Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.08.2010.
11:26
Vestionline A

Mud®ijada: Švajcarci imaju sir, a Srbi muda

Srbija je u svetu poznata po festivalu Exit, po Guči, održavanju Evrosonga i Univerzijade, ali i po događaju zvanom Mud®ijada. O njemu su izveštavali britanski listovi "Gardijan“, "San“, agencija "Rojters“, francuski "Liberasion“, pa čak i južnoafrički "KejpTajms“. A u pitanju je svetsko prvenstvo u kuvanju afrodizijaka i specijaliteta od belih bubrega, koje se od 27. do 29. avgusta dešava u šumadijskom selu Ozrem.

Srpski recept za picu od belih bubrega

Festival je prvi put održan oktobra 2004. godine kako bi se promovisali specijaliteti od belih bubrega kao i tradicionalna srpska kuhinja i gostoprimstvo. Događaj je neočekivano izazvao veliku svetsku pažnju, čemu u prilog govori i činjenica da je vest o događaju brzo obišla ceo svet putem poznatih svetskih sajtova i reportažom na Nemačkom RTL.


Moto Mud®ijade je: "The Scots have Scotch, the Swiss have cheese, and we Serbs have balls“ ili na srpskom "Škoti imaju viski, Švajcarci sir, a mi Srbi muda“. Ove godine održava se u tipičnom šumadijskom selu Ozrem, u opštini Gornji Milanovac.


Takmičarski deo se sastoji u prirpremanju raznih vrsta đakonija koje kao glavni sastojak moraju da sadrže bele bubrege, a takmičar bira od koje životinje. Do sada su se takmičili ždrepci, bikovi, svinje, pa čak i kengur. Druga takmičarska disciplina jeste pripremanje jela od afrodizijaka, a koja u sebi ne sadrže bele bubrege.

Bira se čovek sa belim bubrezima za hrabrost

 

 

Titu su poklonili jedan džinovski

 

 

Na svetskom prvenstvu u spravljanju afrodizijaka od belih bubrega bira se i najhrabriji čovek koji je imao bele bubrege da uradi hrabru stvar u vreme kada drugi to ne bi smeli da urade, bilo da se radi o spašavanju nečijeg života ili u dostizanju nekih vrhunskih uspeha mudrošću i na pošten način. Mud®ijada takođe okuplja i sve ostale ljude koji su imali dovoljno mudrosti da izađu na kraj sa svim životnim problemima a da ostanu nasmejani, veseli i spremni na druženje.

Međunarodni žiri, sastavljen od stručnjaka iz raznih oblasti, posle degustacije ocenjuje takmičare. Prilikom ocenjivanja jela, pored ukusa, simpatije žirija pobraće ona ekipa koja sebe prikaže na mudar i istovremeno duhovit način.


Kao i svako takmičenje, to jest svetsko prvenstvo, i ovo ima stroga pravila, kojih se moraju pridržavati kako učesnici, tako i gosti i obični posetioci. Organizatori kažu da su pravila "stroga ali pravična“.


Propozicije nalažu da je na takmičenju zabranjen pristup mlađima od 18 godina, kao i starijima od 65 ukoliko nemaju saglasnost lekara, a preporučljivo je i da ga povedu sa sobom.

Pristup je zabranjen alkoholičarima, na takmičenje se ne sme unositi "Viagra“, što je razumljivo jer se već ima posla sa afrodizijacima.

Isprobavanje dejstva specijaliteta od belih bubrega dozvoljeno je samo na unapred određenom mestu, a poseta MUD®ISTIČKOG sela "eto tek tako“ je takođe zabranjena.

Šumadinci iz Australije su na meniju imali Kengura
 


Posle svega se verovatno pitate: Pa dobro, šta je dozvoljeno? Organizatori su na svom sajtu naveli da je "Ženama dozvoljeno sve“. 

Strip selo za Mud®ijadu

 

Mud®ijada se održava na specijalnom mestu predviđenom za to, pod imenom Mud®ističko selo. Ono zadovoljava sve uslove koje zahteva manifestacija, a odnosi se na instalacije i bezbednost. Pored toga, Mud®ističko selo ima svoj poseban šarm zbog maštovitosti svojih takmičara i posetilaca, i celokupna manifestacija odiše duhom prirodnosti i mudrosti. Po našoj zamisli, Mud®ističko selo bi u budućnosti bilo nalik selu iz poznatog strip crtanog filma Asterix i Obelix.

U čemu je štos?

 

Beli bubrezi u sebi sadrže polne ćelije, i po ukusu se ne razlikuju mnogo od ostalih vrsta unutrašnjih organa. Pripremaju se u mnogim delovima sveta, a kod nas je to već tradicija i tradicionalno se smatraju afrodizijakom. Jela od belih bubrega se spremaju na vrlo specifičan način, vodeći računa o velikom broju detalja koji se tiču ukusa, mirisa i izgleda. Kako su jela drugačijeg karaktera - od Ball Pizza do Ball Gulaša, svako jelo prati određeno piće, što je dobitna kombinacija po pitanju afrodizijačkog dejstva.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online