Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.03.2012.
08:00
Smedia A

Sedam neverovatnih otkrića o trudnoći

Jeste li se ikada zapitali šta se zaista događa ispod kože tokom tih devet meseci trudnoće?

Foto: Ilustracija
 

Što je trudnoća veća, sve se više čudnih stvari dešava sa organizmom. Evo sedam otkrića, koje navodi HuffingtonPost, koje ne očekujete dok očekujete bebu.

Trudnice su seksi

Mnoge trudnice misle za sebe da nisu privlačne. Mnogi muškarci se nikako ne slažu sa tim. Jedno istraživanje je pokazalo da 60 odsto muškaraca ima istu dozu privlačnosti prema svojoj partnerki kao pre trudnoće, dok 27 odsto muškaraca ima veću želju prema svojoj trudnoj partnerki. Najveći procenat muškaraca koji smatraju da su trudnice i doilje privlačnije su bili stari između godinu i godinu i po dana, kada im je majka ponovo ostala u drugom stanju.

Grudi više porastu ako nosite devojčicu

Oblik stomaka nema nikakve veze sa polom koji nosite bez obzira na uvreženi stav. Ipak, oblik grudi itekako ima veze. Naime, grudi više rastu ukoliko nosite devojčicu, jer ukoliko je dečak u pitanju, testosteron koji oni proizvode dovodi do toga da grudi manje porastu.

Ako ste sanjali o polu deteta verovatno ste u pravu

Trudinice koje sanjaju o tome kog je pola njihova beba ili imaju jak osećaj o tome, najverovatnije su u pravu. Ženska intuicija, iako nije sasvim objašnjena, podržana je od strane nauke.

Noćne more utiču na brzinu porođaja

Žene koje su imale živopisne snove tokom trudnoće imale su u proseku sat vremena kraće trudove od žena koje nisu sanjale. One žene koje su imale noćne more u trećem tromesečju, imale su brže porođaje i manje šanse za postporođajnu depresiju od onih žena koje su imale samo lepe snove. Cilj sanjanja je možda u tome da pomogne da se reše unutrašnji sukobi i shvate nove informacije, a samim tim veća je psihološka pripremljenost za rođenje deteta.

Mršave žene imaju veće šanse da rode devojčicu

Mršavice imaju češće devojčice. Mnoga istraživanja pokazuju blage, ali statistički značajne razlike u polu bebe u odnosu na žene koje su mršave i one koje su normalne težine. Naime, ženski embrioni su teži od muških, i zato imaju veće šanse da prežive u težim uslovima koji postoje kod ultra mršavih žena. Ipak, to nije siguran metod u fomiranju pola, tako da se nikako ne preporučuje gladovanje.

Vaš miris tela utiče podsvesno na vašeg partnera

Do trećeg semestra, u znoju trudnica se javljaju nova hemijska jedinjenja (feromoni). Niko nije zaista siguran zašto se oni javljaju u tom trenutku i nestaju kratko posle porođaja. Ima više teorija, jedna je da to služi da novorođenče prepozna po mirisu svoju majku. Suptilan miris podsvesno izaziva kod partnera proizvodnju hormona, kao što je prolaktin, koji utiče na vezivanje i spremnost za očinstvo. Muškarci koji imaju visok nivo prolaktina u vreme rođenja bebe više se brinu o bebi od onih koji imaju niži nivo.

Ćelije bebe ostaju u vašem organizmu ceo vaš život

Tokom trudnoće, ćelije bebe preko placente dolaze do majke i tu ostaju zauvek. Ćelije bebe su najčešće u plućima majke, kičmenoj moždini, koži, štitnoj žlezdi, jetri, crevima, grliću materice, žučnoj kesi, slezini, limfnim čvorovima i krvnim sudovoma. Bebine ćelije, takođe, mogu da žive i u majčinom srcu i mozgu. Pošto mogu da utiču na zdravlje, ćelije fetusa takođe, mogu i da izazovu i promene u majčinstvu.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.03.2012. 23:56
У трудноћи, жене су најлепше.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online