Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.08.2011.
08:00
Srna A

Energetski napitak na bazi kokaina?

Velika prašina podigla se u Nemačkoj oko novog energetskog koji se prodaje na berlinskim uličnim štandovima. Vlasti testiraju novi beli prašak pod nazivom "Kofaina" (Coffaina) zbog sumnje da sadrži kokain.

"Kofaina": Slučajno ili namerno previše podseća na kokain

Kancelarija za kontrolu namirnica u Berlinu već mesec dana proverava kofeinske kesice koje se prodaju na gradskim kioscima. Berlinski mediji izveštavaju da kofeinski prah "Kofaina" podseća na zabranjenu supstancu kokain i pri preteranom konzumiranju može da ima štetne posledice.

"Ispitivanja i testiranja sadržaja te 120 miligrama teške kesice trebalo bi da pokažu da li se u slučaju `Kofaine`zaista radi samo o kofeinu i šećeru", prokomentarisala je Regina Knajding, portparol Senata za zdravstvo, okolinu i zaštitu potrošača. Rezultati ispitivanja očekuju se tek za dve do tri nedelje.

Proteklih nedelja "Kofainu" su kritikovali sa svih strana. Toj dva evra vrednoj kesici prebacivalo se da je naročito opasna za decu i da svojim izgledom podseća na kesicu droge. Čak je i po mišljenjima stručnjaka za bolesti zavisnosti ispravnost tog proizvoda pod znakom pitanja.

Rafael Gasman, rukovodilac savetovališta za bolesti zavisnosti, preporučio je gradskim vlastima detaljno ispitivanje sastava te kofeinske kesice.

"Tačno je da u retkim i ekstremnim slučajevima kofein može da bude opasan. Simptomi trovanja mogu da nastupe posle konzumacije samo jednog grama kofeina", ukazala je portparol Saveznog udruženja nemačkih farmaceuta Ursula Zelerberg i objasnila da doze od tri do deset grama mogu da budu smrtnosne.

"Ali, izuzetno je retko da, posle oralne konzumacije prekomerne količine kofeina, nastupi povraćanje", tvrdi Zelerbergova.

Vlasnik "Drinks kompanija", koji je proizvođač kontroverznog kofeinskog paketića, šokiran je i negira optužbe. On demantuje da svojim kofeinskih prahom mlade uvlači u svet droge i smatra da je to apsurdno.

"Oni kojima ovakve kritike padaju na pamet i sami imaju posla s drogom. Drugog objašnjenja nema. Danas možete kupiti prašak za pecivo i grožđani šećer u prahu, pa se zbog toga niko ne buni", tvrdi proizvođač.

Proizvođač je ponosan na svoj proizvod i ne sumnja u njegovu ispravnost. Zasad je ponuda "Kofaine"ograničena na Berlin, ali ako se posao bude razvijao prema planu on očekuje proširenje i na druge nemačke gradove.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online