Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.12.2010.
08:00
Večernje Novosti A

Probajte posne specijalitete

Pikantna salata od povrća, pečeni šaran, karfiol sa kestenom...

Pikantna salata od povrća

Za 4-6 osoba – za salatu: 2 krompira, 2 šargarepe, 2 korena paškanata, koren celera, 4-5 kiselih krastavčića srednje veličine, 100 g smrznutog graška i 150 g smrznutog kukuruza. Za majonez od krompira: 2 krompira srednje veličine, 2 kašike C senfa "pikant", 2 dl maslinovog ulja, 2 limuna, desetak kapi tople vode, so i biber.

Sveže povrće očistite, kuvajte u slanoj vodi dok ne omekša, ocedite i iseckajte na kockice. Smrznuto povrće kuvajte 5 minuta u posoljenoj, kipućoj vodi, ocedite i ostavite sa strane. Krastavčiće iseckajte na kockice i pomešajte sa ostalim povrćem. Posolite, pobiberite, dodajte malo ulja i limunov sok, sve promešajte i ostavite sa strane. Krompir za majonez skuvajte u ljusci, oljuštite, ispasirajte kao za pire, dodajte senf, istruganu limunovu koru, so, i sve zajedno miksajte kao običan majonez, postepeno dodajući ulje i po nekoliko kapi tople vode, dok ne dobijete homogenu masu sličnu majonezu.


Pečeni šaran

Za 6 osoba: veći šaran (oko 1,2 kg), 2-3 kašike brašna, limun, dva C lovorova lista, so, biber i ulje za pečenje. Za fil: 3 glavice luka, 1 dl ulja, kašičica mlevene paprike, 150 g suvih šljiva, 1 dunja, 1 jabuka, koren celera srednje veličine, kašika jabukovog sirćeta, 150 g pirea od paradajza, kašičica šećera i kašika peršuna.

Šarana posolite, uvaljajte u brašno i kratko propržite na vrelom uljau sa obe strane, pa položite u dublji uljem podmazan pleh, pospite zrnima bibera, odozgo poređajte kolutove limuna i listove lovora. Luk sitno iseckajte i kratko propržite na ulju. Jabuku, dunju i celer oljuštite, iseckajte na kockice i pomešajte sa izdinstanim lukom. Dodajte samlevenu papriku, kašiku C peršuna, sirće, paradajz pire i šećer, sipajte litar vode i kuvajte. Kada tečnost proključa kuvajte 10-15 minuta na umerenoj temperaturi. Ovom mešavinom prelijte šarana u plehu i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.


Karfiol sa kestenom

Za 4 osobe: 300 g karfiola, 300 g kestena, 2 dl sojinog mleka, kašika brašna, 2-3 kašike maslinovog ulja, pola glavice luka, pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića, pola veze peršumna, so i C biber.

Kestene zasecite oštrim nožem, prelijte vodom i kuvajte 45 minuta na umerenoj temperaturi. Ocedite, sačekajte da se ohlade, pažljivo oljuštite i ostavite sa strane. Luk sitno iseckajte i kratko izdinstajte na vrelom maslinovom ulju. U drugom tiganju zagrejte kašiku ulja, dodajte brašno, promešajte i postepeno sipajte sojino mleko, stalno mešajući da se ne stvore grudvice. Na kraju stavite so i C biber, promešajte i skinite s ringle. Ovako pripremljen bešamel sos sipajte u posudu, dodajte izdinstani luk, sitno iseckani peršun i muskatni orah, pa sve dobro promešajte.

Odvojte cvetiće karfiola i kuvajte ih 5 minuta u slanoj ključaloj vodi. Ocedite i zajedno sa ohlađenim kuvanim kestenima rasporedite u vatrostalnu činiju koju ste podmazali maslinovim uljem. Prelijte pripremljenim bešamel sosom, odozgo sipajte malo iseckanog peršuna i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Nedelja 05.12.2010. 23:09
Лепо лепо, хвала!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online