Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.10.2010.
08:00
sarajevox.com A

Skrivena blaga mističnog Butana

Tradicijom prožeta država na Himalajima, Butan, leži na ostacima skrivenog blaga, a ovo kraljevstvo godišnje poseti ograničen broj turista.

To je zemlja gde se bogatstvo meri srećom, a plastične kese i duvan su zabranjeni, dok je nacionalna nošnja obavezna.

Misteriozna kraljevina je prepoznatljiva po anonimnosti i tradicionalnom načinu života. Smeštena visoko na Himalajima kao tampon-zona između Indije i Kine, Butan je vekovima bio odsečen od ostatka sveta.

Butan i dalje uporno ukorenjen u svoju drevnu tradiciju, danas je svoj razvoj ograničio na razvoj turizma, pa tako posetioci moraju platiti 200 dolara dnevno da bi ostali u zemlji, bez obrzira gde borave.

Mnoga drevna čuda Butana tako ostaju skrivena od svetu.

Ovo su samo neka od fascinantnih i malo poznatih destinacija koje ova zemlja ima u ponudi.

Hram Taktsang

Sa svojom neizvesnom lokacijom ovaj hram iz 17. veka, jedno je od najsvetijih i najzapanjujućih mesta u Butanu. Nalazi se 600 metara iznad doline Paro, do koje se pešači tri sata. Izgrađen je na mestu gde je osnivač Butana, Guru Rinpoche, poleteo na leđima tigrice kako bi meditirao.

Punakha Dzong

Jedna od najlepših dzonga (tvrđava) u zemlji nalazi se na ušću reka Pho Chu i Mo Chu. Izgrađena je 1637. godine, a služila je kao sedište vlade sve do sredine 20. veka.

Uništena prirodnim katastrofama, tvrđava se tek nedavno vratila na put stare slave.

Kao administrativni centar distrikta, Dzong je mesto gde se na proleće održava petodnevni festival Punakha Tsechu.

Chorten Kora

Divni beli spomenik iznikao je 1740. nakon 12 godina gradnje, a imao je cilj uništavanje demona koji je tu živeo.

Sa očima naslikanim na sve četiri strane, što služi kao odbrana od zla, Chorten se nalazi u veličanstvenoj dolini Karmaling na istoku Butana. Jedan je od najranijih oblika budističke kulture, a legenda kaže da je na mestu njegove gradnje osmogodišnja devojčica iz Indije tražila da bude pokopana živa.

Druk Wangyal Chorten

Sa zadivljujućim pogledom na vrhove Himalaja, na 3.100 metara visine prostire se 108 spomenika nalik na humke. Njih je naručila kraljica 2004. godine, a izgrađeni su iza impresivnog spomenika Dochula Chorten iz 14. veka kako bi ukrotili demone što uznemiravaju prolaznike.

Trongsa Dzong

Ova tvrđava, inače najveća u zemlji, ima posebno mesto u srcima stanovnika Butana. Od 1907. godine ovde je sedište kralja.

Izgrađena je na planini iznad klanca Mandge Chu i vekovima su odatle kontrolisani trgovački putevi sa istoka i zapada, a nekadašnja kula sa satom danas je muzej izgrađen kako bi se tvrđava zaštitila od neprijatelja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online