Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.09.2010.
08:00
Novosti A

"Salaš 84" se ili ruši ili seli

Čuvena turistička atrakcija nadomak Novog Sada "Salaš 84" možda će morati da bude srušen, ili u nešto boljem slučaju preseljen sa sadašnje lokacije.

Trščanom "Salašu 84", koji godinama nosi međunarodno priznanje ”Savršeno mesto duž Koridora 10”, predstoji ili gašenje ili prinudno preseljenje jer je vlasniku Dimčetu Gulevskom nedavno saopšteno iz Zavoda za urbanizam u Novom Sadu da salaš ”leži” na ranije izgrađenom centralnom gasovodu i na tri naftovoda, kao i na trasi još jednog, budućeg gasovoda.

Prema zakonskim propisima, privatne parcele u zoni gasovodne magistrale moraju biti udaljene najmanje po 30 metara s leve i desne strane, a imanje Gulevskog delom se naslanja na tu trasu.

Milevin dud ostaje

 
Bude li prihvatio ponudu o preseljenju "Salaša 84" u Inđiju, vlasnik će ga doslovno ”preslikati”. Slici će dodati i željeni muzej kaljevih peći, suvenirnicu i postrojenje za pečenje rakije od dunje. Jedino što nije podložno seobi, a ni restauraciji, je stari dud kraj kojeg je početkom prošlog veka postojao letnjikovac Mileve Marić Anštajn. Pod tim dudom, navodno, Mileva i Albert u letnjim noćima, strpljivo su izračunavali čuvenu teoriju relativiteta.

Gulevski se pre nekoliko godina dosetio da bi se napuštenim salašima u Vojvodini mogao udahnuti novi, turistički život. Tako je nasleđeni porodični salaš, star 300 godina, restaurirao 2004. godine, a zbog svoje autentičnosti ovo mesto je brzo postalo turistička atrakcija.

Rešen da upotpuni svoju ponudu, Gulevski je još pre tri godine osmislio plan da tik uz salaš dogradi muzej kaljevih peći, suvenirnicu i prostor za pečenje dunjevače. Ovu rakiju, nekada tako omiljenu u Vojvodini, rešio je da uzdigne na nivo srpskog brenda. S tom namerom je januara 2007. godine od gradskog Zavoda za urbanizam zatražio informaciju o urbanističkim planovima u vezi sa njegovom parcelom.

Pozitivan, pismeni odgovor dobio je 30. januara 2007. u kojem je navedeno da se dotična parcela tretira kao građevinsko zemljište, što znači da za dogradnju, praktično, nema nikakvih smetnji.

"Na osnovu tog odgovora pripremao sam prethodne tri godine projekat muzeja i pribavljao sredstva, ali kada sam ovih dana zatražio građevinsku dozvolu dobio sam prijateljski savet od čelnog čoveka 'Urbisa' da je bolje da odustanem, jer ne samo da neću dobiti dozvolu za dogradnju, već ću time ugroziti i stari salaš pošto će se obelodaniti da on 'leži' na gasovodu", kaže rezignirano Gulevski.

Objašnjavajući ovaj nesporazum, Milorad Radomirović, direktor za infrastrukturu u ”Urbisu” kaže da je neko pre tri godine, očigledno, poslao nepotpunu informaciju Gulevskom.

"Slučaj 'Salaša 84' je specifičan i moje lično mišljenje je da bi grad Novi Sad trebalo da očuva ovu atrakciju i po cenu kompromisa", kaže Radomirović, navodeći da su evropski propisi u vezi sa gradnjom u blizini gasovoda znatno liberalniji od naših.

Pokušaji Gulevskog da novootkriveni problem reši sa predstavnicima novosadske i pokrajinske vlasti nije dao rezultat jer ga niko od zvaničnika, za sada, nije primio ni na razgovor. I, kada je već izgledalo da su slavnom salašu dani odbrojani, Gulevskom su se javili inđijski gradonačelnik Goran Ješić i predsednik tamošnje opštine Aleksandar Kovačević sa ponudom da salaš preseli u Inđiju! Ukoliko se novosadska vlast ne predomisli, seoba "Salaša 84" biće obavljena u narednih godinu dana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online