Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.08.2010.
12:45
Danas.rs A

Vrnjačka Banja od Rimljana do danas

Poznato banjsko naselje i lečilište Vrnjačka Banja pruža mnogobrojnim gostima raznovrsno uživanje svojom prirodnom lepotom i mineralnim vodama. Tu je, pre svega, prostrani park sa stoletnim visokim drvećem, koji se kilometrima proteže duž Vrnjačke reke.

Pitoma zelena dolina, u kojoj se nalazi Banja, zaklonjena je sa tri strane obroncima planine Goč, što joj obezbeđuje blagu klimu tokom godine zaštićenu od jakih vetrova. U parku se nalaze brojne cvetne "rundele“, lepo negovane i uređene raznovrsnim cvećem, kao i skulpture značajnih ostvarenja poznatih vajara.

Vrnjačka reka sa travnatim obalama predstavlja posebno obeležje Banje. Pored romantične vožnje fijakerima, koji svakodnevno saobraćaju kroz nepregledni park, tu je i mini voz, koji povezuje mineralne izvore i lečilišta.

Vrnjačka Banja je posebno poznata zbog korisnog dejstva svojih (toplih) mineralnih voda. Postoji sedam poznatih izvora, od kojih se tri nalaze u okviru velikog parka, posebno omiljeni među gostima koji se tu leče. To su topli mineralni izvori (Topla voda) smešteni u samom banjskom jezgru. Voda je slabo mineralizovana, slabo kisela i topla (36 stepeni). Na drugom kraju parka nalazi se izvor Snežnik sa hladnom vodom bogatom natrijumom, kalcijumom i magnezijumom, blago kiselkastog ukusa. Između ova dva, sa suprotne strane reke, nalazi se izvor Jezero sa blago toplom vodom žućkaste boje koja sadrži natrijum-karbonat.

Vode Vrnjačke Banje poznate su po svojim korisnim lekovitim dejstvima na raznovrsna oboljenja. To su poremećaji varenja (želuca i creva), bolesti metabolizma (šećerna bolest i gojaznost), oboljenja mokraćnih puteva (bubrega, čira na želucu i prostate), bolesti jetre i žučne kese, te reumatska oboljenja.

Izvori su lepo uređeni, smešteni u prostranim ovalnim pokrivenim halama, sa brojnim slavinama iz kojih neprekidno teče lekovita voda. Tokom celog dana brojni posetioci, u posebno oblikovanim čašama sa naznakom Banje, piju vodu ili je odnose za kasniju upotrebu, u količinama propisanim po savetu lekara.

Ovi topli izvori bili su poznati još Rimljanima, u drugom veku naše ere, koji su ih otkrili i nazvali "rimske terme“ i smatrali kao mesto isceljenja. Bilo je to nadaleko čuveno lečilište rimskih imperatora.

Zamak "Belimarković“ je najstariji i najistaknutiji građevinski objekat građen po uzoru na neke evropske dvorce krajem 19. veka. Nalazi se na padini iznad Toplog izvora, a bio je letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, kraljevog namesnika. Proglašen je kulturnim dobrom od velikog značaja, a danas je to Zavičajni muzej opšteg tipa, arheološki, etnografski i istorijski.

Ova 2010. godina obeležava i sto godina od prvog dolaska železnice u Vrnjačku Banju, voza koji već godinama ne saobraća ovim prugama. Mnogobrojnim gostima, koji uživaju u lepotama Banje, ne smeta nedostatak voza da masovno dolaze u ovaj banjski grad i odsedaju u mnogobrojnim hotelima, vilama i privatnom smeštaju. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online