Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.01.2012.
08:00
Press A

Podmukla bolest žena

U Evropi se svake godine, počev od 2007, u poslednjoj nedelji januara obeležava nedelja prevencije raka grlića materice, oblika kancera od kojeg svake godine u zemljama Starog kontinenta oboli više od 60.000, a umre oko 30.000 žena.

Rak grlića materice jedan je od najčešćih malignih tumora u Srbiji

Rak grlića materice jedan je od najčešćih malignih tumora u Srbiji, a naša zemlja je sa 1.500 novih slučajeva godišnje na neslavnom prvom mestu u Evropi po broju žena obolelih od njega.

Nažalost, oko 500 žena svake godine u Srbiji izgubi život zbog ove bolesti. Ova vrsta kancera najčešće se javlja kod mlađih žena, između 35. i 50. godine života.

Doktor Nevenka Pavlović, načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje Beograda, objašnjava da je osnovni uzrok bolesti infekcija humanim papiloma virusom (HPV), ali i prisustvo dodatnih faktora rizika među kojima su najvažniji pušenje i oslabljen imunitet.

- Rak grlića materice jedan je od tri najčešća maligna tumora u Srbiji. Po učestalosti u obolevanju nalazi se odmah iza karcinoma dojke i malignih tumora debelog creva i rektuma. Samo na teritoriji Beograda u proteklih deset godina registrovano je oko 4.000 žena koje su obolele od ove bolesti. Zbog ove vrste raka

samo u Beogradu svake godine umre oko 100 žena. Najveći broj obolelih žena starosti je od 40 do 59 godina - objašnjava Pavlovićeva.


Kancer grlića materice nastaje na donjem delu materice koji je okrenut prema vagini. Bolest počinje kada se jedan broj ćelija grlića materice promeni i krene

Faktori rizika:

- Postojanje drugih polno prenosivih i veneričnih bolesti
- Infekcija humanim papiloma virusom visokog rizika
- Pušenje i pasivno pušenje
- Pad imuniteta
- Infekcija HIV virusom
- Loša i neredovna ishrana
- Višegodišnja upotreba hormonskih preparata
- Loša higijena
- Veći broj seksualnih partnera
- Veze sa promiskuitetnim muškarcima
- Rano stupanje u intimne odnose
- Postojanje raka grlića materice u familiji

Savetovalište za pomoć obolelim ženama

nekontrolisano da se umnožava. Dalje napredovanje nenormalnosti ćelija vremenom dovodi do prelaska ovih premalignih promena u malignu bolest.


- Većina promena na početku bolesti nije praćena pojavom simptoma i može, kao i infekcija HPV, spontano da nestane bez ikakvog lečenja. Međutim, u nekim slučajevima razvoj bolesti poprimi drugi, nepovoljniji tok, kada premaligna promena prerasta u rak grlića materice. Vreme potrebno za prelazak premaligne u malignu promenu je nekoliko godina - kaže Pavlovićeva.
I pored toga što se rak grlića razvija veoma sporo, činjenica je da se samo kod jedne trećine obolelih bolest otkrije na vreme. Veliki broj žena, naime, prvi put se javi ginekologu tek kada je bolest uzela maha.

- Tada je lečenje teško i neizvesno, a većina ovih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju - kaže Pavlovićeva.

Jedini način da se bolest otkrije u ranoj fazi jesu redovni ginekološki pregledi i Papanikolau test.


- Ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića materice je potpuno izlečiv, i to uz primenu jednostavnih metoda lečenja, i bez posledica po budući život i rađanje. Pored redovnih pregleda, u prevenciji ove bolesti pomaže i vakcina, koju je najbolje primiti u uzrastu od 13 do 15 godina, odnosno pre početka seksualnih odnosa. Rak se, naravno, može pobediti i pozitivnim stavom, zdravim načinom života i pravilnom ishranom - navodi dr Nevenka Pavlović.

Dve vakcine

Danas su dostupne dve vakcine, i obe štite od dva najčešća tipa HPV infekcije - tipa 16 i 18, za koje se zna da uzrokuju oko70 odsto slučajeva raka grlića materice. S obzirom na to da ove vakcine ne štite od svih tipova HPV koji mogu dovesti do nastanka raka grlića materice, redovni ginekološki pregledi ostaju glavno sredstvo u borbi protiv ove bolesti i neophodni su i za žene koje su vakcinisane.

13 vrsta HPV-a prouzrokuje bolest

Rak grlića materice prouzrokuju humani papiloma virusi (HPV). Postoji više od 100 vrsta HPV-a, od kojih oko 13 može prouzrokovati kancer. Oni se obično dobijaju polnim putem i lako se prenose s jedne osobe na drugu bilo kakvim kontaktom kože, a ne samo seksualnim odnosom. Virus je toliko rasprostranjen da ga je većina odraslih, oko 70 odsto ljudi, imala u nekom periodu života.
Danas postoje dve vakcine koje mogu da zaštite od dva najčešća tipa ovog virusa (16 i 18) koji uzrokuju dve trećine raka grlića. Važno je vakcinu primiti pre nastanka infekcije virusima. Jedna od ove dve vakcine takođe štiti od infekcije sa HPV tipovima 6 i 11, koji uzrokuju većinu genitalnih bradavica.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.01.2012. 10:50
sve bi bilo kako treba ali ovde ima nesto sto treba da se zna da krenem od kraja oko 13 (100!) razlicitih uzrocnika HVP_a i dve vakcine? sigurna zastita ? ma daj da li moguce da ljudi (gde ste doktori!?!ginekolozi!?!) prodje 20 godina i zaboravljate da za HVP ima LEKa!!!! zasto se u svetu (i kod nas) sklanja i baca pod senkom zaborava sve sto je LEK i sve sto coveku moze da pomogne. http://www.galaksija.com/planeta/interferon.htm
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online