Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.11.2010.
08:00
Vestionline A

Bitka za recept čudesne Sacher torte

Saher tortu (Sachertorte) izmislio je Franc Saher, autrijsko-jevrjeski poslastičar. Kada je austrijski ministar spoljnih poslova, Klemenc Vencel fon Meternih, 1832. godine naredio svom šefu kuhinje da napravi dezert kojim će moći da se ponosi, za večeru kojoj će prisustovati veoma bitni gosti, a ovaj se iznenada razboleo, zadatak je pao na Franca Sahera. On je u to vremem imao tek 16 godina i bio je šegrta na drugoj godini. Rezultat je bio izvanredni čokoladni kolač koji će proneti ime Sacher širom sveta.

Danas se originalna Saher torta pravi jedino u hotelu Sacher u Beču i Salcburgu. Hotel u Beču sagradio je Jozefov sin 1876. godine, i mada se originalni recept čuva kao tajna, ova torta se spravlja širom sveta.

Do 1965. godine vodila se pravna bitka oko korišćenja recepta i spravljanja "Original Sachertorte" između hotela Saher i poslastičarnice Demel. U Demel-u se danas prodaje "Demel Sachertorte", i razlikuje se od originala po tome što nema sloja od kajsije po sredini kolača, već samo ispod čokoladne glazure.


Recept za Saher tortu
(iz knjige "Carsko-kraljevska Bečka kuhinja")

Za biskvit je potrebno:
160 g čokolade, 160 g maslaca, 160 g šećera u prahu, 160 g brašna, 6 jaja, džem od kajsije.


Način pravljenja biskvita:
Čokoladu stavimo u jednu posudu i rastopimo je u rerni. Omekšan i ulupan maslac dobro izmešamo sa omekšanom čokoladom i mešamo sve dok se masa ne ohladi. Zatim, uz stalno mešanje, dodajemo šećer, brašno, 6 žumanaca i na kraju 6 snežno ulupanih belanaca. Kalup namažemo maslacem i pospemo brašnom pa ga ispunimo ovim testom. Peče se u rerni oko jedan sat. Kada je biskvit pečen, ukloni se iz kalupa i sačeka se da se ohladi. Potpuno ohlađen biskvit premažemo ključajuće vrelim džemom od kajsija. Kada se i on ohladi, na tortu stavimo čokoladnu glazuru.


Za glazuru je potrebno:
120 g čokolade za kuvanje, 80 g maslaca.

Način spravljanja glazure:
Čokolada se zagreje u posudi koja je položena u vruću vodu. Otopljena čokolada se glatko pomeša sa maslacem, pa navlaženim nožem brzo nanosi na tortu.

Kao što se može primetiti, ovim receptom dobijamo Demel Saher tortu. Ukoliko želimo da pripremimo Original Saher tortu, ohlađeni pečeni biskvit najpre presečemo na pola po horizontali, i između tako dobijenih kora nanesemo tanak sloj džema od kajsije. I ovaj put je potrebno opet premazati tortu vrelim džemom po celoj površini i sačekato da se ohladi, da biskvit ne bi upijao glazuru od čokolade. Torta se služi bez dodataka, ili uz malo šlaga od pavlake bez šećera.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online