Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.08.2012.
08:00
Vestionline A

Nova verzija mediteranske kuhinje

Nova piramida mediteranske dijete prilagođena je današnjem načinu života i sadrži preporuke za celonedeljnu ishranu.

Belančevine, vitamini, proteini, vlakna... sve je u tanjiru
 

Nutricionista doktor Lejla Kažinić Kreho smatra da je mediteranska kuhinja najzdraviji način života današnjice jer pomaže u očuvanju zdravlja i vitalnosti. Upravo o tome ona piše u svojoj knjizi "Moja mediteranska dijeta".

Nova piramida mediteranske dijete prilagođena je današnjem načinu života i sadrži preporuke za celonedeljnu ishranu, ali uzima u obzir i "društvene kalorije" kako bi se na kraju postigla zdrava i uravnotežena ishrana.

Svaki dan - Tri glavna obroka treba da sadrže tri osnovne grupe prehrambenih sastojaka koje se raspodeljuju po danu. Žitarice treba konzumirati u jedan do dva obroka i to u obliku hleba, riže, kus-kusa ili testenine. Bilo bi poželjno birati integralne varijante tih namirnica.

Voće treba jesti uz obrok i to jedan do dva komada. To je najbolji izbor za desert.

Povrće se jede uz ručak i večeru i to više od dve vrste. Jedna vrsta treba da bude sirova.

Kada je reč o mlečnim proizvodima, prednost imaju nemasne varijante jogurta, sira i ostalih fermentiranih mlečnih proizvoda. Takvi proizvodi su važan izvor zasićenih masnoća.

Maslinovo ulje u centru je piramide i trebalo bi da bude najvažniji izvor masnoća. Dnevna doza je jedna supena kašika po osobi.

Suvi začini, sveže začinsko bilje, beli i crni luk pojačavaju ukuse i smanjuju potrebu za solju. Masline, koštunjavo voće i razne vrste semenki odličan su izbor za međuobrok, a uz to su izvori zdravih masti.

Preporučljiva je jedna čaša vina dnevno za žene, odnosno dve čaše vina za muškarce i to u vreme obroka. Dnevno treba popiti litar i po do dve litre vode.

Nedeljno - Ribu treba konzumirati dva ili više puta nedeljno; belo meso dva puta; jaja dva do četiri puta kao odličan izvor životinjskih belančevina.

Crveno meso i to njegove nemasne varijante trebalo bi da se jedu manje od dva puta nedeljno, a mesne prerađevine u vrlo malim količinama, vrlo retko.

Različite vrste mahunarki i žitarica dobar su izvor belančevina i dobrih masnoća, pa bi ih trebalo jesti više od dva puta nedeljno. I krompir je uključen u piramidu, ali njegov unos bi trebalo da bude umeren.

Vrlo retko - Poslastice bogate šećerom i nezdravim masnoćama, gazirani napici treba da budu u vrlo malim količinama i tokom društvenih događanja, odnosno neka to budu "društvene kalorije".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online