Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.10.2018.
12:37
Sponzorisani tekst A

Korisni trikovi za kupovinu avio karata i let avionom

Kada se pripremate za putovanje avionom na određenu destinaciju, jedna od najvažnijih stavki prilikom organizacije puta je kupovina avio karte. Naime, putnici često imaju mnogo nedoumica u vezi sa kupovinom aviokarte, pogotovo oni koji prvi put putuju avionom, jer postoji mnogo pravila i procedura prilikom kupovine o kojima treba voditi računa.

Promo
 

Neke od najčešćih nedoumica među putnicima su: kada rezervisati kartu, gde se može obaviti kupovina najjeftinijih karata za željenu destinaciju, kao i šta raditi u slučaju da otkažete avionsku kartu tj. let. Zato poslušajte naše savete i trikove koji mogu koristiti prilikom kupovine avio karata.

Korisni saveti prilikom kupovine avio karte

Na cenu avionske karte utiče datum kupovine karte, destinacija na koju se leti, prestižnost avio kompanija i njihovih klasa letenja, kao i period u kom planirate da putujete i uglavnom nije jednostavno predvideti kada i gde možete rezervisati najjeftinije avio karte. Ipak, postoji nekoliko trikova koji Vam mogu pomoći da rezervišete karte po najpovoljnijoj ceni, a važno je da znate da bezbednost letenja nije faktor, jer sve aviokompanije moraju ispuniti neophodne bezbednosne uslove letenja.

Datum odlaska i povratka

Ukoliko imate fleksibilnije vreme poletanja, tj. datume odlaska i povratka, postoji veća mogućnost da za željenu destinaciju pronađete jeftinu avio kartu. Nekada samo jedan dan može napraviti veliku razliku u ceni, jer se neretko događa da, na primer u ponedeljak bude jedna cena karte, a da narednog dana cena za istu destinaciju bude značajno jeftinija.

Takođe, ukoliko ne možete da se odlučite za samo jednu opciju, možete napraviti više rezervacija avionskih karata u različitim avio kompanijama. Zato, ukoliko Vam nije važno da baš određenog dana otputujete, raspitajte se u avio kompaniji preko koje želite da rezervišete let, da li postoji let za istu destinaciju nekog drugog datuma u mesecu u kom želite da putujete i ako ste neodlučni, napravite više rezervacija.

Ograničeno vreme trajanja avio karte

Naime, postoji rok u kom možete iskoristiti svoju avionsku kartu, a po pravilu one karte koje su najjeftinije traju mesec dana. Ipak, za one koje studiraju, važe malo drugačija pravila, jer se sve studentske avionske karte mogu iskoristiti u periodu od godinu dana.

Takođe, prilikom rezervacije avio karte treba da znate su sve cene u evrima, dok se plaćanje vrši u dinarima prema kursu koji određuje avio prevoznik. Postoje i rokovi u okviru kojih treba kupiti kartu, a te rokove određuje avio kompanija, dok Vas o datumu kada treba da platite kartu obaveštava agencija putem koje ste rezervisali put.

Rezervišite kartu u proverenoj turističkoj agenciji

Jeftine avio karte nikako ne treba da kupujete u avio kompanijama, jer Vam one uglavnom nude samo svoju ponudu, za razliku od agencija koje biraju ponudu nekoliko avio kompanija i tako daju svojim putnicima onu koja je najpovoljnija.

Povoljne ponude avio karata, možete tražiti i sami, ali u tom slučaju treba da budete veoma dobro informisani, kako ne biste propustili neki važan detalj prilikom kupovine karte. Ukoliko nemate mnogo iskustva sa kupovinom avio karata, i zaista ne želite da čitate detaljna uputstva poput ovog da biste sebi nabavili kartu, najbolje je da se obratite profesionalnim turističkim agencijama koje se bave rezervacijama avio karata, kao što to radi Balkan Fun turistička agencija.

Prtljag u avionu - vodite računa o težini

Uglavnom, najveći problem putnicima prilikom putovanja avionom predstavlja prtljag. Avio kompanije imaju ograničenja za težinu i meru prtljaga, i prilikom pakovanja putnici treba da provere koja ograničenja važe za aviokompaniju u pogledu težine i veličine kofera, jer se prekoračenje težine dodatno plaća.

Ukoliko putujete low cost kompanijom o prtljagu posebno vodite računa, jer ove avio kompanije zarađuju od naplaćivanja prtljaga, pa zato i mogu da obezbede niske cene avionskih karata. Prilikom kupovine avionske karte obavezno pogledajte na sajtu avio kompanije preko koje putujete koja su ograničenja za prtljag. Prtljag određene težine i mere se može besplatno staviti u kabinu, ali tako da torbe budu iste težine i dimenzije koja je naznačena na sajtu.

Trikovi prilikom rezervacije avio karte

Pre nego što odlučite gde ćete kupiti avionsku kartu, potrebno je da dobro razmotrite različite ponude, a postoje i mali trikovi koji Vam mogu znatno olakšati izbor i pomoći Vam da izaberete najbolju ponudu za let do destinacije na koju želite da putujete.

Tranzitno putovanje: presedanje sa jednog na drugi avion / aerodrom

Pre svega, važno je da pažljivo proučite tačno vreme i datum leta, jer se nekada događa da je prilikom presedanja potrebno prenoćiti, jer avion poleće tek narednog dana. Takođe, ako presedate u nekom gradu koji ima nekoliko aerodroma, treba da obratite pažnju i na to da se može desiti da sletite na jedan, a da polećete sa drugog aerodroma u istom gradu.

Ovo se najviše događa u velikim svetskim gradovima kao što su Njujork, Pariz, London i Moskva. Naravno, to ne mora da znači da ćete mnogo vremena provesti u putu sa jednog do drugog aerodroma, jer su aerodromi u svetskim metropolama dobro povezani čestim autobuskim linijama.

Tačno utvrdite na koji aerodrom sleće Vaš avion

Potrebno je i da proverite da li se aerodrom na kom slećete nalazi u blizini destinacije na koju putujete i smeštaja koji ste rezervisali. Naime, avio kompanije često reklamiraju veoma povoljne cene avionskih karata, ali događa se da avion sleće na aerodrom koji je veoma udaljen. Na primer, avioni koji putuju za Frankfurt, sleću na aerodrom u Hanu, koji je udaljen čak 130 kilometara od Frankfurta.

Takođe, pre nego što rezervišete avionsku kartu, dobro proučite plan puta, jer pojedini avio prevoznici za deo svojih putovanja koriste autobuse ili vozove. Avio prevoznici najčešće uključuju putovanje autobusom ili vozom u ponudama za let do gradova kao što su Otava, Štutgart, Hajdelberg ili Bern, zato proverite da li jeftina avio karta do navedenih gradova uključuje i kopneni saobraćaj.

Više puta proverite cenu karte - tri put meri, jednom seci

Prilikom rezervacije neophodno je proveriti više puta šta je uključeno u cenu karte. Naime, ukoliko prvi put kupujete avionsku kartu, treba da znate da vazdušni saobraćaj uvek podrazumeva i dodatnu cenu za taksu. Zato, proverite da li je u jeftinu ponudu uključena i avio taksa, jer one značajno utiču na visinu cene karte.

Unošenje imena i prezimena na karti

Pogrešno uneto ime i prezime na avionskoj karti, može Vam napraviti veliki problem prilikom ukrcavanja na avion, a događalo se i da zbog ovog propusta putnici propuste let i budu zadržani na aerodromu. Naime, naši putnici često imaju problem sa unosom imena i prezimena, jer se srpska latinična slova teško ili uopšte ne prevode na drugi jezik.

Pre nego što potvrdite rezervaciju za avionsku kartu, proverite da li ste dobro upisali ime i prezime. Ime sa identifikacijskog dokumenta mora da se poklapa sa imenom na avio karti. Ukoliko se ovakav propust dogodi, obavezno putem interneta ili telefona kontaktirajte aviokompaniju kako bi greška bila ispravljena.

Povraćaj novca usled otkazivanja leta

Ukoliko se dogodi da se ne pojavite na letu ili da otkažete putovanje, često se postavlja pitanje da li je moguće povratiti novac za plaćenu kartu. Pre svega, treba znati da se u okviru celokupnog iznosa koji putnik plaća za avionsku kartu nalaze osnovna tarifa, dodatne takse, kao i aerodromske takse.

Osnovna tarifa za povraćaj novca

Kada je u pitanju povraćaj novca, navedene stavke se različito tretiraju, pa tako osnovna tarifa u nekim slučajevima jeste, a nekada nije refundabilna. Naime, aviokompanije određuju mogućnost povraćaja karte, a u okviru tog pravila uključuju i tarfine uslove. Restriktivne (najjeftinije) tarife ne dozvoljavaju povraćaj novca, dok one manje restriktivne dozvoljavaju povraćaj, ali uz nadoknadu. Besplatan povraćaj novca nude samo najfleksibilnije (najskuplje) tarife.

Treba napomenuti da refundabilna karta pruža mogućnost otkazivanja (sa ili bez doplate) sve do putovanja. Međutim, ukoliko se putnik sa refundabilnom kartom ne pojavi na letu, a izvršio je check-in i prethodno nije otkazao svoju kartu, onda neće dobiti povraćaj novca.

Dodatne takse za povrat

Dodatne takse koje uvode avionski prevoznici (kao što su YQ, YR, doplata za gorivo i druge) usklađuju se sa pravilima koja važe za osnovnu tarifu. Naime, dodatne takse su refundabilne ukoliko je osnovna tarifa refundabilna. Pravilo usklađivanja sa osnovnom tarifom važi i obrnutom slučaju, kada je osnovna tarifa nerefundabilna, onda nije moguć ni povraćaj novca za dodatne takse.

Aerodromske takse

Ove takse su uvek refundabilne, jer se one plaćaju samo na osnovu broja putnika koji su se čekirali za let. Takođe, povraćaj aerodromskih taksi važi i u slučaju da se putnik ne pojavi na letu. U slučajku da se na dan leta putnik ne pojavi na aerodromu i ne čekira za let u propisanom roku, on se smatra “no show” putnikom i ima pravo na povraćaj novca.

Nepromenljivost i nerefundabilnost

Ova dva termina se neretko mešaju i zbunjuju putnike, jer pravilo nerefundabilnosti i nepromenljivosti zajednički važe kod najjeftinijih tarifa koje važe za promotivne karte. Međutim, postoje i nerefundabilne karte koje su promenljive. Zato, prilikom kupovine avio karata treba biti obazriv i proveriti sve tarifne uslove prema kojima se kupuje karta.

Pre nego što kupite avionsku kartu dobro proučite sva pravila i uslove koja nudi avio kompanija preko koje želite da rezervišete avionsku kartu. Posebno obratite pažnju na ograničenja koja se tiču prtljaga, na koji aerodrom sleće avion, kao i da li ste dobro uneli Vaše ime na karti.

Takođe, raspitajte se kog dana su letovi najjeftiniji, kao i da li dobijate povraćaj novca usled otkazivanja leta. Na ovaj način ćete sigurno izabrati ponudu za putovanje koja Vam najviše odgovara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online