Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.08.2010.
08:02
Vestionline A

Restoran koji lebdi u vazduhu

Širom sveta otvaraju se restorani koji svojim luksuznim enterijerom i raznolikim jelovnikom privlače goste. Međutim, postoje i oni koji su se odlučili na originalno i pomalo jezivo uređenje prostora. Možete jesti na groblju, u toaletu, mrtvačkom sanduku, mrklom mraku ili u crkvi.

Bez obzira koliko su visoke cene jela i kakav je ambijent, ovakvi restorani su uglavnom puni, a rezervacije se primaju čak i mesecima unapred.

Dans le Noir ili U mraku

Atmosfera u kojoj jedete je otprilike ovakva

Naziv i značenje doslovno opisuju atmosferu u restoranu. Prilikom ulaska, svi gosti odlažu mobilne telefone, upaljače i sve predmete koji mogu da svetle u mraku. Hrana se naručuje i jede u potpunoj tami, a konobari nose posebne naočare za noćno posmatranje kako bi nesmetano mogli da posluže goste.

Ma koliko bizarno izgledala ovakva usluga, cilj mračne atmosfere je intenzivirati čulo ukusa i mirisa pri obedovanju.

...Ali se konobari dobro snalaze

Osim potpunog predavanja hrani, gosti mogu da nesmetano međusobno razgovaraju bez ikakvih strahova i predrasuda na osnovu izgleda jer ne znaju ko sedi pored njih. Restoran zapošljava slepo i slabovidno osoblje koje je zaduženo da dovede gosta do stola i na raspolaganju mu je tokom večere. Osim u Parizu, restoran posluje i u Moskvi, Londonu, Njujorku i Barseloni.


Eternity ili Večnost, Truskavec, Ukrajina

Klasičan drveni kovčeg spolja

U ukrajinskom gradu Truskavec možete "zameziti“ u mrtvačkom sanduku dok čekate pokop vaših najmilijih ili pak povesti društvo i uživati u morbidnom ambijentu.

Restoran "Večnost“ izgradila je lokalna samouprava radi privlačenja turista. Nije poznato da li im je cilj da povećaju prihode opštine ili od gradića naprave turističku atrakciju. U svakom slučaju, brojni znatiželjnici dolaze u Truskavec kako bi uživali u jelu u ne baš atraktivnom enterijeru.

Unutra je pogrebno sve sem atmosfere

Restoran - sanduk, dugačak je 20 metara, a unutrašnjost je ukrašena pogrebnim vencima, lampionima i dodatnim mrtvačkim sanducima. Gosti mogu da odeberu pogrebni nakit i opremu za pokojnika pre nego što naruče neko od jela s menija, poput salate koje nose naziv sedam ili četrdeset dana nazvane po verskim običajima.


Hobbit House, Filipini

Hobiti i njihovi gosti

Restoran smešten na ostrvu Manili, poznatom je po brojnim neobičnim noćnim klubovima i restoranima, ali "Hoobit House“je zaslužio titulu najbizarnijeg.

U njemu goste poslužuju ljudi patuljastog rasta. To je jedini restoran na svetu koji zapošljava samo male ljude. Unutrašnjost restorana podsjeća mesto u kojem su živeli Hobiti iz Tolkinovog "Gospodara prstenova“, a poznat je po ludim zabavama, živim svirkama i velikom izboru jela i piva.

Dinner In The Sky ili Večera u nebu, Belgija

Restoran sa najboljim pogledom

Ovo iskustvo namenjeno je samo za one dubokog džepa. U ovom nebeskom restoranu gosti vise u vazduhu, obešeni za kran.

Na usluzi su vam kuvari, konobari i DJ, a ukoliko se nalazite u zemlji u kojoj nema takvog restorana, možete ga naručiti i on stiže tamo gde vi želite. Stacioniran je u Belgiji, a za "sitnih“ 10.000 funti doputovaće u Britaniju.


Christian Cafe ili Hrišćanski kafe, Japan

Hrišćanski kafe

U zemlji izlazećeg sunca, iako je hrišćanstvo zastupljeno nešto više od jedan odsto, domišljate Japance to nije sprečilo da naprave restoran Hrišćanski cafe.

U unutrašnjosti su preslikani enterijeri katoličkih crkava s freskama i statuama svetaca, raspeća i oltari, ali i pored toga ovo mesto nije namenjeno vernicima.

Osim prosečne hrane, svoje nepce možete osladiti legendarnim koktelima Mali vrag i Jovanka Orleanka za koje tvrde da 'pucaju' posle samo nekoliko gutljaja.

Ukoliko želite malo privatnosti, možete dobiti posebno mesto u ispovedaonici i posebnom separeu.


Modern Toilete, Tajvan

Na WC šolji sedite...

Restoran uređen kao moderno kupatilo nalazi se na Tajvanu. Umesto na klasičnim stolicama u njemu se sedi se na oko 100 stilizovanih WC šolja čiji su poklopci ukrašeni slikama ruža i raznog drugog cveća.

Jede se sa stolova koji su napravljeni od lavaboa ili kada, a preko njih je stavljeno staklo. Jela se služe u minijaturnim WC šoljama, pića u nečemu što liči na pisoare i što gostima restorana ostaje kao suvenir.

...Iz WC šolje jedete

“Ne prodajemo samo hranu, nego i smeh. Hrana je dobra koliko i u svakom drugom restoranu, ali mi nudimo dodatnu zabavu. Mnoge mušterije misle da što je odvratnije i ekstravagantnije, to je smešnije iskustvo. Hrana je jeftina, tako da porcija, koja uključuje i supu i sladoled, iznosi oko 150 do 250 tajvanskih dolara, odnosno između šest i 10 američkih“, izjavio je menadžer restorana Erik Vong.

Cross cafe , Svastika kafe, Mumbai

Mesto za hitlerovsku kaficu

Ovaj restoran, čije uređenje kao da je sam Hitler nadgledao, svojim enterijerom razljutio je celu Indiju i šire.

Naziv "Cross“ zapravo se odnosi na svastiku, sveti simbol u budizmu i hinduizmu, ali od usvajanja svastike kao simbola nemačke nacional-socijalističke radničke partije Adolfa Hitlera mnogi za nju i dalje misle da je samo arijevski simbol.

Iako vlasnik restorana tvrdi da mu cilj nije bio promovisanje Hitlera i nacizma, na ulazu se nalazio Hitlerov portret, a zidovi su bili obojeni u belu, crnu i crvenu boju.

Posle prigovora vlade Njemačke i Izraela, ali i jevrejske zajednice u Mumbaiju, restoran je promenio ime iz Hitler's Cross restaurant u Cross cafe, a svastika je zamenjena šarenim trakama, dok je Hitlerov portret izbačen.


Hapinness, Sreća, Indija

Ne, to nisu zelene klupice za decu, to su grobovi

Restoran Nova sreća u Ahmedabadu u Indiji popularan je zbog svog mlečnog čaja, ukusnih sarmica od povrća, ali i grobnica i spomenika između stolova.

Njegov vlasnik izgradio je restoran na vekovima starom muslimanskom groblju, ne znajući ko je sahranjen u podu. Gostima su se, međutim, svideli spomenici, nalik na male kovčege. Vlasnik je, nakon što je njegov restoran postao hit, izjavio da groblja donose sreću. Spomenici su ofarbani u zeleno, a menadžer ih svakodnevno ukrasi jednim uvelim cvetom. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online