Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.12.2011.
08:00
Mondo A

Toplomeri sa živom - precizni i zabranjeni

Najprecizniji su toplomeri sa živom, ali njima treba da rukuju isključivo lekari, tvrde stručnjaci. Ipak, događa se da digitalni toplomeri ne pokažu povišenu temperaturu.

Najprecizniji su toplomeri sa živom, ali njima treba da rukuju isključivo lekari
 

Kada mu je troipogodišnja ćerka dobila temperaturu, Aleksandar M. je požurio u privatnu apoteku da kupi toplomer. Kupio je digitalni, jer od 5. jula, odlukom Agencije za hemikalije o zabrani korišćena živinih toplomera, jedino se digitalni mogu naći u rafovima apoteka.

Međutim, digitalni toplomer je pokazivao da dete čas ima temperaturu od 38,3 stepena Celzijusa, čas 37,9, pa roditelji nisu znali da li da daju neki lek za obaranje temperature. Dilemu su rešili tako što su od komšinice pozajmili klasični toplomer sa živom, koji je izmerio bez greške - 39,3 stepena Celzijusa, pišu beogradski mediji.

Poslednjih meseci mnogi naši sugrađani posumnjali su u preciznost ovih toplomera, a oni stari, sa živom, sve češće se traže.

"Najprecizniji su živini i kalijumovi toplomeri. Toplomeri sa živom, međutim, potrebni

Baterije i pravilna upotreba

Pedijatar, primarijus dr Jasmina Mihajlović kaže da razlika u merenju zavisi od kvaliteta toplomera, od toga da li su baterije u digitalnom ispravne, kao i od pravilne upotrebe.

su isključivo lekarima. Jer, njima je u određenim stanjima bolesti izuzetno su značajni i delići Celzijusovog stepena. Digitalni su, međutim, sasvim dovoljan i pouzdani pokazatelj telesne temperature za obolele. Dokaz je da je cela Evropska unija prešla na digitalne toplomere. Naravno, apoteke su jedina mesta gde treba kupovati merna sredstva, u koja spadaju i digitalni toplomeri, jer su ovi uređaji prošli registraciju Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), pa shodno tome garantujemo i preciznost, jer zavisno od aparata varira i kvalitet", kaže pi-ar ALIMS-a Aleksandar Tucović.

Primetna razlika u merenju temperature

Medicinska sestra u ambulanti beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Milja Popović kaže kako je primetna razlika u merenju temperature klasičnim aparatom sa živom, u odnosu na digitalni.

"Moje iskustvo i sa školskom decom i sa mojom rođenom decom, a imam ih troje,

pokazuje da su precizniji toplomeri sa živom. Dogodi se da po digitalnom toplomeru dete nema temperaturu, a po živinom termometru ima 38.7 stepeni. Sigurna sam da su oba aparata ispravna, ali pokazuju različite podatke", kaže sestra Milja Popović.

Sonja Roglić, rukovodilac Sektora za upravljanje hemikalijama i biocidnim proizvodima u Agenciji za hemikalije, hemičar po specijalnosti, objašnjava da je zamena starih toplomera sa živom - digitalnim, samo deo akcije globalnog rešenja uklanjanja žive iz svih oblasti u kojima može da se pronađe, a akcija je potekla od Ujedinjenih nacija.

"Ne možemo se vratiti na stare toplomere. Oni su zabranjeni svuda u svetu i Evropi. Živa je jako štetan element i zbog opasnih posledica koje može da izazove na ljudsko zdravlje. Živin toplomer je potpuno bezbedan kada je ispravan i ne treba paničiti u tom smislu. Takođe, ništa se strašno neće dogoditi kada nam se razbije toplomer sa živom u stanu: jednostavno pokupićemo kapljice komadićem vate, da se živa ne razlije po kući i ne isparava. Međutim, izračunajte koliko domaćinstava ima u Srbiji takav toplomer i koliko ima ukupno žive u toplomerima, kao i u drugim mernim instrumentima", ukazuje Sonja Roglić i dodaje kako samo lekari treba da rukuju mernim instrumentima koji sadrže živu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online