Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.10.2009.
13:23
Vestionline A

Štetnost kompjutera po vaše zdravlje

Za dobar vid vid i zdrave oči trudite se da kad god je to moguće izbegavate potencijalne faktore rizika - vodite računa o ishrani, izbegavajte stres, cigarete, aerozagađenje, UV zračenja, a posebno obratite pažnju i na vreme provedeno ispred kompjutera.

Pošto je postao sastavni deo života modernog čoveka, ovaj savremeni tehnološki izum očima može itekako da naškodi jer veliki broj ljudi, a naročito mladih osoba, provodi najveći deo radnog ali i slobodnog vremena ispred računara.

Većina od njih pre ili kasnije počinje da oseća posledice ovakvog ponašanja, a da nije ni svesna da se uzrok krije u kompjuteru.
 

Na svakih pola sata rada napravite pauzu i gledajte u daljinu da se opuste očni mišići. Za vreme rada treba često da se trepće, da bi se površina oka održavala vlažnom.

Ukoliko nema dovoljno suza, neophodno je koristiti veštačke, koje će takođe uspešno da obezbede vlažnost oka i zaštite njegovu površinu. Ovo je posebno važno za osobe koje nose kontaktna sočiva. A naročito za one koji imaju meka sočiva, jer se kod njih mnogo brže javlja takozvano suvo oko.

Ako osećate zamor i glavobolju posle radnog vremena, peckanje, težinu i suvoću u očima, znajte da imateprve simptome pogoršanja vida, što sve smanjuje radni efekat i kvalitet života.

Istovremeno, javlja se i preosetljivost na svetlost, bolovi u očima, zamućenost vida, koja ostaje prisutna izvesno vreme i nakon prestanka rada.

Prisutan je i čitav drugi niz smetnji koje remete normalno ponašanje čoveka - bolovi u ramenima, vratu i leđima, pri čemu se uzrok nekada teško utvrđuje, jer se obično misli da su posledica nepravilnog položaja koji se zauzima pri radu na računaru.

Ipak, preventivno može da se uradi čitav niz postupaka. Na primer, ako dolazi do brzog zamaranja prilikom rada na kompjuteru treba proveriti vid kod očnog lekara, korigovati naočare ukoliko se nose, a ponekad je dovoljno samo promeniti dioptriju da bi smetnje nestale.

Takođe, za rad treba odabrati računar sa većim i ravnim ekranom. Ekran treba da stoji u visini očiju, ili spušten za 10 do 20 stepeni naniže, ali tako da se osoba ne saginje dok radi.

Veličinu fonta treba prilagoditi sopstvenom vidu. Svetlo treba da pada na tekst knjige, dok ekran treba da je slabije osvetljen. Posebno ne sme da bude refleksije od lampe na ekranu, kao ni sunčeve svetlosti. Takođe, nikako ne treba raditi u mraku, a da lampa direktno osvetljava ekran.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online