Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.09.2010.
08:00
Mondo A

Ekvadorske ruže - mirisne i ukusne

Ekvadorske ruže nisu samo blagodet za oko i nos, niti "poruka" kojom se nekom šalju osećanja, već i prava đakonija. Ruže za jelo se uzgajaju bez pesticida, prihrane, veštačkih dodataka za cvetanje.

Ruža je gastronomski delikates u Ekvatoru

Ekvador je odavno poznat kao veliki izvoznik raznobojnog, mirisnog i oku ugodnog cveća, u čijem uzgajanju se utrkuje veliki broj ljudi - od malih baštovana do kompanija.

Ruže prednjače na listi cveća koje Ekvador izvozi i po čemu je četvrta zemlja u svetu, a zemlji donosi godišnje oko 600 miliona dolara.

Ekvadorske ruže nisu samo blagodet za oko i nos, niti "poruka" kojom se nekom šalju osećanja, već su i ukusna gastronomska đakonija.

Ruža je gastronomski delikates u Kitou, glavnom gradu Ekvadora, gde brojni turisti ne propuštaju priliku da probaju "umetnička dela" od latica organski uzgajanih ruža koja spravlja restoran Zazu.

"Ruže za jelo? Možemo li da ih probamo? ", najpre se iščuđavaju posetioci, ali ne mogu da odole ovom gastronomskom doživljaju.

"Mnogima moramo da objasnimo da ružine latice na tanjiru nisu radi dekoracije, već zbog posebnog ukusa", rekao je za agenciju Rojters glavni kuvar Danijel Piljon, Brazilac širokog osmeha.

Najpoznatiji i najtraženiji u baru restorana Zazu je "ružin martini" koji se spravlja tako što se određen broj latica posebnog ukusa drži jednu sedmicu da pusti sok u votki.

"Iza toga, naravno, stoji mnogo posla", rekao je glavni kuvar Zazua.

Isto kažu uzgajivači, jer je organsku ružu teže negovati. Ipak, ekvadorski cvećari smatraju da uzgajanje "jestivih ruža" ima budućnost. Nadu u to im uliva interesovanje poznatih restorana širom sveta, od Njujorka do Barselone.

Roberto Nevado ima plantažu ruža u cetralnom planinskom delu Ekvadora, na nadmorskoj visini od oko 2.8000 metara. Ima tri miliona ružinih grmova koje neguje oko 500 zaposlenih. Gaje ih kao decu.

Ova plantaža je isključivo okrenuta organskom uzgajanju ruža za jelo, bez ikakvih pesticida, prihrane, veštačkih dodataka za cvetanje...

Tržište ima u Španiji, odakle se Nevadina porodica doselila u Ekvador pre 12 godina. On se i u Španiji bavio ružama. Sada u Ekvadoru godišnje zarađuje oko 20 miliona dolara.

Nevado nije sam. Oko 100.000 baštovana u Ekvadoru na isti način, bez pesticida, gaji ruže za jelo.

Oni otkrivaju da im u borbi protiv raznih parazita, gljivica i bubica koje mogu da napadnu ružino grmlje pomaže beli luk koji sade svuda okolo. Tako uz ruže, na tržište izbacuju i glavice belog luka.

Jestive ruže iz Ekvadora su crvene, pink i bele boje. Nalaze se u jelovnicima kao glavno jeli ili dezert. Ukus im je u širokom dijapazonu - od slatkog do gorkog.

Ekvadorska zarada od izvoza ruža godišnje raste u proseku po 13 odsto i sada vredi dva procenta bruto nacionalnog dohotka. U tom "kolaču" od izvoza jestivih ruža se zaradi samo oko jednog procenta, mada se sve veći izgledi da će ukusne latice osvojiti svet.

Tome doprinose i nutricionisti koji tvrde da oni koji jedu ruže unose u organizam preko potrebne vitamin C i kalcijum.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online