Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.06.2012.
08:00
magazin.hr A

Prepolovite rizik od raka dojke!

Istraživanja pokazuju da deblje žene koje izgube pet posto telesne težine imaju i do 50 posto manje šanse da obole od ove zloćudne bolesti. I gubitak četiri kilograma može znatno smanjiti izglede za razvoj raka dojke. Nova studija uključila je žene u dobu između 50 i 75 godina, a donosi dokaze da gubitak telesne masnoće smanjuje nivo hormona za koje se zna da dovode do raka.

Gubitak telesne masnoće smanjuje nivo hormona za koje se zna da dovode do raka 

Žene uključene u istraživanje bile su podeljene u četiri grupe – u prvoj su žene bile na dijeti i trebalo je više da vežbaju, u drugoj su samo sprovodile dijetu, u trećoj je trebalo samo više da vežbaju, a u četvrtoj grupi žene uopšte nisu promenile stil života.

Istraživači Fred Hačinson centra za istraživanje raka u Sijetlu pratili su zdravstveno stanje 439 žena. One su u proseku zbog načina ishrane i vežbi izgubile 10 posto telesne težine.

Naučnici su im merili i nivo estrogena i testosterona, koji, utvrđeno je prethodnim istraživanjima, povećavaju rizik od raka. Nivoi ovih hormona pali su između 10 i 20 posto kod žena koje su izgubile na težini, a prethodno su sve one bile ili prekomerno teške ili gojazne.

Vođa istraživanja Ana MekTirnan kaže da će gojazna žena koja izgubi samo pet posto telesne težine smanjiti rizik od razvoja raka dojke za četvrtinu, a u nekim slučajevima rizik će se i prepoloviti. Taj gubitak težine odgovara situaciji u kojoj žena teška 76 kilograma smrša četiri.

- Izgubljeni kilogrami bili su ključni za promenu nivoa hormona. Najveći efekat uočen je u grupi koja je praktikovala dijetu i vežbanje, dok samo vežbanje nije puno uticalo na promenu težine i nivo estrogena. Ženama zato preporučujem da kombinuju dijetu i vežbanje. To će im pomoći da trajno održe novu težinu i dovesti do pada nivoa estrogena, kaže dr MekTirnan, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Žurnal kliničke onkologije.

Istraživači naglašavaju da se zdravstvene koristi od gubitka težine odražavaju na rak dojke koji ima receptore za estrogen, a to je 70 posto svih slučajeva.

"Snažno zagovaramo prednosti održavanja zdrave telesne težine jer to može pomoći u smanjenju rizika od raka dojke", kaže Eluned Hjuz iz udruženja "Breakthrough Breast Cancer".

ŠTA KAŽU RANIJE STUDIJE?

Stručnjaci već dugo znaju da gojaznost i određene životne navike, kao što su pušenje, alkohol i nedostatak vežbanja, povećavaju rizik od razvoja mnogih vrsta raka.

Jedna studija objavljena ranije ove godine otkrila je da žene koje su preteške ili gojazne kad im je dijagnostikovan rak dojke imaju veću verovatnoću da umru nakon ponovnog povratka bolesti nego one koje imaju normalnu telesnu težinu. Rizik od povratka bolesti nakon početnog lečenja kao i rizik od smrti čak je 17 posto veći kod gojaznih žena u poređenju s onima normalne težine.

Studija je upozorila i na 1,5-postotno povećanje rizika za svaku jedinicu porasta indeksa telesne mase. Istraživači veruju da su viši nivoi insulina koje imaju teže žene mogući uzrok za razlike u ishodu.

Dr Dženifer Ligibel, onkolog na Dana-Farber Institutu za rak u Bostonu, i njene kolege proučavali su podatke 1.909 pacijenata koji su bili uključeni u studiju između 1997. i 1999. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.06.2012. 08:10
Ne koristite soyu niti tabletice za sprecavanje trudnoce (fitoestrogen i estrogen) i umesto deodoranta koristite sodu bikarbonu. Inace, italijanski onkolog Somoncini leci tumor na dojci za nedelju dana, zbog cega mu je i zabranjen rad ali se on moze pronaci kao i nacin da ipak obavi terapiju. Postoji svedocanstvo pacijentkinje iz Holandije na youtube.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online