Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.11.2010.
08:00
Putovanja.info A

Koja mesta treba videti u jesen?

U oktobru treba posetiti Prag jer tada možete preći Karlov most normalnim korakom, ne sudarajući se sa hiljadama turista. Nemačke zamkove raštrkane po bavarskim dolinama i planinama interesantno je obići u jesen kada se šume koje ih okružuju šarene u spektru od žute do crvene. A kupanje u slovenačkim termama na otvorenom pravi je izazov dok se okolo žute šume i bele planinski vrhovi.

Prag - zlatni grad

Posle Plišane revolucije koja se dogodila 1989. Češka je doživela svoj turistički procvat. Prag, glavni grad od oko milion i po stanovnika, godišnje poseti više od četiri miliona inostranih turista, a poslednji podaci za ovu godinu pokazuju istu tendenciju, i pored globalne ekonomske krize.

Ono što najviše privlači posetioce je izuzetna arhitektura u kojoj su ispisani vekovi razvoja grada, a koja je uprkos Svetskim ratovima ostala skoro netaknuta. Najinteresantnije praške znamenitosti smeštene su u jezgru Starog garada, koji je u jeku sezone (od aprila do oktobra) neprohodan usled navale turista.

Domaće turističke agencije u ponudama put u Prag kombinuju sa jednodnevnim posetama Bratislavi ili Beču. Putovanja traju šest ili sedam dana, a cene aranžmana se kreću od 120 do 200 evra.


O Pragu treba znati:

* Ime Prag potiče od slovenske reči "praga" (brod, plićak, gaz) koja se odnosi na poreklo grada i njegov razvoj oko reke Vltave
* Karlov most, kamena gotska konstrukcija, najpoznatiji je most na Vltvai. Sagrađen je 1357. godine po narudžbini kralja Karla IV. Na svakom kraju mosta nalazi se toranj sa koga se može razgledati panorama grada, a barokne statue dodate su mu tek u 17. veku.
* Astronomski sat nalazi se na južnom zidu Starog grada. Njegov brojčanik sastavljen je iz tri dela: astronomski brojčanik koji prikazuje pozicije Sunca i Meseca, drugi deo je "put apostola" koji pokazuje prolazak dvanaest apostola na svaki pun sat; poslednji, astronomski brojčanik se rotira, prikazujući svaki dan u godini na medaljonima sa zodijačkim znacima. Ovaj sat je ujedno i simbol Starog grada.
* Jevrejski kvart (Josefov) dobio je ime po kralju Jozefu II čije su reforme poboljšale životne uslove Jevreja. U ovom kvartu nalaze se ostaci starog jevrejskog geta, najstarije očuvano jevrejsko groblje u Evropi, sagrađeno 1478.

Dvorci Bavarske

Nemački zmakovi se toliko razlikuju među sobom, da im je jedini zajednički imenilac to da su smešteni na teritoriji iste države. Poseta svakom od njih vraća nas u vremena princeza i prinčeva, opakih vlastelina, zdanja zaposednutih zlim duhovima. Danas je većina njih pretvorena u hotele, restorane, muzeje i tržnice čiji je osnovni proizvod za prodaju uzbudljiva istorija od Srednjeg veka na ovamo.

Jedan od najposećenijih je Linderhof, ekstravagantni dvorac čije je odaje Ludvig II pozlatio i preuredio u rokoko stilu. Kada je ostvarenje fantazija u pitanju zamak Noešvajnštajn je nezaobilazan. Inspirisan njime Volt Dizni crtao je domove princeza najpoznatijih bajki. Upravo ovaj dvorac nalazi se i na uvodnoj špici svakog Diznijevog crtaća i bio je ideja za izgradnju Diznilenda.

Ludvig II je ovaj dvorac gradio u čast Vagneru, kao veliku pozornicu za izvođenje njegovih opera. Postoji izreka da bez Ludviga Vagner rmožda ne bi nikada postigao takav uspeh, a bez Vagnera Noešvajnštajn ne bi nikada bio izgrađen.

Slovenija

A, ako baš nemate mnogo slobodnih dana, i želite da potrošite nešto manje novca za jesenji odmor jedna od varijanti je odlazak u Sloveniju. Bledsko jezero podno Alpa sa svojom tvrđavom ili Bohinj su za one koji žele pravi mir i opuštanje, aktivnost traže u trčanju, šetnjama, biciklizmu i golfu.

Mnoge terme pružaju egzotiku drugačiju od onoga kako je zamišljamo. Kupanje u otvorenom bazenu u oktobru ili novembru, u vodi toliko toploj da od pare ne vidite ljude oko Vas, uobičajena je slika iz slovenačkih termi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online