Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.01.2011.
08:00
Vestionline A

Uskoro i kod privatnika po bolovanje

Uskoro će biti usvojene Izmene Pravilnika o pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, pa će pacijenti koji se leče u privatnom sektoru uskoro moći od svog lekara da dobiju uput za bolničko lečenje, pregled kod specijaliste ili da otvore bolovanje.

Zdravstveni osiguranici će uskoro moći da ostvaruju svoja prava i kod privatnika
 

Pacijenti koji se leče u privatnom sektoru uskoro će moći od svog lekara da dobiju uput za bolničko lečenje, pregled kod specijaliste ili da otvore bolovanje, a ta ideja zaživeće nakon usvajanja izmena Pravilnika o pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, izjavila je u nedelju portparol Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Sanja Mirosavljević.

Nakon dogovora sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije i Lekarskom komorom i usaglašavanja teksta modela ugovora, Pravilnik će biti prosleđen Ministarstvu zdravlja, rekla je Mirosavljevićeva za beogradske medije i dodala da će biti precizno definisano koja će prava i na koji način osiguranici moći da ostvare u privatnoj praksi.

"RZZO traži model koji će pre svega zaštititi interese naših osiguranika. Naša je želja i namera da se i privatnom sektoru omogući ulazak u zdravstveni sistem Srbije", kazala je Mirosaljević, ukazujući da je neophodno da se na početku ne napravi greška "koja bi tu dobru ideju kompromitovala".

Izbegavaju bolovanje zbog straha od otkaza

 

Govoreći o tome da veliki broj zaposlenih u Srbiji izbegava da otvara bolovanje iz straha da će ostati bez posla, ona je navela da je statistika za 2009. godinu pokazala da je bolovanje koristilo svega četiri odsto zaposlenih, a u prvoj polovini 2010. samo 1,66 odsto njih.

"Na bolovanje se najčešće ide zbog održavanja trudnoće, potom ga koriste onkološki pacijenti kojima je ono neophodno, kao i pacijenti koji imaju problema sa bolestima lokomotornog sistema“, kazala je portparol RZZO.

Pravilnikom je predviđeno da pacijenti koji se budu odlučili za pregled u privatnoj praksi sami snose troškove tog pregleda, a privatni lekari će nakon potpisivanja ugovora sa RZZO moći da potpisuju bolovanja, recepte, upućuju na bolničko lečenje ili da izdaju upute za specijastičke preglede i tehnička pomagala.

Prema njenim rečima, usvajanje izmena Pravilnika bi trebalo uskoro da se završi, a u taj sistem biće uključeni ginekolozi, lekari opste prakse, pedijatri i stomatolozi.

"Neophodno je da prava i obaveze zdravstvenih radnika u privatnim i državnim ustanovama budu stavljena u istu ravan. Lekari koji potpišu ove ugovore s RZZO dobiće nove identifikacione brojeve i moraće da poštuju sve neophodne kriterijume, obaveze, prava i mehanizme njihove kontrole“, navela je Mirosavljević.

Za bolovanje koje je korišćeno tokom 2009. godine utrošeno je oko pet milijardi dinara, a za bolovanja koja su korišćena u drugoj polovini 2010. znatno manje, tačnije oko milijardu i 300 miliona dinara, navela je Mirosavljević.

Ponedeljak 17.01.2011. 12:48
Plati poslodavac, plati zaposleni, pride - ako zeli da bude pregledan i poslat na bolovanje pre nego sto za tako nesto bude isuvise kasno, a drzava daje nove identifikacione brojeve lekarima jer, mora se od necega poceti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online