Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.08.2010.
09:31
zena.blic.rs A

Napravite savršenu fotografiju s letovanja

Sve biste dali za fenomenalne slike sa putovanja, ali, ma koliko se trudili, ne uspevate da napravite dobru fotografiju? Ne mora da bude tako. Pogledajte ova kratka uputstva u kojima su sažeti osnovni "recepti“ za dobru fotografiju. Bez obzira na neiskustvo, uz pomoć njih će vaše letovanje zaista ostati nezaboravno.

Istaknite objekat - Vodite računa da pozadina svojim sadržajem ne odvlači pažnju od objekta snimanja. Jednostavna i nenametljiva pozadina ističe objekat. Nekad se zbog toga isplati da pokušate da pronađete bolji ugao snimanja ili jednostavno da promenite mesto.

Približite se predmetu koji slikate - Po pravilu, što ste bliže predmetu snimanja, fotografija je bolja. Približavanje eliminiše nepoželjnu pozadinu koja odvlači pažnju od objekta snimanja. Sliku treba da ispunite jasnim i interesantnim motivom.

Objekat ne mora da bude u središtu - Nema ničeg loše u tome ako je osoba koju snimate u sredini fotografije. Ipak, pokušajte ponekad da je postavite sa strane, čime ćete postići dinamičnu kompoziciju koja je oku interesantnija.

Slikanje ljudi - Možete probati da napravite malo neobičniji ugao, kako bi se izbegla fotografija cele figure. Amateri najčešće prave grešku kad slikajući "idiotom“ pokušavaju da glavu osobe smeste u centralnu tačku koja se pojavljuje na displeju fotoaparata. To je pogrešno - teme glave trebalo bi da dodiruje vrh fotografije. Kad slikate neku osobu iz profila treba da odredite da li je bolji levi ili desni, pošto lice gotovo nikom nije simetrično.

Uhvatite i bliske predmete - Kada snimate pejzaž ili udaljene objekte, uključite u fotografiju i predmete koji su vam bliže. Oni će fotografiji dati dubinu i perspektivu.

Pejzaž - Kad slikate pejzaž, sunce treba da pada direktno na objekat. On je obično u centru, ali ako želite da se oseti atmosfera, trebalo bi ga malo pomeriti levo ili desno.

Spomenik ili građevina u pozadini osobe - Ako slikate osobu, pozicionirajte je centralno, ali ako je važno da se u pozadini vide neki spomenik ili građevina, onda postavite u jednu polovinu fotografije osobu, a u drugu objekat. Treba izbegavati da spomenik "viri iz glave“, što se često može videti na amaterskim fotografijama.


Izbegnite poziranje - Kada snimate ljude, uhvatite momenat u kom nešto rade. Tada neće obraćati pažnju na vas i na fotografijama će se osetiti spontanost. Tako će njihovi izrazi biti prirodni i opušteni.

Dobro svetlo = Uspešna fotografija - Svetlo je zaslužno da fotografija bude koloristička i dopadljiva onome koga smo snimili. Zapamtite da jaka sunčeva svetlost nije uvek najbolja za fotografisanje. Mnogi se iznenade kada otkriju da sunce pokriveno oblacima daje najbolju rasvetu za snimanje ljudi. Jako sunce daje oštre senke na licu i čini da snimana osoba žmirka. Oblačno nebo daje "mekano“ svetlo, idealno za portrete.

Blic - Blic nije koristan samo za noćno snimanje i zatvoreni prostor. Koristite ga u sumrak i po jakom suncu da biste ublažili oštre senke.

Pronađite oslonac - Trudite se da vam ruka ne drhti, ako želite da napravite oštru fotografiju. Nađite neki pogodan oslonac (sto, ograda, krov automobila) za vašu ruku ili upotrebite mali stativ.

Fotoararat pri ruci - Spontani trenuci na fotografijama su neprocenjive uspomene. Da biste ih uhvatili, fotoaparat treba da nosite sa sobom. Nabavite lagani džepni model, kojih danas ima mnogo u ponudi. Kupite memorijsku karticu većeg kapaciteta, kako biste nesmetano mogli da slikate što više bez stalnog dosadnog prebacivanja snimaka na komjuter. I ne zaboravite da na putovanje ponesete punjač za bateriju.  

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online