Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.01.2016.
01:30
express.hr A

11 namirnica od kojih ćete još više ogladneti

Glad ne pita za vreme ni mesto i svi znamo za onaj osećaj kada jednostavno moramo nešto da pojedemo u najkraćem mogućem roku. Ali, odabir hrane ne samo da je važan za zdravlje i za to koliko ćete jesti, nego i koliko ćete brzo opet postati gladni.

pixabay.com
Bza hrana je dizajnirana tako da što pre ponovo ogladnite

Postoje namirnice koje će vas učiniti još gladnijim, koliko god to zvučalo paradoksalno.


- Glad je rezultat mnogih kompleksnih interakcija koje se odvijaju u vašem želucu, crevima, mozgu, pankreasu i krvotoku - objašnjava internista i stručnjak za mršavljenje dr. Sju Dekotis.

Zbog ovih 11 namirnica imaćete osećaj kao da vam je želudac prazan, čak i nakon što ste se ‘pošteno’ najeli.

Beli hleb

Belo brašno koje se koristi za pripremu belog hleba nema spoljašnju ljusku (mekinje), koja sadrži vlakna koja pružaju osećaj sitosti. Osim toga, kad jedete beli hleb, povećavate nivo insulina, piše Time.

Sok

Ova 'zdrava' pića sadrže svu količinu šećera iz vašeg omiljenog voća, a nimalo vlakana iz celuloze ili kore koje dobijate kad jedete samu voćku. Drugim rečima, povećete nivo šećera u krvi, koji će zatim naglo pasti, pa ćete biti opet gladni. Ako pravite smuti, radije koristite celo voće i dodajte malo proteinskog praha ili putera od orašastih plodova.

Slane grickalice

Postoji razlog zašto žudite za slatkim nakon što pojedete kesicu čipsa ili pereca. Slane grickalice su brzo svarljivi jednostavni ugljeni hidrati koji će brzo povisti i još brže sniziti nivo insulina, pa ćete napuniti vaš 'slani želudac', dok će 'slatki' ostati gladan.

Brza hrana

Gotovo svaki sastojak brze hrane dizajniran je tako da vas primora da pojedete što više. Na primer, trans-masne kiseline stvaraju upalu u želucu, i potencijalno narušavaju mogućnost tela da proizvede neurotransmitere koji kontrolišu glad, poput dopamina i serotonina. Digestivni trakt istovremeno brzo apsorbuje kukuruzni sirup pun fruktoze, zbog čega nivo insulina brzo raste i postajete još gladniji. Osim toga, ova hrana obično sadrži velike količine soli, pa lako možete da dehidrirate i osetite glad, iako vam je, u suštini, potrebna samo tečnost.

Alkohol

Samo tri alkoholna pića smanjiće nivo leptina, hormona koji se bori protiv gladi i pomaže u održavanju osećaja sitosti, i to za 30 odsto. On će iscrpeti i zalihe uskladištenih ugljenih hidrata, pa ćete žudeti za njima.

Testenine od belog brašna

U pitanju su isti problemi kao u slučaju belog hleba, s tim što možete da pojedete mnogo više testenine nego hleba, pa budite naročito oprezni. Prevelika količina testenina dovešće do toga da pankreas proizvede veliku količinu hormona koji reguliše nivo šećera u krvi, koji će zbog toga pasti i bićete konstantno gladni.

Mononatrijum glutaminat

Reč je o aditivu koji se najčešće dodaje konzerviranom povrću, supama u kesici, mesnim prerađevinama, pa čak pivu i sladoledu. Prema jednom istraživanju na životinjama, ovaj dodatak povećava apetit za 40 odsto, a osobe koje ga najviše konzumiraju imaju trostruko veću šansu da budu gojazne.

Suši

Možda mislite da je reč o zdravoj hrani, ali suši se najvećim delom sastoji od pirinča bogatog ugljenim hidratima.

Veštački zaslađivači

Bez obzira da li ih konzumirate u gaziranom piću ili kafi, veštački zaslađivači utiču na moždane ćelije, koje se ponašaju kao da će dobiti slatku porciju energije (tačnije kalorije), ali se to ne događa. Da biste im se ‘odužili’, moguće je da ćete pojesti mnogo više slatkog tokom ostatka dana, nego što biste to učinili inače.

Žitarice / pahuljice namenjene deci

Bogate su belim brašnom i šećerom, pa mogu abnormalno da povećaju nivo insulina i šećera u krvi, iako mislite da deci (ili sebi) činite dobro. Kad u organizam unesete mnogo složenih ugljenih hidrata, i to ujutro kada je nivo korizola na vrhuncu, dvostruko napadate metabolizam koji onda ne može dobro da svari unesen šećer.

Pica

Retko ko može da stane nakon jednog parčeta pice, a razlog za to krije se u kombinaciji belog brašna, hidrogenizovanih ulja, sira i konzervansa, koji podižu vaš nivo šećera u krvi ‘do nebesa’, smanjujući nivo hormona koji stvara osećaj sitosti i utiče na deo mozga koji reguliše glad.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online