Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.11.2010.
08:00
Novosti rs A

Jesenji dar: Jela sa kestenom

Kesten je kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, vitaminima A, C i B12. U odnosu na ostale orašaste plodove ima manje masti, više skroba i jedini sadrži vitamin C.

Kesten je vrlo ukusna i zdrava namirnica, idealna za jesenje dane. Crvenkasto-smeđi plodovi glatke površine sazrevaju u oktobru. Pečeno kestenje prodavalo se na ulicama Rima još u 16. veku. Stari Kinezi i antički narodi kesten su uglavnom sušili i mleli u brašno, a zatim koristili za pravljenje hleba.

Među meštanima Korzike i dalje ima onih koji nikada nisu jeli hleb od žitarica, već isključivo od kestena i zovu ga "drveni hleb". Pre dolaska kukuruza u Evropu, kačamak se pravio isključivo od kestenovog brašna.

Jestivi plod bogat je kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, vitaminima A, C i B12. U odnosu na ostale orašaste plodove ima manje masti, više skroba (44%) i jedini sadrži vitamin C. Lako se vari i zato se preporučuje posebno starijim osobama i deci, bubrežnim i kardiovaskularnim bolesnicima. Pečeni kesten ima više kalorija, proteina, masti, vitamina i ugljenih hidrata a kuvani kesten više minerala.

Lekovito dejstvo kestena je poznato u narodnoj medicini vekovima, to se posebno odnosi na divlje vrste koji za razliku od pitomih imaju izrazito gorak ukus. Saponin, sastojak izdvojen iz semena, dodaje se preparatrima za negu kose, dok su flavonoidi, kumarini i saponozidi zastupljeni u proizvodnji farmaceutskih preparata za lečenje proširenih vena, hemoroida... Čaj od lista kestena upotrebljava se kod bronhitisa i astme.

Kesten se najčešće peče, kuva, pošira u crvenom vinu, njime se filuju ćurka i pile, od njega se pravi ukusan pire koji se jede kao poslastica ili dodaje u čorbe i sosove. Odličan je kao prilog jelima od divljači.

100 grama pitomog kestena sadrži: 213 kalorija, 2,42 g proteina, 45,54 g ugljenih hidrata, 2,26 g masti, 8,1 g celuloze, 48,65 g vode, 28 mg vitamina A, 0,24 mg vitamin B1, 0,17 mg vitamin B2, 1,18 mg vitamin B3, 0,51 mg vitamina B5, 43 mg vitamina C, 27 mg kalcijuma, 0,45 mg bakra, 1 mg gvožđa, 32 mg magnezijuma, 93 mg fosfora, 518 mg kalijuma, 0,52 mg cinka, 0,95 mg mangana.


Savet

Kada kupujete kesten birajte plodove koji su veliki, sjajni i nemaju oštećenja na ljusci. Čuvajte ih u frižideru do dve nedelje. Ukoliko se u međuvremenu na nekim plodovima pojave rupice, odbacite ih odmah.


Krem supa od kestena i vrganja

Potrebno je: 200 g kestena, 50 g sušene vrganja, 150 g krompira, 50 g mesnate slanine, 2 dl kisele pavlake, 2 žumanca, 1 vezica peršuna, 1 vezica lista celera, 1 lovorov list, 1 kašika suvih začina, so i biber po ukusu.

Kesten skuvajte i očistite od ljuske. Krompir oljuštite i isecite na kocke. Stavite zajedno sa kestenom i celerovim listom u veću šerpu, prelijte vodom i kuvajte dok ne provri. Dodajte peršunov, celerov i lovorov list. Kuvajte dok ne provri, pa dodajte suve začine, smanjite temperaturu i kuvajte oko 15 minuta. Sušene vrganje potopite u malo vode, a slaninu isecite na kockice i kratko propržite u tiganju, pa dodajte i vrganje koje ste prethodno ocedili od vode. Pržite dva, tri minuta, a potom sipajte u čorbu. Posolite, pobiberite i začinite pavlakom. Služte vruće.


Jesenja pasta

Za 2 osobe potrebno je: 500 g taljatela, 200 g nezaslađenog kesten pirea, 3 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 1 kašičica ljute paprike 2 kašike iseckanog svežeg parmezana, parmezan po ukusu.

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju sa nelepljivom podlogom, pa kratko ispržite sitno iseckani beli luk, zatim dodajte ljutu papriku, peršun i kesten pire. Pržite na umerenoj temperaturi pet minuta neprekidno mešajući. U slanoj vodi skuvajte taljatele, sipajte u tanjire i prelijte smesom iz tiganja. Pospite parmezanom i služite toplo.


Filovana ćurka

Potrebno je: 1 očišćena ćurka od 4 kg, 500 g nezaslađenog kesten pirea, 150 g kobasica, 100 g šunke u crevu, 1 dl konjaka, 50 g butera, 3 glavice crnog luka, 2 kašike seckanog svežeg peršuna, 1 kašika majčine dušice, so i biber po ukusu.

Zagrejte rernu na 250 stepeni, očistite i sitno iseckajte crni luk. Kratko ga propržite u tiganju zajedno sa sitno iseckanom kobasicom i šunkom, pa dodajte konjak i majčinu dušicu. Pomešajte smesu iz tiganja sa kesten pireom, pobiberite i ako je potrebno dodatno posolite. Na kraju začinite peršunom i sve dobro promešajte. Ovim nadevom filujte ćurku, a kada završite buterom namažite meso sa spoljne strane i posolite. Pecite oko 30 minuta, odnosno dok kožica ne dobije zlatnu nijansu. Služite dok je toplo.


Mus sa čokoladom i kestenom

Za 6 osoba potrebno je: 200 g istopljene crne čokolade, 250 g zaslađenog kesten pirea, 250 g slatke pavlake, 2 kašike tamnog ruma, 12 do 18 kockica čokolade.

Pomešajte istopljenu čokoladu, kesten pire, pavlaku i rum, pa lagano umutite mikserom nekoliko sekundi da se smesa sjedini, ali da ne bude penasta. Sipajte u šest čaša, na vrhu sipajte malo pavlake, a zatim ga ukrasite sa dve do tri kockice čokolade.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online