Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.06.2011.
08:00
Vestionline A

Dobra, loša, zla - hrana!

Odlučili ste da smršate, vredno vežbate, izbegavate masno i slatko, ali ne gubite kilograme. U čemu je problem?

Možda niste sigurni koja je hrana dobra za vas, a koja nije. Navešćemo sve namirnice koje bi trebalo da ubacite u korpu prilikom kupovine i sve one koje bi trebalo da izbegavate. To ne znači da ne možete poneki put malo i da varate, ali zdravom ishranom lakše ćete i brže doći do cilja.

Piletina je mnogo dobra ali kada nema kožicu
Dobri proteini
- Jaja: Odličan izvor proteina, sjajan izbor za početak dana.
- Pileće grudi bez kožice: Nemasno, povoljno i bogato proteinima.
- Odrezak: Nemasni komad mesa. Masniji je od piletine, ali je dobar izbor mesa.
- List, bakalar, tuna iz konzerve: Jeftine i nemasne ribe.
- Nemasna govedina: Ovo je izvrstan izvor proteina.
- Sveži sir: Oblik proteina koji se sporo vari. Dobar izbor u dugom periodu između dva obroka. Takođe je dobar izbor ako želite nešto da pregrizete pre spavanja.

Loši proteini:
- Piletina s kožicom, salame, slaninica, svinjetina…

Dobri ugljeni hidrati:
- Zobena kaša: Odličan izbor za prvi dnevni obrok.
- Voće: Voće je zdravo, ali je neko voće bolje od drugog iz različitih razloga. Borovnice su dobar izvor antioksidanata, banane su bogate ugljenim hidratima koji su vam potrebni posle vežbanja.
- Povrće: Kao i s voćem, tako i s povrćem ne možete pogrešiti, bez obzira na to koje odaberete. Za vreme sezone vežbanja držite se zelenih varijanti povrća jer sadrže manje kalorija i ugljenih hidrata.
- Krompir i smeđi pirinač: Ukusan izvor ugljenih hidrata koji se sporo vare.
- Hleb od integralnih žitarica: Potražite vrstu koja nije previše fabrički tretirana.


Loši ugljeni hidrati
Razne pahuljice, slatkiši, sladoled, čips, gazirana pića, slatki sokovi.

Masnoća koja valja: Maslinovo ulje

Dobre masnoće:
Maslinovo i laneno ulje, riblje ulje, orasi i indijski oraščići, prirodni maslac od kikirikija, avokado

Loše masnoće:
Pržena hrana, maslac i margarin, palmino i kokosovo ulje.


Zdravlje iz čaše: Kokteli u bojama duge!


Nema ništa bolje od prekraćivanja dugih toplih popodneva hladnim osvežavajućim napitkom u društvu prijatelja. Sve što vam je potrebno su mikser, sveže voće i povrće, nešto začina i led.

Svo voće je dobro, neko samo malo više od drugog
Crveni
Crveni koktel napravićete od paradajza, korena celera, nekoliko listića bosiljka i malo soli. Za 4 decilitra vam je potrebno 150 grama paradajza, 50 grama celera, so i malo bibera. Paradajz oljuštite i stavite u mikser. Celer oljuštite, operite i narendajte u mikser u koji ste prethodno stavili paradajz. Dodajte decilitar vode, 2-3 kocke leda, manje od prstohvata soli, malo bibera i nekoliko listića bosiljka. Sve dobro izmiksajte, nalijte u čaše i ukrasite listićima svežeg bosiljka!

Zeleni
Za ovaj koktel su vam potrebni tri kivija, veliki grejpfrut i krastavac. Oljuštite kivi i krastavac pa ih isecite na kockice i ubacite u mikser. Ocedite grejpfrut, sok razredite vodom, dodajte kašičicu ječmenog slada i sipajte u mikser. Nalijte u čaše i ukrasite kriškama limete.


Ljubičasti
Potrebno vam je 50 grama borovnica, 150 grama malina, 2,5 decilitra pirinčanog (ili običnom) mleka i listić mente. Borovnice i maline ubacite u mikser. Dodajte pirinčano mleko, koje je prirodno slatkasto pa nije potrebno dodatno sladiti koktel. Ubacite listić mente i dve kockice leda.


Žuti
Žuti koktel će vas naročito osvežiti; sastoji se od ananasa i soka od limuna i kopra, koji mu daje specifičnu aromu. Očistite ananas, 250 grama, iscedite jedan limun, dodajte pola kašičice kopra i izmiksujte. Dodajte vode u zavisnosti od toga koliko je ananas ispustio soka, odnosno da sve zajedno ima 4 decilitra. Ukrasite kriškom limuna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online