Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.10.2011.
12:35
zena.blic.rs A

Prvorotke sa 50 godina

Majčinstvo se danas sve više odlaže, pa normalno postaje da žene prvi put rađaju dete u tridesetim, s tim što se ta granica sve više pomera ka četrdesetim. Kako bi pokazala i dokazala da za majčinstvo nikada nije kasno 50-godišnja trudnica En Maloni naga se slikala za "Njujork magazin".

En Maloni naga na naslovnoj strani "Njujork magazina"

U Americi je već udvostručen broj prvorotki od 45 godina, a u svetu vlada "trend" da mnoge dame prvi put osete čari materinstva u vreme kad se njihovi vršnjaci igraju sa unucima. Granica za prvu trudnoću tako je sada 50 godina.

Dama sa naslovnice, En Maloni prvi put se porodila sa 50 godina. Ona i njen suprug Džon Ros roditelji su postali pomoću veštačke. Upoznali su se kada je ona imala 47 i odmah su krenuli "u akciju". Sada kao 60-godišnjakinja ima dve ćerke.

"Hormonima sam morala da odložim menopauzu da bih rodila drugo dete. Lili ima sedam, a Izabela deset godina. I suprug i ja imamo dosta energije i veoma smo posvećeni deci. Takvi smo bili celog života, svašta smo radili, a sada smo tu neiscrpnu energiju usmerili na decu", objašnjava En.


Ipak, njenom suprugu devojčice su deca iz drugog braka. On već ima 35-godišnjeg sina, a kaže da se nada da je sada bolji otac nego što je bio pre par decenija.

Kejt i njeni blizanci

Slično iskustvo ima i Kejt Garos. Ona je, priznaje, u mladosti propustila nekoliko prilika da osnuje porodicu i tek je u 53. godini sa drugim mužem, takođe uz pomoć veštačke oplodnje, postala mama blizanaca Aleksandre i Džon koji sada imaju sedam godina. Za nju je problem što su se sa decom pojavili i neminovni problemi - ona boluje od artritisa kao mnoge žene u 61. godini.


"Ja možda nisam po meri okoline i drugih, ali sam ostvarila svoj san. Nekada u šali kažem da kada sam videla da neću imati unučiće, odlučila sam da rodim decu", kaže Kejt.

Fiona Pejlin je zatrudnela sa 48 godina. Godinama je imala problema sa začećem, više od 10 godina je pokušavala da ostane trudna i pri tom prošla kroz šest oplodnji i tri tragična pobačaja. Zatrudnela je sa poslednjim sačuvanim embrionom.


"Već sam digla ruke od svega. Ali, ostala sam trudna i rodila Kiki. Još sam u šoku iako moje dete sada ima pet meseci šta sam uspela da uradim. Često se zaplačem nad njenim krevetom od sreće i uzbuđenja i neverice", kaže Fiona.


Njen suprug (63) svestan je činjenice da je veoma star roditelj. "Znam da neću doživeti njen 30. rođendan. To je sušta istina. Ali, za sada želim da uživam u ovom prelepom detetu", rekao je Nik.

Ričard Paulson, stručnjak za plodnost sa Univerziteta u Kaliforniji, koji je mnoge žene oplodio i posle menopauze kaže da se takve dame veoma ozbiljno testiraju. One prolaze analize fizičke spremnosti i psihološka ispitivanja.


"Sve žene koje su se upustile u ovakav zahvata su mlade 50-godišnjakinje", rekao je dr Paulson.


Rizici svakako postoje: prvorotke iznad 35 godina imaju 20 odsto veće šanse da se prevremeno porode. Trudnice u četrdesetim imaju rizik od preeklampsije, povišenog šećera, visokog pritiska, a moguće je i da dete boluje od autizma.

ANKETA
Šta mislite o roditeljstvu posle 50. godine?

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online