Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.04.2011.
19:01
Sponzorisani tekst A

Male hirurške intervencije

Od kraja osamdesetih godina prošlog veka, kožne promene benigni i maligni tumori, pokazuju konstantan porast, kao i pomeranje ka mlađem životnom dobu. Srećom, uglavnom su locirani na vidljivim, otkrivenim delovima tela tako da su dostupni samopregledu, kao i ranoj dijagnostici od strane laekara kome se pacijent javi.

Dermoskopija

Rana dijagnostika i lečenje imperativ su dobre prognoze. U početnoj fazi ovih promena, one se mogu odstraniti hirurškim putem u lokalnoj anesteziji, ambulantno bez hospitalizacije i bez stresne situacije za pacijenta i porodicu.

Izlečenje je u preko 98% slučajeva sa dobrim estetskim i funkcionalnim rezultatima.


Izuzimajući promene na koži koje su manjeg promera, i koje se uklanjaju radiolaserom ili hirurškim laserom bez klasičnog hirurškog reza i stavljanja konaca, sve promene većeg promera iznad 5 milimetara i one koje se nalaze ispod ravni kože neophodno je ukloniti klasičnom hirurškom intervencijom u lokalnoj anesteziji.

Primena najmodernije tehnologije

Najčešće kožne promene kada se isključivo preporučuje hirurško odstranjivanje su:


LIPOMI - koji predstavljaju benigne tumore masnog tkiva, lokalizovani potkožno na bilo kom delu tela i obično predstavljaju estetski problem. Kako ih karakteriše postepen rast oni mogu dostiči enormnu velićinu te pored etetskog predstavljaju i funkcionalni problem.


ATEROMI - su takodje potkožno locirane, u odnosu na podlogu pokretne tvorevine, sa često vidljivim otvorom izvodnog kanala. Ispunjene su gustim masnim sadržajem, vrlo podložnim infekciji. Najbolji rezultati se postižu ukoliko se odstrane pre upale zajedno sa kapsulom.

Uklanjanje mladeža

MLADEŽI - poslednjih godina postoji porast incidence malignog melanoma, koji može nastati ili alteracijom predhodno postoječeg mladeža ili na do tada intaktnoj koži. Svaka promena boje, oblika, porast po obodu ili vertikalni rast, zatim krvavljenje, senzacije u vidu svraba, peckanja u mladežu, ponovljene traume kao i hronične iritacije su alarm koji zahteva kliničku evaluaciju i eventualno odstranjenje mladeža u celini.

BASOCELULARNI KARCINOMI - praktično nikad ne metastaziraju, te kompletno odstranjivanje hirurškim putem najčešće predstavlja i izlečenje.

PLANOCELULARNI KARCINOMI - su znatno većeg malignog potencijala, te zahtevaju radikalnu hiruršku intervenciju.


Obe vrste javljaju se češće kod muškaraca na otkrivenim delovima tela, licu, vratu, gornjim ekstremitetima.

Pre i posle uklanjanja mladeža

Rano javljanje pri svakoj promeni na koži koja perzistira duže od mesec dana je imperativ za uspeđno izlećenje. U početnoj fazi praktično svaka promena se može odstraniti jednokratnom hirurškom intervencijom u lokalnoj anesteziji, ambulantno. Patohistološka verifikacija je obavezna potvrda kliničke dijagnoze i kompletnosti odstranjenja.


Savremena atraumatska tehnika rezultira najčešće odličnim funkcionalnim i estetskim rezultatom.

Sve informacije možete potražiti na sajtu www.nadadiva.rs

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online