Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.07.2012.
08:00
Smedia A

Sve što niste znali o obrezivanju

Proverite koje su sve to prednosti i mane obrezivanja muškog polnog organa...

Foto: Ilustracija
 

OBREZIVANJE KAO DEO KULTURE
Obrezivanje penisa je postupak, pri kome se odstranjuje suvišna kožica pri vrhu penisa. Zahvat obično proizlazi iz različitih religioznih i tradicionalnih uverenja i tako se u većini slučajeva obavi još u vrlo ranom detinjstvu ili pak jedva nekoliko dana nakon rođenja deteta. Retko se dogodi da se zahvat radi i kod odraslog muškarca. Glavni razlog za obrezivanje penisa u različitim kulturama je da prirodne genitalije shvataju kao vrlo neestetske i prljave, zbog čega neke afričke kulture obrezivanje diktiraju i ženama. Drugi razlog za obrezivanje proizlazi iz zdravstvenih poteškoća. Neki naime imaju teškoće s povlačenjem kožice penisa unazad, jer im to uzrokuje velike bolove. S odstranjivanjem kožice rešavaju se bolova.

OBREZIVANJE SMANJUJE SEKSUALNI SENZIBILITET
Kao i brojni Afrikanci, i mnoge su žene uverene kako su neobrezani penisi nečisti i neprivlačni, zbog čega se radije odlučuju za seks s obrezanim muškarcem. Pri tome je malo koja svesna da posledice obrezivanja mogu pogoditi i nju samu. Obrezivanje naime umanjuje seksualni senzibilitet kod oba seksualna partnera, što posledično može uticati i na seksualno uživanje. Kožica muškog polnog uda je naime erogeno tkivo, koje između ostalog poboljšava seksualno osećanje penisa za vreme seksa, a osim toga deluje i kao štit od spoljašnjih činilaca. U glaviću penisa isprepliću se različiti nervni završeci. Stalna izloženost glavića kod obrezanih muškaraca s vremenom uzrokuje da penis postane manje osetljiv na dodire. Istraživanja koja su urađena kod odraslih muškaraca koji su bili obrezani pošto su već bili seksualno aktivni, pokazala su da se kod mnogih od njih seksualno osećanje prilikom seksa dramatično pogoršalo u poređenju sa seksom kada je njihov penis bio neobrezan.

POSLEDICE SE VIDE KASNIJE
A postoji i opasnost od obrezivanja. Afričke kulture dečake obrezuju bez anestezije i sterilnih hirurških pomagala, što u mnogim slučajevima dovodi do infekcija i takođe do smrti. Dosta obrezivanja se na žalost završi i s previše odstranjene kožice. Da li je obrezano previše tkiva, teško je otkriti već kod mladog dečka, jer se rezultati obično osete tek kada on odraste. Brojni muškarci se u odraslom razdoblju života nakon toga suočavaju s bolnim erekcijama, koje su posledica upravo previše obrezanog tkiva, piše Intimate Medicine.

POZITIVNI EFEKTI OBREZIVANJA
Obrezivanje ima i pozitivne efekte. Mnogi stručnjaci tvrde da se s obrezivanjem penisa smanjuje mogućnost za nastanak raka na penisu. A umanjuje se i mogućnost za pojavu infekcija urinarnog trakta. Glavić obrezanog penisa je kod obrezanog muškarca - kako je već spomenuto - manje osetljiv, pa prilikom stimulacije dodiri inače moraju biti snažniji, a istraživanja su pokazala da su obrezani muškarci seksualno upravo zato više "divlji" od neobrezanih, što se pokazuje i kod masturbacije, oralnog seksa kao i kod analnog seksa.

Obrezivanje u našoj kulturi srećom nije nametnuto, nego je odluka svakog pojedinca. A stručnjaci savetuju da ukoliko nema zdravstvenih razloga za obrezivanje, to ne radite. Međutim razume se da je odluka samo vaša!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online