Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.10.2010.
08:00
Net.hr A

Gradovi kao stvoreni za istraživanje biciklom

Sve više ljudi uviđa da bicikl može biti puno korisniji od automobila. Vožnja biciklom je jeftinija, a u gradovima, gde je gužva na ulicama uobičajena pojava, čak i brža.

Sve korisnije prevozno sredstvo
 

Osim što je vožnja biciklom ekološki prihvatljiva, bicikl je odličan i za zdravlje. A često je omiljeno prevozno sredstvo za putnike koji na svoj način žele da istraže neku destinaciju.

Upravo zbog toga sve više gradova, među kojima su Beč i London, pružaju "rent-a-bike" usluge. U tim gradovima bicikl se može iznajmiti u jednom, a vratiti na drugom delu grada.

Zbog sve veće potražnje za ovim prevoznim sredstvom predstavljamo vam top pet  bicikl gradova, prenosi "Tourism-review.com".

5. Montreal, Kanada

Montreal je uložio 134 miliona dolara za obnovu stare i izgradnju novih biciklističkih staza
 

Montreal je nedavno uložio 134 miliona dolara za obnovu stare i izgradnju nove biciklističke staze. Deo plana je i povećanje broja mesta za parkiranje i zaključavanje bicikla. U tom gradu trenutno postoji 2.400 kilometara biciklističkih staza koje su građanima na raspolaganju. Montreal je takođe i prvi grad u Severnoj Americi koji je u programu urbane infrastrukture "Bixi bike" i na raspolaganju za turiste ima više od 5.000 bicikla i 400 stanica.

4. Kuritiba, Brazil

Kuritiba se smatra jednim od najbolje planiranih gradova u svetu. Nije ni čudo što je taj grad američki časopis "Reader's Digest" proglasio i najboljim mestom za život u Brazilu. Brazilci su se opredelili i za "eko friendly" goriva, kao i za alternativne metode prevoza. A 2010. godine grad je dobio "Globe Sustainable City Award". Biciklistička infrastruktura u Kuritibi je veoma dobra, a bicikli su zbog toga i vrlo popularni u lokalnoj zajednici.

3. Bogota, Kolumbija

Nema potrebe za automobilima

Samo 13 odsto stanovnika u Bogoti poseduje automobile, tako da njihovom gradu ne treba posebna kampanja za promovisanje vožnje biciklom. Bicikl je u ovom gradu neophodan i nije ni čudo da je Bogota na ovoj listi.

2. Kopenhagen, Danska

Danski predeli su poprilično ravni što ga čini idealnim za stanovnike, kao i turiste da koriste bicikl kao prevozno sredstvo za odlazak na posao ili za istraživanje. Prema statistikama, 32 odsto građana na posao redovno odlaze biciklom. Grad je nekoliko puta dobio priznanje kao jedna od zajednica sa najboljim kvalitetima za život, a nalazi se i na listama kao jedan od najekološkijih gradova na svetu. Nije ni čudo da lokalne vlasti posetiteljima nude besplatno iznajmljivanje bicikala.

1. Amsterdam, Holandija

Mnogi posetioci Amsterdama koriste bicikl za razgledanje i upoznavanja grada, parkova i muzeja
 

I Holandija je poput Danske ravna zemlja što je čini kao stvorenom za vožnju bicikla, čak i za one koji nisu navikli na pedaliranje. Skoro 40 odsto stanovnika kao prevozno sredstvo koristi bicikl. Meštani, kao i turisti, mogu da iznajme bicikl po prihvatljivoj ceni. Mnogi posetioci se zbog toga i odlučuju za bicikl prilikom razgledanja i upoznavanja grada, parkova i muzeja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online