Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.11.2011.
08:00
Vestionline A

Testiran lek koji uništava sve viruse

Američki naučnici nedavno su objavili da su uspešno testirali na miševima prvi lek koji bi mogao biti delotvoran protiv infekcija koje izazivaju različite vrste virusa. Protiv ovih patogena do sada smo se borili isključivo preventivno vakcinama.

Da li bi lek mogao da uništi i HIV-a

Novi lek razvio je tim sa Masačusets tehnološkog instituta (MIT) u Sjedinjenim američkim državama, a zanimljivo je to što se njime ne napada sam virus, već inficirana ćelija.

Vođa studije Tod Rajder jaže da je lek dobio prikladno ime Drako (zmaj) budući da je reč o drakonskom sredstvu koje može da stane na kraj najrazličitijim virusima koji uzrokuju prehlade, želdačne viroze, ali i oboljenja poput dečje paralize i denga groznice.

"Danas postoji vrlo malo lekova protiv virusa, a većina njih ima vrlo specifično delovanje na pojedine viruse ili pak neželjene nuspojave", rekao je Tod Rajder. 

Tajna Drakoa je da ne napada sam virus, već ćeliju u telu koja je njime zaražena. Naime, kada virusi zaraze ćeliju oni ćelijske mehanizme koriste za svoje vlastite potrebe i stvaraju svoje kopije. Konačno je uništavaju i izlaze iz nje kako bi nastavili svoj pohod na druge, zdrave ćelije.

Tod Rajder kaže da Drako uništava inficiranu ćeliju pre nego što virusi počnu da se u njoj množe i inficiraju druge ćelije. Da bi to učinio, Drako mora da pronađe inficiranu ćeliju na osnovu posebne ribonukleinske kiseline (RNA). Naime, tokom razmnožavanja virusi stvaraju duge dvostruke lance RNA-a, takozvane dsRNA, kakvih nema u zdravim životinjskim i ljudskim stanicama. Ovi dugi lanci znak su da je ćelija bolesna.

Pošto je prepoznao ćelije sa dsRNA, Drako ih navodi da počine samoubistvo, odnosno apoptozu i na taj način zaustavlja infekciju. Jedan kraj Drakoa veže se uz dsRNA i pošalje znak drugom kraju da pokrene samoubistvo. Lek sadrži prirodne proteine koji mu omogućavaju da prolazi kroz ćelijske membrane, a kada u njima nema dsRNA Drako ne reaguje i ostavlja ih netaknutim.

Testiranja leka su sprovedena u junu na kulturama u laboratoriji, a nedavno i na miševima. Američki tim je, među ostalim, uspeo da izleči miševe zaražene svinjskom gripom.

Neki naučnici novu tehniku lečenja posmatraju s rezervom ističući da je dug put od miševa do ljudi. Mario Stivenson, profesor odeljenja zaraznih bolesti priznaje da je pristup inovativan, ali dodaje da smo "kroz školu teških udaraca naučili da je dug put od miševa do ljudi i da postoje mnoge prepreke koje treba preći".

Jedan drugi naučnik, Andrea Branč iz njujorške Maunt Sinai medicinske škole upozorava da bi u slučaju kada se zaraza proširi lek mogao da izazove samoubistvo velikog broja inficiranih ćelija, što bi bilo opasno za pacijente.

Kao primer on je naveo infekciju hepatitisom-B kada virusi napadaju većinu ćelija jetre. Kada bi sve one odjednom umrle, jetra bi otkazala pa bi život pacijenta mogla da spasi samo transplantacija. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online