Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.05.2012.
08:00
Smedia A

Ne pijte ovo ako želite da budete vitki

Stalno se govori o prehrambenim namirnicama koje goje, a često se zaboravlja na napitke koje svakodnevno konzumiramo. Poznato je da treba da unosimo onu količinu kalorija koju možemo i da sagorimo, ali najčešće nismo svesni koliko kalorija unosimo pićima.

Foto: ilustracija
 

Obična voda najbolje je piće za mršavljenje, a i za zdravlje generalno. Gazirani sokovi, voda s aromama, energetska pića, ali i zdravi šejkovi često sadrže skriveni šećer i puno kalorija.

Donosimo listu od deset pića koje treba izbegavati u širokom lukom ukoliko želite da održite liniju vitkom.

1. VOĆNI SOKOVI
Kupovni sokovi su bogati šećerom jer sadrže veštačke zaslađivače i konzervanse. Ako volite da pijete sokove, kupujte samo onaj koji sadrži 100% voća.

2. VEŠTAČKE LIMUNADE
Kao i sokovi, kupovna limunada sadrži zaslađivače, konzervanse i veštačke boje. Bolje sami napravite limunadu, a kao zaslađivač koristite med.

3. VODA S UKUSOM
Oni koji ne vole bezukusnu običnu vodu imaju veliki izbor voda obogaćenih raznim ukusima. Iako ova pića sadrže dodatne vitamine, takođe sadrže i veštačke zaslađivače.

4. GAZIRANI SOKOVI
Gazirani sokovi su direktno povezani s nastankom gojaznosti, zato mnogi posežu za dijetalnim varijantama. Dijetalni sokovi ne sadrže kalorije, ali nemaju apsolutno nikakvu nutritivnu vrednost. Ako po ceo dan pijete samo dijetalne sokove umesto vode ili čaja, napravićete više štete za svoje zdravlje. Prema Američkoj asocijaciji za dijabetes, redovna konzumacija dijetalnih sokova može dovesti do nastanka dijabetesa tipa 2.

5. KOKTELI
Alkohol sadrži puno kalorija, a za koktele nikad ne možete biti sigurni šta sve sadrže. Pinja kolada može da sadrži čak 700 kalorija, a margarita 800, što je osam puta više nego čašica ruma. Umesto koktela, odaberite čašu crnog vina, koja sadrži samo 85 kalorija, a pomaže i u mršavljenju.

6. VOĆNI ŠEJKOVI
Voće je zdravo, a šejk je idealan doručak ili međuobrok. Međutim zbog visokog udela šećera može da ima čak 700 kalorija. Jedan šejk može sadržati istu količinu kalorija kao ceo ananas, mango i šoljica jagoda i borovnica – koje ste pojeli odjednom.

7. ENERGETSKA PIĆA
Mnoga sportska i energetska pića sadrže mešavinu prirodnih i veštačkih zaslađivača kao i brojne aditive. Energetska pića sadrže previše kofeina i šećera i pružaju samo kratkotrajan porast energije.

8. ŽESTOKI ALKOHOL
Redovna konzumacija više od dve čaše alkoholnog pića povećava rizik za gojaznost i druge zdravstvene probleme, kao što je povećan rizik od pojave raka. ***Da li ste čuli za OMG dijetu?

9. NAPICI S KAFOM
Obična crna kafa sadrži malo kalorija, ali zaslađeni napici od kafe sa šlagom, sladoledom, karamelom i čokoladom, mogu da sadrže od 500 do 800 kalorija. Ovi napici sadrže mnogo više šećera nego kofeina.

10. ZASLAĐENI ČAJEVI
Čaj sadrži antioksidanse, ali ako ga previše zasladite, visok udeo šećera može da uzrokuje porast šećera u krvi i da dovede do gojenja. Najbolje bi bilo da ih pijete nezaslađene, pa odaberite prirodni voćni čaj kao što je zeleni čaj s ukusom manga, savetuje She.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online