Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.01.2019.
04:30
Pink.rs, Vestionline A

Ovo je najbitnija stvar koju avionski putnici ne znaju

Svake godine hiljade putnika iz Srbije iskusi kašnjenje ili otkazivanje letova. Međutim, samo deo njih razume svoja prava kao putnika

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da saznamo više, razgovarali smo s Kaloyan Todorovim, iskusnim advokatom koji je kombinovao IT i zakonske sektore kao suosnivač SkyRefund-a.

SkyRefund je online platforma koja pomaže putnicima da ostvare kompenzaciju zbog kašnjenja leta. Naplaćuju 25% iznosa povrata novca ako se on ostvari. Ali ako putnici ne ostvare nadoknadu, oni ne naplaćuju ništa.

Šta je najbitnija stvar koju putnici u Srbiji moraju znati?

U slučaju remećenja leta - otkazanog leta, kašnjenja leta ili onemogućenja ukrcavanja na let, avio kompanija je dužna isplatiti kompenzaciju putnicima. Prema zakonima Srbije i EU, ovaj kompenzacija može doseći 600 evra. Svaki let se može kvalifikovati za kompenzaciju, uključujući i nisko budžetne, te čarter letove.

Štaviše, putnici svih narodnosti mogu potražiti povrat novca. U SkyRefund-u smo pomogli hiljadama građana Srbije da potraže svoju kompenzaciju.

Putnici koji su iskusili prethodno navedena remećenja leta mogu dobiti puni povrat novca tokom istih. Ovo uključuje troškove prevoza i smeštaja, kao i sve troškove za hranu i pića za vreme čekanja.

Statistički, samo mali postotak putnika je svestan svega toga, te veoma mali deo njih ikad pokuša ostvariti svoja putnička prava.

Koji su najveći izazovi SkyRefund-a?

Avio kompanije imaju veoma kompleksne procedure za ostvarivanje kompenzacije. Jedan od najvećih izazova za nas je uspostavljanje produktivne veze i komunikacionih kanala s njima, što nam je pomoglo da efikasnije sprovodimo prava naših korisnika.

Još jedna velika prepreka je bilo stvaranje obimne baze podataka letova. Međutim, ona sada SkyRefund-u dozvoljava da ustanovi sve detalje o letu. Znamo da li je let kasnio i koliko ili je let bio otkazan. Možemo saznati vremenske uslove na aerodromu. Najbitnije. Možemo proveriti da li se je remećenje leta desilo iz razloga za koji avio kompanija tvrdi da je uzrok.

Radeći s timom visokokvalifikovanih advokata od osnivanja, oslanjamo se isključivo na stručne pravne savete kada sprovodimo prava naših korisnika. To nam takođe dozvoljava da slučajeve naših korisnika odvedemo pred sud ako to bude potrebno.

Koja je bila vaša motivacija da osnujete kompaniju koja pomaže putnicima aviona?

Jedan moj vrlo dobar prijatelj je od mene tražio pomoć kada je let kojim je s porodicom trebao otići na letnji odmor otkazan. Pored tog leta, oni su potrošili još novca. Rezervisali su hotel, iznajmili auto, nekoliko izleta i još toga. Pored frustracije zbog toga što je njihovo dugo planirano putovanje propalo, takođe su morali snositi troškove značajnih finansijskih troškova.

Opsežno smo prostudirali legislaciju i zahtevali smo da avio kompanija plati kompenzaciju za otkazivanje njihovog leta i da im povrat novca za sve dodatne troškove. Ovo je započelo lančani proces komunikacije gde smo se morali nositi s mnoštvom dodanih zahteva i odredbi avio kompanije.

U tom trenutku smo moje kolege i ja shvatili da vrlo mali broj ljudi želi investirati toliko vremena i napora da dobiju kompenzaciju od avio kompanije. Smatrali smo da kompanije s vrlo veštim timom i jakom pozadinom u zakonu o prevozu zaista može napraviti razliku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online