Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.09.2010.
08:00
zena.blic.rs A

Trikovi za lakše snalaženje u kuhinji

Kada razmenjuju recepte komšinice, snajke, kume i ostale žene često zaborave da spomenu onaj specijalni "sastojak" koji čini da im hrana bude tako ukusna. Otkrivamo neke zanimljive i korisne trikova koje možete da primenjujete svakodnevno.

Krompir može da se "oživi"

Svež krompir - Ako vam je preostala veća količina kuvanog krompira, sa malo volje možete imati ukusan dodatak uz novi ručak. Prelijte ga slanom, kipućom vodom i pustite da provri, zatim vodu ocedite. Na taj način za samo nekoliko minuta krompir možete poslužiti kao da je sveže skuvan.

Lisnato testo - Ako vam lisnato testo preostane posle upotrebe, ništa ne bacajte. Čuvajte ga u zamrzivaču. Zamesite manje komade, a u posudi umutite jaje. Premažite testo i pospite rendanim sirom. Pecite ga u rerni na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa oko 10 minuta. Možete ga služiti i toplo i hladno.

Zapečeni sirevi - Stručnjaci su testirali sireve na visokim temperaturama, a mi vam nudimo spisak sireva koji su najbolji za pripremu toplih sendviča, pica ili jela od povrća.
Parmezan: Ovoj vrsti italijanskog sira treba dodati malo pavlake, jer se posle zagrevanja brzo stvrdne i postane gorak.
Ementaler: To je veoma mastan sir, koji se lako topi i ima lepu zlatnu boju. Najbolji je za topla jela kada je prezreo.
Mocarela: Kad se zapeče, dobije lep ukus. Savetujemo da ovaj sir koristite kada spremate picu, a odličan ukus daje i salatama od svežeg povrća.

Začinite kockice leda

Neobičan led - Kockice leda za aperitiv biće lepše i ukusnije ako u vodu, u posudi za led, stavite tanko izrezane kore limuna ili pomorandže, višnje ili bobice grožđa.

Žute banane - Da banane u voćnoj salati ne bi pocrnele, poprskajte ih limunovim sokom i pospite prah šećerom.

Tvrda ljuska - Da biste lakše skinuli kožicu s paradajza prelijte ga ključalom vodom. Možete koristiti bilo koji nož, kožica će se sama sljuštiti, pa ćete lakše praviti interesantne soseve. Probajte i ovaj štos: sosevi, poput bolonjeze više prijaju "odleže“ li u frižideru preko noći. Isparavanjem tečnosti intenzivira se ukus sosa na bazi paradajza, a aroma začina postaje "jača“.

Paprika tera moljce - Nekoliko ljutih papričica u posudi u kojoj držite pirinač sprečiće nepoželjne "goste“, poput moljaca ili žižaka, ali i lepljenje namirnica tokom kuvanja.

Dobar sendvič svi vole da jedu

Sendvič - Ako spremate sendvič s pršutom ili zimskom salamom, ukus majoneza ublažite dodavanjem kašičice mleka ili pavlake. Isti učinak postići ćete dodavanjem sosa od paradajza, senfa ili sitno rendane šargarepe ili celera. Ako u sendvič dodajete tvrdo kuvano jaje, napravićete specijalitet , a da se ne bi raspalo pri sečenju, nož prethodno pokvasite toplom vodom. Sečenje krenite od sredine jajeta. Tako ćete ga izrezati ravnomernije i bez raspadanja.

Jabuke i krompir - Jabuke ubrzavaju proces zrenja, zato ih držite dalje od krompira jer eten, koji ispuštaju, može da izazove truljenje i klijanje krompira i nekog drugog povrća. Uvek ih držite u plastičnoj kesi. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online