Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.11.2009.
21:27
Tanjug A

SZO: Bacite stare lekove protiv side

Zdravstvene vlasti država sveta bi trebalo da isključe iz upotrebe do sada najkorišćeniji lek protiv side "stavudin" (poznat i kao d4T) zbog "dugoročnih, nepovratnih" nuspojava, uključujući težak oblik slabljenja (lipoatrofiju) i poremećaje nerava, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

"Stavudin" je široko dostupan u zemljama u razvoju i koristi se kao terapija prve linije. Relativno je jeftin i lak za korišćenje, preneo je Rojters.

Još jedan pokazatelj znatnih promena u preporukama SZO u vezi sa sidom je i podsticaj da osobe zaražene HIV virusom, uključujući i trudnice, što ranije počnu da se leče, da bi ostvarile duži i zdraviji život.


SZO po prvi put savetuje HIV pozitivne majke da i one, i njihove bebe uzimaju lekove protiv side tokom perioda dojenja, da bi se sprečilo prenošenje virusa sa njih na dete.

Umesto "stavudina", SZO sada savetuje da se, kao lekovi prve linije protiv side, koriste "podjednako efikasni", ali manje toksični "zidovudin" (AZT) ili "tenofovir" (TDF).


Na svetskom tržištu trenutno ima dvadesetak lekova protiv side, od kojih mnogi predstavljaju kombinaciju medikamenata, tako da pacijent u jednoj tableti dobija "koktel" lekova.


Lekari su ranije odlagali otpočinjanje terapije lekovima protiv side zbog strahovanja od toksičkih propratnih dejstava i zbog toga što HIV virus može u kratkom roku da postane otporan na određeni lek. Nekoliko skorašnjih studija je, međutim, pokazalo da rano lečenje pomaže pacijentima.


Od preko četiri miliona ljudi širom sveta koji trenutno uzimaju lekove protiv side, oko polovina je na režimu koji sadrži i "stavudin", prema 80 odsto 2006. kada je SZO prvi put iznela stav da države treba da počnu da razmatraju postepeno povlačenje tog leka zbog njegove velike toksičnosti, ističe Šivon Kroli iz Odseka za HIV/AIDS Svetske zdravstvene organizacije.


Novi stav stručnjaka je da odrasle osobe i adolescenti ranijim otpočinjanjem uzimanja lekova protiv side, znatno pre uspeju da smanje brojnost HIV virusa u krvi, čime možda smanjuju i rizik prenošenja tih virusa na druge.


"Nove preporuke baziraju na čvrstim dokazima koji ukazuju da se smrtnost, obolevanje i prenošenje HIV virusa i tuberkuloze smanjuju ranim otpočinjanjem tretmana", saopštava SZO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online