Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.01.2012.
08:00
Smedia A

Najčešće greške u koracima u kuhinji

Površno čitanje recepata, neprecizno merenje, izvetreli začini, kuvanje u premalenom loncu i pogrešni pribor mogu začas upropastiti i najjednostavnije jelo.

Foto: Arhiva
 

Testenina

Testeninu nikad nemojte kuvati u premalom loncu. Kad dodate testeninu u malu količinu vode, to naglo smanjuje temperaturu, a dok voda ponovno ne provri, testenina će ležati na dnu lonca i postati lepljiva.

Daska za seckanje

Korišćenje male daske za sečenje takođe je loše jer nećete imati prostora za manevar, što povećava rizik od povreda, a sastojci padaju svuda. Malu dasku koristite samo za seckanje sitnih namirnica. Pre nego što počnete, stavite papirnati peškir ili kuhinjsku krpu ispod daske za sečenje kako bi se sprečilo klizanje.

Čitanje recepta

Ipak, najčešća greška pri kuvanju je ne čitanje recepta do kraja, pa ste usred jela prisiljeni da improvizujete jer ustanovite da nemate sve sastojke ili pribor.

Svežina namirnica

Takođe je važno voditi računa o svežini namirnica - začini stajanjem gube ukus, pa je potrebno upotrebiti veću količinu.

Kolači

Pripremate li kolače, sve sastojke precizno izmerite jer i najmanje odstupanje od recepta može upropastiti jelo. Merenje na šoljice nije preporučljivo jer tako možete zagrabiti previše ili premalo. Praškaste sastojke poput šećera i kakaa prosejte kao brašno jer bi se inače u kolaču mogle stvoriti neukusne grudvice. Preterano mešanje brašna aktivira gluten, protein koji može dati pečenom testu čvrstu i elastičnu strukturu, što je dobro za picu, ali ne za delikatna testa. Umesto toga potrebno je sporo i nežno mešanje smese te pri dodavanju suvih sastojaka koristite najnižu brzinu na električnome mikseru ili mešajte rukom.

Lepljivost testenina

Ako želite sprečiti da testenina bude lepljiva, nemojte stavljati ulje u vodu u kojoj se kuva. Ako stavite ulje u vodu, sos se neće spojiti s testeninom. Umesto toga prelijte testeninu sa malo sosa odmah posle kuvanja. Ako testeninu nećete poslužiti u roku od 15 minuta, isperite je pod mlazom hladne vode da biste uklonili skrob.

Izabir noževa

Važno je odabrati pravilan nož za seckanje pojedinih namirnica, u protivnom ćete oštetiti hranu. Ako ste ikada pokušali da sečete hlev kuvarskim nožem i kao rezultat dobili spljoštene kriške, razumete zašto. Kad odaberete odgovarajući nož za posao, imate bolju kontrolu nad oštricom. To vam omogućava da sečete urednije i efektnije.

Emulzije

Na sobnoj temperaturi jaja, maslac i mleko stvaraju emulzije koje zadržavaju vazduh. Za vreme pečenja vazduh se širi, testo buja i postaje prozračno i dobro pečeno. Sa druge strane, hladni sastojci neće se ravnomerno sjediniti u ostatak smese za pečenje. Zato izvadite jaja, maslac i bilo koji drugi mlečni proizvod iz frižidera 30 minuta do sat pre pečenja.

Vrste noževa

Odlučite se za kuvarski nož (veliki sa dugom, širokom oštricom) pogodan za većinu seckanja i usitnjavanja, što je posebno korisno ako pripremate čvrste namirnice (kao što su luk i tikvice). Mali, tanki nož najbolji je za guljenje voća i povrća i uklanjanje semenki. Nazubljeni nož je za hleb i krhka peciva i voće i povrće sa glatkom korom poput paradajza i šljive.

Paradajz

Paradajz ima osetljive ćelije, a višak hladnoće (ili topline) uzrokuje rasprsnuće, od čega postaje brašnjav i uništava se ukus. zato paradajz držite na kuhinjskom stolu i nikako na suncu.

Prekuvano povrće

Da povrće ne bude prekuvano, različite vrste kuvajte u odvojenim posudama u kipućoj vodi. Kuvano povrće trebalo bi biti jarke boje, a želite li da ostane čvrsto, uronite ga u hladnu vodu.

Tiganj na kom pržite ne treba pretrpavati jer tako toplina koja se diže od kuvanja na površinu ostaje zarobljena pod hranom i stvara paru, pa sastojci ne mogu dobro da se isprže. Komadi mesa ne bi smeli da se dodiruju, a poželjno je i da vlažnu hranu pre prženja obrišete suvim papirnatim ubrusom.

Ne treba pretrpavati ni tepsiju koja se stavlja u pećnicu. Ako nemate dovoljno veliki tiganj ili tepsiju, kuvajte u turama pazeći da vam se prvi deo hrane ne ohladi na tanjiru. Pokrijte ga folijom ili ostavite na niskoj temperaturi u pećnici.

Jaja

Pri pripremi jaja na oko ne treba soliti jaja (jer će so na njima stvoriti rupice) nego posolite ulje. Meso se soli neposredno pre prženja ili pečenja jer ako meso stoji posoljeno, to će iz njega izvući sok, pa će biti tvrdo i žilavo.

Odabir mesa

Za presuve hamburgere ili ćufte najčešće je kriv pogrešan odabir mesa. Ako koristite samo nemasnu govedinu, jelo će biti neukusno jer masnoća iz mesa daje jelu vlažnost i ukus. Za jela od mlevenog mesa najprikladnija je kombinacija junećeg i svinjskog. Ne brinite se za masnoće, veliki deo će iscureti za vreme pripreme.

Vrste tiganja i ponašanje namirnica na ulju

Teflonski ili keramički tiganji se sporo zagrevaju, pa će meso biti slabije pečeno, odnosno moraćete da ga pržite duže da dobijete zlatno-smeđu boju. Teflonski tiganj koristite samo kada je potrebno kuvati osetljiva jela kao što su riba, pohovane ili lepljive namirnice poput jaja.

Ako ulje nije dovoljno vruće, povrće će se lepiti za tiganj. Zagrejte prazan tiganj bar minut - dva. Spreman je kada možete držati ruku oko tri centimetra iznad njega i osetiti toplinu sa površine. Zatim dodajte ulje. Na teflonski tiganj ulje se dodaje pre uključivanja topline jer suvo zagrejavanje oslobađa štetne gasove.

Meso

Dobar odrezak zahteva visoku temperaturu. Na niskoj do srednjoj temperaturi unutrašnjost će se ispeći u isto vreme kao i spoljašnji. Zagrejte tiganj do srednje visoke ili visoke topline nekoliko minuta pre stavljanja mesa. Za još bolje rezultate koristite tiganj od livenog gvožđa.

Kad je meso vruće, mišićna vlakna se skupljaju i raspršuju sok. Ako ste meso odmah isekli, sokovi će završiti na dasci za sečenje, a pečenje ostati suvo. Neka meso odstoji posle kuvanja tako da se mišići opuste, a sokovi upiju u odrezak. Za velika pečenja i celo pile pričekajte najmanje 15, a za odreske pet do deset minuta.

POVEZANE VESTI

TRPEZA Kokos kocke
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online