Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.11.2009.
18:48
Vestionline A

Šta leče menta, zeleni čaj, kopriva...

Zima je vreme kada najviše pijemo čajeve, što da bismo se ugrejali, što da bismo se izlečili. Njihova lekovita svojstva poznata su od davnina, pa je tako sasvim izvesno da svakodnevne tegobe možemo ublažiti odabirom prave vrste čaja.

Najbolje ga je piti bez ikakvih dodataka, a ako to ne možete, dodajte med i limun, ali tek kada se malo ohladi. Naime, med i limun gube svoja svojstva kada ih stavite u vrelu vodu. Evo nekoliko preporuka koju vrstu čaja treba odabrati.


Menta: Osim što ima prijatan miris i ukus, čaj od mente ima brojna lekovita svojstva. Vrlo je delotvoran kod lečenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i creva. Menta blagotvorno deluje i na nervni sistem pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine koje su posledica uznemirenosti.

Zeleni čaj: Zeleni čaj potiče iz Kine, a ima snažna antioksidativna svojstva. Smanjuje rizik od bolesti srca i vena, karcinoma i brojnih drugih hroničnih oboljenja. Zeleni čaj olakšava probavu, a blagotvorno deluje i na kožu. Mnogi ga smatraju najzdravijim čajem na svetu koji može da spreči nastanak brojnih bolesti. Osim toga, sadrži kofein pa se koristi i kao stimulans.

Biljka aloa vere je iz porodice kaktusa
Aloe vera: Još u starom Egiptu koristili su aloe veru kao lek, a smatrana je i eliksirom mladosti. Indijanci su pak njome lečili rane, glavobolje i artritis. Aloe vera ima brojna lekovita svojstva, a posebno pomaže kod tegoba s probavom i želucem. Koristi se i za ublažavanje tegoba kod artritisa, psorijaze i ekcema. Čaj od aloe vere preporučuje se za jačanje imuniteta, a ima i antiupalno delovanje.

Kopriva: Čaj od koprive se već vekovima koristi u lečenju upala mokraćnih puteva i bubrežnih bolesti. Kopriva ima velike količine kalijuma koji je prirodni diuretik, ali i gvožđe koje pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj od koprive pročišćava krv i podstiče obnovu ćelija, a preporučuje se i kao lek za problematičnu kožu.

Kamilica: Čaj od kamilice se na našim prostorima najčešće upotrebljava kao lek za sve tegobe jer opušta, dobar je za probavu, ublažava bol, smanjuje osip, a pomaže i kod grčeva. Zbog svojih svojstava poboljšava izgled kože, a kosu čini zdravijom i čvršćom. Žene često koriste kamilicu za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Lipa: Čaj od lipe takođe se često koristi u našim krajevima. Poznato je da pruža veliku pomoć kod prehlade, gripa i nadraženog grla. Koristi se i kao prirodni lek protiv nesanice, a dobar je i za smirenje jer opušta živce, pa se preporučuje ljudima koji su izloženi psihičkim naporima. Čaj od lipe treba umereno konzumirati jer prevelike količine mogu da izazovu srčane tegobe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online