Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.04.2011.
07:37 >> 09:04h
Blic A

Bebe više ne kupaju u porodilištima?!

U porodilištima u Srbiji bebe se ubuduće neće više kupati po rođenju. Ni tokom boravka u bolnici to neće biti običaj, već će se tek rođena deca stavljati u tople sterilne komprese.

Bebe od sada u sterilnu kompresu umesto pod vodu

Ovo su novine koje su propisane Vodičem za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčadi, prvog ovakve vrste u našoj zemlji. Prema tim preporukama, savetuje se da se deca ne kupaju u prve dve nedelje života, a kasnije roditelji to mogu da rade na svaka četiri dana, piše "Blic".

Vodič je trenutno u štampi i očekuje se da bude gotov do kraja meseca, kada će biti prezentovan stručnoj javnosti. Za sada se ove promene primenjuju samo u pojedinim porodilištima, poput "Narodnog fronta" i porodilišta na Zvezdari.

"Radi se o malim promenama dosadašnjih stavova, ali baziranim na dokazima", rekao je za "Blic" prof dr Borko Janković iz Instituta za majku i dete, pisac ovog vodiča. 

Kako to izgleda u praksi i šta se radi po rođenju deteta objašnjava dr Lidija Avramović, načelnica pedijatrije u "Narodnom frontu".

"Po rođenju dete prihvatamo u tople sterilne komprese i stavljamo ga na majčine grudi ne bi li ostvarili prvi kontakt kože na kožu. U tom času ne kupamo novorođenče, niti skidamo takozvanu sirastu mast kojom je obložena koža. Ta mast je inače štitila bebu u majčinom stomaku od vodene sredine", ističe dr Avramović.

Ova mast je, nastavlja doktorka, dobra termička izolacija, učestvuje u zaštiti novorođenčeta od eventualnog naseljavanja patoloških bakterija i štiti od infekcije. Zbog toga se ne preporučuje kupanje deteta četiri do šest sati po rođenju. Dobra kolonizacija kože, tvrdi doktorka, smatra se da traje do dve nedelje. To je period kada je dete već kod kuće. Da li će roditelji kupati bebu u to vreme ili ne, ostavljeno je njima da izaberu.

"Ne treba decu kupati agresivno, kao što smo to nekada rdili. Svako veče puni se kadica, pravi se pena. Dovoljno je da se beba zapere, i to jednom do dva puta nedeljno.Bez sapuna, samo toplom vodom. Obično savetujemo sapun ili penu sa neutralnom Ph vrednošću", kaže doktorka Avramović.

U GAK-u "Narodni front" deca se posle rođenja u porodilištu ne kupaju poslednjih godinu dana. Dosadašnja iskustva pokazuju da deca mnogo manje imaju ojede i osipe. 

"To ne znači da decu ne treba prati. Agresija prema koži koju smo primenjivali dovodila je do toga da se koža odmašćuje, skida se korisni površinski sloj. Takva koža je podložnija svim mogućim promenama", dodaje dr Avramović.

Međutim, ia i drugačijih mišljenja. Dr Nedeljko Radulović, pedijatar iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, kaže da su mišljenja svetskih stručnjaka podeljena.

"Naš vodič su pisali eminentni stručnjaci, tako da ne treba sumnjati u njihove preporuke. Lično mislim da neće škoditi svakodnevno kupanje dece, ali ne ribanje, već blago zapiranje", kaže dt Radulović. 

POVEZANE VESTI

Sreda 06.04.2011. 16:34
Smrtnost dece u razvijenim zemljama meri se promilima, a u najnazadnijim ide i do 20 procenata.Moj zakljucak:kombinacija redovne higijene, redovna ishrana i proverene vakcine nije losa, naprotiv prilicno je efikasna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online