Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.01.2010.
13:44
Vestionline A

Vežbajte pamćenje - pomozite svom mozgu!

Već nakon 40.godine počinju problemi s pamćenjem, ali situacija se ipak može poboljšati. Kada počnu prvi problemi s pamćenjem, ne smemo da se predamo. Mozak se vežbom može dovesti u dobru kondiciju

Davno ste gledali “Prohujalo s vihorom”. Svega se sećate, celi sadržaj znate napamet, sve uloge a onda klik. Kako se zove lik koga je glumio Klark Gable?
 

Baš vas je neko vrlo srdačno pozdravio u prolazu. Znao je čak i vaše ime, ali gde da ga smestite. Na sećate se ni lika ni dela. Takvi nas događaji brinu jer mozak sa godinama otkazuje poslušnost, i to ne nakon 60. ili 70. već i nakon 40.
 

Može li mozak uprkos starenju i dalje učiti odnosno upotrebljavati ono što je naučio? Naučnici su optimisti i tvrde da mozak nastavlja da se razvija i nakon srednje dobi ako se potrudimo. Istina na drugačiji način nego u mladosti.


Igra asocijacija

Psiholog Debora M. Bruke s Pomona koledža u Kaliforniji objašnjava kako je s godinama sve više “poznatog” bez detalja kojih se ne možemo prisetiti, a problem vidi u slabljenju neuronskih veza koje primaju, obrađuju i prenose informacije. One mogu oslabiti zbog zapuštenosti i starosti.

Bruke naglašava kako se mozak može trenirati tako da nas na primer neki zvuk, slovo ili naziv asocira na neku informaciju koja nam u pojedinom trenutku treba.

Na primer, ne možete se setiti imena Bred Pita, ali možda će vas pita od jabuka podseti na njegovo ime.


Pohranjeno u mozgu

Ponekad neki zvuk može pokrenuti moždane veze koje će vas podsetiti na nešto što ste mislili da ste zaboravili, a zapravo je samo bilo pohranjeno negde dublje u mozgu.

Naučnici su nedavno otkrili da uz malo truda čovek može graditi nove puteve i pronalaziti rešenja problema brže nego znatno mlađe osobe.

Trik je samo u tome da se pronađe način održanja dobrih neuronskih veza i dobre kondicije mozga.

Kenedijeve ljubavnice

Zaključak naučnika je da u održanju mozga ipak nije najvažnije da se u srednjim godinama možemo prisetiti podatka koliko je ljubavnica imao, na primer, Kenendi, jer to lako možemo proveriti na Googlu, ali je važno održanje kognitivnih funkcija mozga što se postiže svakodnevnom “mozgo-vežbom” naših neurona kroz aktivno promišljanje.



 

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Mozak nema pol
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online