Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.07.2017.
01:30
Vestionline A

10 saveta u kuhinji koje bi svako trebalo da zna

Nisu nikakva kvantna fizika i lako ćete ih savladati. Problem je što vrlo često odustajemo od detalja koji čine razliku. Uvek se držite ovih saveta i sigurno ćete postati još bolji kuvari nego što već jeste.

pixabay.com
Postanite majstor u kuhinji

Držite se ovih zlatnih pravila i svako vaše jelo će biti puno ukusnije:

Ako recept to traži, zaista zapecite vaše meso

Nemojte oklevati! Nije bitna boja, već ukusi koji se u tom trenutku ispuštaju. Priprema mesa na jakoj vatri će ga karamelizirati spolja i dati mu odličan ukus. Takođe, pazite da ne pretrpate tiganj, jer tako meso nikada neće dobiti divnu smeđu boju.

Da biste omekšali luk potrebno je vreme

Prvi korak u većini recepata je upravo dinstanje luka. Nemojte misliti da ga možete dinstati minutu, možda dvije. Kako bi luk divno omekšao trebate mu posvetiti minimalno 15 minuta svaog vremena.

Pileća osnova je skoro uvek najbolja osnova

Osim ako kuvate za vegetarijance! Većina osnove od povrća često ima intenzivan ukus na sušeno bilje, što nije uvek najbolje rešenje. Pileća osnova se može koristiti za nebrojeno recepata, od rižota, supa do pripreme crvenog mesa.

Cenite koru krompira

U kori se nalazi najviše ukusa. Mladi krompir ne morate guliti ako pravite salatu, pečete ga ili pravite njoke, jednostavno ga dobro operite. Možda zvuči neverovatno, ali osetićete razliku.

Niko ne voli vlažno testo

Ovo se odnosi na situacije kada pravite pite. Testo uvek pre ispecite ''na slepo'' i zatim u njega dodajte nadev.

Za sporo kuvanje pažljivo birajte meso

Uvijek birajte svinjsku potkolenicu ili goveđi rep. Isto važi i za pileće batake i karabatake umesto belog mesa.

Vanila nije jedini slatki začin

Vrlo često se automatski pojavljuje u receptima, ali u nekima jednostavno nije potrebna. Ne zaboravite da postoje i muškatni oraščić, cimet ili đumbir.

Beli šećer je dosadan

Smeđi šećer će vašim kolačićima s komadićima čokolade ili banana hlebu dati kompleksniji, dublji i zanimljiviji okus.

Ne brinite o temperaturi rerne

Ne morate se zamarati visokom, srednjom ili niskom temperaturom. Ionako većina rerni radi na različite načine. Ako vam hrana miriše i izgleda gotovo, premda nije prema receptu prošlo tačno određeno vreme, verovatno je gotova. Termometar je ovde puno korisniji i daće vam puno precizniji odgovor od temperature u rerni.

Ali brinite o temperaturi za posluživanje

Jaja i jela na bazi mlečnih proizvoda poput pudinga od pirinča su puno ukusnija topla nego vrela. Isto važi i za musaku ili lazanje

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online