Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.01.2012.
08:00
Vestionline A

Odeća može da nas ubije

Pamuk umočen u formaldehid, otrovne boje koje izazivaju alergije, opasni nonilfenol etoksilati, kancerogeni ftalati u sintetici - sve su to hemikalije u odeći koje vas mogu postepeno trovati.

U poslednje vrme sve je više odeće od organski uzgajanog pamuka, minimalno hemijski tretiranog tokom proizvodnje tkanine

Iako je formaldehid najčešće povezan s čuvanjem organa, zabrinjava činjenica da mnogi veliki tekstilni lanci takođe koriste formaldehid kako bi njihova odeća imala svež, neizgužvan izgled i kako se ne bi ubuđala tokom transporta.

Proizvođači odeće u Velikoj Britaniji ne moraju da deklarišu upotrebu hemijskih preparata na etiketama. I uprkos tome što su testovi na Novom Zelandu otkrili da je nivo formaldehida u odeći određenih brendova koja se izvozi iz Kine i do 900 puta veći od propisane sigurnosne granice, slična testiranja nisu sprovedena u drugde.

Formaldehid, bezbojni gas, više puta je bio povezan sa slučajevima iritacija kože i alergijskim reakcijama. Štaviše, ta hemikalija je klasifikovana kao ljudski kancerogen po standardima Međunarodne agencije za istraživanje raka.

Međutim, formaldehid u odeći nije vaša jedina briga. U avgustu prošle godine "Greenpeace" je objavio studiju pod nazivom "Prljavi veš" u kojoj se navodi kako su tragovi otrovnih hemikalija, posebno nonilfenol etoksilata (NPE), otkriveni u proizvodima 14 velikih proizvođača odeće.

NPE se obično koristi u tekstilnoj industriji u deterdžentima. Njihova upotreba je ograničena u celoj Evropi, ali budući da je većina velikih marki proizvedenih u inostranstvu gde takvi propisi ne postoje, takvu odeću i dalje imate priliku da kupite i nosite.

Neki stručnjaci veruju da, čak i u niskim nivoima, ti toksini predstavljaju pretnju za okolinu i ljudsko zdravlje, a neki ih povezuju i s određenim vrstama karcinoma.

"Te hemikalije su opasne kad dođu u dodir s vodom", kaže Dominik Tompson iz "Greenpeace". "Reč je o bio-kumulativnim materijama, što znači da se nakupljaju u telu i ne znamo u potpunosti kakve posledice mogu izazvati".

Dr Brajan Klement, jedan od autora knjige "Smrtonosna odeća" tvrdi da je tokom poslednjih 60 godina došlo do značajnog povećanja zdravstvenih problema koji mogu biti povezani s nošenjem sintetike. Kaže da sintetička odeća sadrži toksine koji su klasifikovani kao kancerogeni prema standardima američke Agencije za zaštitu sredine. I trikloroetilen, koji često koristi tekstilna industrija, klasifikovan je kao kancerogen.

"Ti toksini su povezani s dermatitisom, alergijskim reakcijama, a neka istraživanja pokazuju da mogu doprineti i neplodnosti", kaže dr Klement.

Elizabet Salter Grin, direktorka udruženja CHEM Trust, upozorava na ftalate koji se koriste kako bi plastika bila fleksibilnija i elastična.

"Ftalati, koji su povezani s hormonskim poremećajima, kao što su smanjenje spermatozoida, nalaze se u brojnim odevnim predmetima koji na sebi imaju plastične logotipe. Ako osetite plastičan miris novih cipela, morate znati da su puni ftalata", kaže Salter Grin.

"I tkanine tretirane brominiranim retardantima plamena (BFR) koji se često koriste u noćnoj odeći za decu takođe zabrinjavaju." Neke poznate marke odeće, svesne problema, najavile su da planiraju uklanjanje opasnih hemikalija iz svojih proizvoda najkasnije do 2020. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online