Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.07.2012.
08:00
Večernje novosti A

Šta kad toplota udari u glavu?

Velike vrućine mogu da izazovu sunčanicu i toplotni udar. Bolesnika kome se to desi treba skloniti u hladovinu, raskomotiti ga i što duže rashlađivati hladnom vodom.

Simptomi sunčanice su glavobolja, suva koža, povećanje telesne temperature, vrtoglavica, nemir, pospanost i povraćanje
 


 

Visoke temperature mogu nepovoljno da utiču na zdravlje, posebno starije populacije i hroničnih bolesnika. Najčešći su poremećaji termoregulacije - sunčanica i toplotni udar.

U slučaju toplotnog udara, kao i kod sunčanice, mora odmah da se počne sa rashlađivanjem. Bolesnika treba skloniti u hladovinu, skinuti mu odeću i obilno ga rashlađivati hladnom vodom. Od toplotnog udara i sunčanice može se zaštititi prozračnom kapom ili šeširom, a telo laganom i prozračnom odećom.

Sunčanica nastaje izlaganjem glave, a posebno potiljka, visokoj temperaturi. Telo podešava termoregulaciju radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem. Da bi znojenje bilo efikasnije, za vreme velikih vrućina kroz kožu protiče znatno veća količina krvi. Koristeći krv kao rashladnu tečnost, telo štiti najvažnije organe, a posebno mozak. Ako je glava predugo izložena suncu, temperatura u glavi se znatno povećava.

Telo pokušava da rashladi mozak tako što će više hladne krvi da uputi u glavu. Time dolazi do proširenja krvnih sudova mozga i do naglog povećanja njegove zapremine, što uslovljava pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga i nisu nimalo bezazleni. Ozbiljni slučajevi sunčanice mogu da se završe nesvesticom pa i komom.

- Sunčanica počinje jakom glavoboljom, koža je suva, uz stalno povećanje telesne temperature. Mogu da se jave vrtoglavica, nemir, pospanost i povraćanje - objašnjava dr Bojana Krajnović, lekar opšte prakse iz Doma zdravlja "Dr Ristić".

Ako se na vreme ne prepoznaju ovi alarmi, ubrzo može da dođe do zujanja u ušima, poremećaja vida, pa i nesvestice. Puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano.

Pogoršanju stanja može da doprinese i povećano znojenje. Na taj nači gubi se znatna količina tečnosti i minerala, naročito kalijuma, koji je veoma važan za sve biohemijske procese u organizmu, a pre svega u mozgu. Kod mladih ljudi mogu se javiti umor i malaksalost, a kod starijih i konfuzija, pa i gubitak svesti.

- Osobu koju je pogodila sunčanica potrebno je odmah smestiti u hladovinu, ili u rashlađenu zatamnjenu prostoriju, i raskomotiti je. Pacijenta treba postepeno rashlađivati laganim polivanjem vodom i stavljanjem hladnih obloga sa ledom na potiljak i glavu. Telesnu temperaturu treba stalno kontrolisati sve dok se ne vrati na normalu - kaže dr Krajnović.

- Bolesniku valja dati da pije hladne napitke, ali treba izbegavati pića koja utiču na krvotok, posebno kafu i alkohol. U težim slučajevima gubitka svesti, pojave konfuzije i pospanosti potrebno je što pre pozvati lekara. Kad organizam ipak, ne može da održi normalnu temperaturu, može da dođe do toplotnog udara. Obično se javlja kada je povećana vlažnost vazduha u vreme letnjih sparina, jer je u takvim uslovima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma. U takvim uslovima dolazi do poremećaja centra za termoregulaciju, pri čemu temperatura tela stalno raste i doseže vrednosti i do 40 stepeni Celzijusa.

Ovako visoka temperatura dovodi do disfunkcije centralnog nervnog sistema koja se završava delirijumom, konvulzijama, pa i komom. Ukoliko ovakvo stanje potraje, može da dovede do trajnih oštećenja i neuroloških poremećaja. Organizam se u ovakvoj situaciji brani sistemskom reakcijom, koja može da prouzrokuje stanje šoka.

- Pre pojave toplotnog udara mogu da se jave malaksalost, grčevi, vrtoglavica, žeđ. Zbog dehidratacije, osoba prestaje da se znoji i oseća jaku glavobolju, vrtoglavicu, zujanje u ušima, pulsiranje u grudima i jaku vrućinu - objašnjava dr Krajnović. - Toplotni udar nastaje naglo i bez najave, iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska. Koža je topla, vidljivo povišene temperature, suva i crvena, a puls je slab i jako ubrzan.

Mogu da se jave i grčevi, zenice su u početku sužene, a kasnije proširene. Ovo je težak akutni poremećaj, koji nastaje zbog prestanka termoregulacije organizma, a u najtežim slučajevima može uzrokovati komu i smrt. Zato je neophodna intervencija lekara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online