Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.04.2010.
13:21
Vestionline A

Likeri koje ćete obožavati

Liker - aromatično piće koje danas najradije piju žene. Međutim, prvi liker je spravljen za muškarca i to za francuskog kralja Luja XIV, koji je ostao upamćen po raskošnom i rasipničkom životu.

Naime, madam De Mentenon, jedna od kraljevih miljenica, kombinovala je voće i bilje i pravila mu okrepljujuće slatke alkoholne napitke. Očigledno je da su bili mnogo ukusni pošto su vrlo brzo postali veoma popularni.

 
MENTOL LIKER
 

Sastojci: 500 ml vode, 180 ml domaće rakije, 150 g smeđeg šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 2 kesice čaja od nane, kašika arome mente.

Priprema: U posudu sipajte vodu, rakiju, smeđi šećer i vanilin šećer, te kuvajte na laganoj vatri. Kada provri, kuvajte još pet minuta. Skinite s vatre, stavite kesice čaja, poklopite sud i ohladite. Zatim izvadite vrećice i sipajte aromu, dobro promešajte, preručite u boce i ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu do sutradan. Poslužite uz kolutove kivija.


KAFETINO

Sastojci: 150 g kafe, 150 ml vode, 300 g šećera, 600 ml ključale vode, 150 ml rakije, kašika cimeta.

Priprema: Šećer prelijte sa 150 ml vode i kuvajte nekoliko minuta. Kafu prelijte ključalom vodom, pa procedite kroz gazu. Proceđenu kafu, rakiju, cimet i šećerni sirup kuvajte još dva-tri minuta da rakija malo ispari. Skinite s vatre i ohladite, te poslužite.

  

AJER LIKER
 

Sastojci: 8 žumanaca, 400 g šećera, 400 ml slatke pavlake, 500 ml lozovače, 2 kašičice vanilin šećera, malo sirćeta
 

Pripema: Umutite žumanca s malo sirćeta, dodajte vanilin šećer i slatku pavlaku, pa sve dobro promešajte. Dok mešate, polako sipajte rakiju. Smesu stavite u frižider na nekoliko sati, zatim skinite penu i sipajte u flaše. Ovako pripremljen liker iskoristite u roku od dve nedelje.

NARANČINO
 

Sastojci: 1 l alkohola, 9 pomorandži, oko 400 g šećera, 1,5 l vode


Priprema: Isecite koru pomorandži na uže i kraće tračice da lakše iscedite aromatično ulje. Isečenu koru i kolutove pomorandži stavite u teglu, prelijte alkoholom i dobro zatvorite. Teglu držite na tamnom i hladnom mestu 15 dana i svaki dan lagano promešajte njen sadržaj. Od šećera i vode skuvajte sirup i sastavite s pomorandžama i alkoholom. Dobro promešajte, procedite i sipajte u flaše. Izgnječite kore koje su ostale u cediljki. Flaše zatvorite i ostavite da stoje tri meseca, ali još je bolje ako stoje i duže.

LIKER OD VANILE
 

Sastojci: 250 g šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 650 ml vode, 300 ml alkohola, 30 g smeđeg šećera
 

Priprema: Kristal šećer, burbon vanilin šećer i vodu stavite da se kuvaju. Kad provri, preručite u staklenu flašu, dodajte alkohol i smeđi šećer, te promućkajte. Flašu ostavite da odstoji na hladnom mestu oko nedelju dana, ali je povremeno promućkajte. Liker procedite kroz gazu i sipajte u flašu za liker.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online