Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.06.2011.
08:00
lepotaizdravlje.rs A

Pravila zdravog mršavljenja posle porođaja

Ne postoji čarobni štapić kojim možete skinuti sve kilograme koje ste skupili u trudnoći, ali uz pravilnu ishranu i redovno vežbanje možete da se vratite na težinu pre trudnoće. Za razliku od ostalih, nove mame treba da uzimaju određene nutrijente kako bi, zajedno s bebom, ostale zdrave.

Zdrava ishrana majke značajna i za nju i za bebu
 

Belančevine

Hrana bogata belančevinama brže će vas zasititi od ugljenohidrata. Brojni izvori proteina - riba, meso, jaja - bogati su i gvožđe i vitaminom B12, koji povećavaju količinu energije. Kojoj mladoj mami to nije potrebno? Samo budite oprezni da birate manje masne komade mesa i pazite na unos masnoće, jer povećani unos zasićenih masnoća neće pomoći vašoj liniji, kao ni zdravlju krvotoka.


Borba protiv upala

Telesne traume i stres, odnosno porođaj mogu naterati imunološki sastav da odgovori upalnim procesom. Pomozite telu konzumiranjem 'protivupalnih' namirnica, poput zelenog čaja, bobičastog voća, luka i začina poput kurkume. Klonite se rafiniranog šećera koji pogoduje upalama i povećava šećer u krvi.


Mleko

Ako dojite, većina stručnjaka preporučujeunošenje dodatnih 500 kalorija hrane bogate hranjivim sastojcima. Pijte puno vode, jedite hranu bogatu vlaknima i izbegavajte alkohol. Ono što jedete preko mleka dolazi i do deteta. Ako primetite da dete ima proliv, plikove ili crvenilo, možda je to reakcija na neku namirnicu koju ste pojeli.


Ako imate problem s manjkom mleka, neke majke i profesionalci savetuju čajeve od kamilice i komorača.

Abeceda vitamina

VITAMIN A - možete ga puno izgubiti dojenjem, a nadoknadite ga unosom spanaća, šargarepe, krompira i kelja.


VITAMIN C - takođe se izlučuje majčinim mlekom. Treba vam oko 120 miligrama dnevno; dobri izvori su crvena paprika, narandža i brokoli.


VITAMIN D - jača kosti i stvara se kada smo izloženi suncu, ali mnoge mlade mame ostaju u kući veći deo dana. A ima ga u obogaćenom mleku, jajima i pečurkama.


VITAMIN E - pomaže u cirkulaciji. Cilj je 19 miligrama dnevno, a nalazi se u orasima, semenkama i jajima.


KALIJUM - mnogi multivitamini ne sadrže ovaj mineral odličan za snižavanje krvnog pritiska. Treba unositi 3.500 miligrama dnevno, a ima ga u bananama, grašku i tikvicama, sušenim marelicama, krompiru, narančinom soku.


KALCIJUM - Iako postoje neke nedoumice oko toga koliki unos kalcijuma treba ženama koje doje, trenutne preporuke trebale bi biti dovoljne, a to je 1.000 mg dnevno. Za snažne kosti i zube jedite puno nemasnih proizvoda i ostalih namirnica bogatih kalcijujom, smokve, orašaste plodove, grašak ili lisnato povrće.

Otkrijte čari ribljeg ulja

Omega-3 masnih kiselina ima u ribi, a pokazalo se da riblje ulje poboljšava senzorni, kognitivni i motorički razvoj dece. Majčino mleko bogato je DHA-om, tipom omega-3 masne kiseline koja pomaže u razvoju mozga. Preporuka je 0,3 do 0,5 grama DHA dnevno, a dobri izvori su losos, tuna i orasi. DHA nije dobar samo za decu - popravlja raspoloženje, pa umanjuje mogućnost postporođajne depresije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online