Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.09.2013.
08:00
dailymail.co.uk A

Kulinarski gresi nad italijanskom kuhinjom

Da li stavljate kečap preko testenine, ili pak naručujete kapućino uz večeru? Italijani bi potpuno poludeli i počeli mahnito da mašu rukama kada bi ovo videli. Akademia Barila je zato objavila popis najgorih stvari koje možete da uradite italijanskoj hrani.

Cezar salata nije italijansko jelo
 

Ukoliko volite testeninu s kečapom ili mislite da je rižoto prilog, onda niste sasvim ovladali italijanskom kuhinjom. Popis najgorih stvari koje možete napraviti po pitanju hrane objavila je Akademia Barila, institucija posvećena odbrani "italijanskih prehrambenih proizvoda renomiranih majstora od nekvalitetnih imitacija".

Italijani su osetljivi na pastu, pa se podjednako naježe i kada vide da se u vodu za kuvanje sipa ulje. Prema italijanskom receptu, pasta se kuva u čistoj vodi, a malo ulja se doda tek kada je skuvana, a voda prosuta.

Lista najgorih stvari po pitanju kulinarstva objavljena je da bi stranci naučili kako da izbegnu "kulinarske horore" kada pripremaju italijansku hranu. Uz stavljanje kečapa na testeninu, što Akademia Barila opisuje kao "čisti kulinarski greh", na listi se nalazi i tretiranje rižota i testenine kao priloga, ispijanje kapućina tokom obroka i korišćenje crveno-belo kariranog stoljnjaka da bi se dobilo na autentičnosti.

"Testenina poslužena kao da je povrće greška je koja se ponavlja u mnogim zemljama, ali u Italiji se to smatra svetogrđem", kaže Đenero Kontaldo, mentor Džejmija Olivera. "Znao sam da viđam kombinaciju stvarno svega na tanjiru u italijanskim restoranima sedamdesetih, kada sam došao u Englesku, a drago mi je što je to danas izumrlo", dodaje Kontaldo.


Oni koji tokom večere vole da ispijaju kapućino takođe greše. Naime, prema popisu Akademije, Italijani samo uz doručak piju kafu s mlekom. Akademia takođe tvrdi da su špagete bolonjeze neautentično italijansko jelo, a tako su označena i jela u kojima se kombinuju testenina i piletina.

U Bolonji se umak bolonjeze obično servira s testeninom taljatele, a ne sa špagetima, dok se piletina s testeninom, prema rečima voditelja Akademije, nikad nije jela u Italiji.

Uz špagete bolonjeze i testeninu s piletinom, još jedno jelo pokazalo se kao neautentično - cezar salata. Iako ju je izmislio Italijan Cezar Kardini, to jelo nikada nije klasifikovano kao italijansko.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online