Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.05.2017.
00:30
Vestionline A

Ove namirnice su prikrivene šećerne bombe

Žitarice za doručak nekih proizvođača koje se reklamiraju kao izrazito zdrav doručak za decu i odrasle, često su, poput jogurta i gotovih sosova prave šećerne "bombe", pa naučnici preporučuju pažljivo čitanje sastojaka na njihovim etiketama.

Youtube/DocsChannel
Slatko, slatko, najslađe...

Nemačka firma Stiftung Warentest koja se bavi testiranjem proizvoda po narudžbini i za dobrobit kupaca, nedavno je objavila rezultate istraživanja o sadržaju šećera u raznim proizvodima koji se nude na policama trgovina. 

Žitarice

Kutija sa žitaricama jednog od proizvođača koju su nasumično odabrali sadržavala je 43 posto dodatnog šećera, što znači da se u obroku od otprilike 60 grama žitarica nalazio ekvivalent sadržaju osam kockica šećera. 

Treba istaći da Svetska zdravstvena organizacija osnovnoškolskoj deci preporučuje manju konzumaciju šećera na dnevnoj bazi.

Najbolja alternativa su domaći musli koji se mogu napraviti od zobenih pahuljica i naseckanog sušenog voća, koje sadrži puno zdraviju vrstu voćnog šećera.

Jogurt i drugi mlečni proizvodi

I mlečni proizvodi, poput jogurta mogu da sadrže dodatnu količinu šećera. Nemačka firma testirala je 15 proizvoda. Ustanovljeno je da je u nekima među njima količina šećera ekvivalentna četiri kockice po plastičnoj čaši, koja prosečno sadrži 2,5 decilitra jogurta. Pritom nisu računali na šećer koji se prirodno nalazi u mleku i u voću koje se u njega dodaje. 

Varijanta prirodnih jogurta dobra je zamena i može da se zasladi komadićima voća ili malom kašikom marmelade. 

Gotovi sosovi

Ako vodite računa o svojoj prehrani, morate pripaziti i na gotove sosove koji se nude u trgovinama. Nemačka firma testirala je sosove za meso na roštilju koji su sadržavali čak tri kockice šećera po jednoj kašici sosa. Neke vrste kečapa sadržavale su kockicu i po šećera po kašici, upozorili su. 

Ako niste u mogućnosti sami da pripremite sos za roštilj, pokušajte da smanjite količinu koju konzumirate. 

Iz nemačkog Stiftung Warentesta preporučuju da sosove razredite prirodnim jogurtom ili koncentratom od paradajza. Prva posledica konzumiranja ovakve vrste namirnica je prekomerna telesna težina. 

Da bi se organizam izborio sa šećerom, pankreas izlučuje puno insulina čiji je zadatak da šećer iz krvi prebaci u ćelije. Ukoliko se unosi veća količina šećera, insulin u krvi stalno je povišen, što vodi u gojaznost i oboljevanje od šećerne bolesti, ali i od kardiovaskularnih oboljenja.

Skriveni šećeri nalaze se i u pakovanjima zdrave hrane koja, ironično, ima malo kalorija, ali puno šećera.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online