Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.09.2018.
05:32
Vestionline, playtravel.rs A

Stvari koje niste znali o stjuardesama

Zarađuješ za život putujući, stalno si u avionu, sa pilotima, videla si skoro sve gradove sveta – pa zašto ti ne bi zavideli? Postoje i manje blistave strane ovog posla, ali da ne rušimo sve iluzije – izdvojili smo neke.

youtube/Airlines Video
Foto: Ilustracija

Sve dok su vrata otvorena, nema plate

Znate ono kada stjuardesa pokušava da suptilno (najjače i najbrže što može) nagura vaš prtljag u ormarić iznad sedišta? Za to nije plaćena. Računaju se samo takozvani „leteći sati“. Prevod: zarađuje tek kada se avion odvoji od gatea. Otkazivanje i odlaganje letova, layoveri i svaki prekid putovanja koštaju stjuardese možda i više nego putnike.

„Sleteti“ na ovaj posao je prilično teško

Kompanija Delta je 2010.godine otvorila konkurs za 1000 radnih mesta, a primili su 10,000 prijava. Tolika konkurencija znači da većina koja je stigla do intervjua verovatno ima završen fakultet, ali znači i da se ljudi često odlučuju da promene profesiju.

Ipak, nije potrebna diploma da biste bili deo leteće posade. Ako znate više jezika, imate iskustvo u uslužnim delatnostima ili ste pre radili u avio kompaniji – veće su šanse za zaposlenje.

Iskusne stjuardese savetuju tih 4% koliko otprilike dobije poziv na razgovor, da dobro razmisle. Ako nisu voljne da putuju gde god im se kaže i ako ne mogu da prežive na početničkoj plati, neka ni ne pomišljaju da se prijave.

One mogu biti preniske ili previsoke da lete

Kada je Pan American Airways bio na svom vrhuncu, 1960ih, postojali su strogi kriterijumi za stjuardese. Morale su da budu visoke najmanje 158cm, da imaju manje od 59kg, a u penziju su odlazile čim napune 32 leta. Takođe nisu smele da se udaju, niti da imaju decu.

Rezutat: nijedna nije izdržala duže od godinu i po dana.

Otkaz iz bizarnih razloga

U svetu, a posebno u Americi prvih 6 meseci je probni period koji je i najvažniji. Otkazi se dobijaju ako, na primer vežu uniformu oko struka, ali i za korišćenje putnih privilegija (koje dobijate tek nakon probnog rada). Ipak za najozbiljniji prekršaj smatra se ako lete dok su bolesne. U tom slučaju, ne da ne smeju da rade, nego ni da putuju avionom nijednom avio kompanijom. Nigde.

Dijetalna Coka Cola je najveća noćna mora!

Od svih pića koja služe u avionu, dijetalna koka kola je, kažu – košmar. Za vreme koje je potrebno da bi se slegla pena, mogu da usluže tri putnika

Ostvarenje vaših avio seksualnih fantazija će ići malo teže

Tehnički, sam čin nije zakonom zabranjen ali neposlušnost iskazana članu posade,jeste. Kad vam kažu da prestanete, šta god radili – prestanite. Inače ćete imati prilično neprijatan razgovor sa cimerima iz ćelije. S obzirom da je toalet omiljeno mesto za to, po Marfiju, stvoriće se red za i neko će vas “tužiti”

One su prva linija odbrane od trgovine ljudima!

Saradnja sa policijom je važan deo posla. U Americi, sve je počelo sa Sandrom Fiorini, stjuardesom koja je bila ključni svedok kada je mladić prokrijumčario novorođenče. Na njene sumnje tada niko nije odreagovao. Nakon toga ona je osnovala organizaciju, koja danas obučava stjuardese na šta da obraćaju pažnju, kako da se ponašaju i kome da jave.

Duži staž – kraće suknje!

Dužina mandata im ne obezbeđuje samo da biraju kuda će da lete ili koji dan će im biti slobodan, to je čak odlučujući kriterijum za dužinu suknje. Tek nakon probnog perioda, imaju dozvolu da je malo skrate. A što više vremena prođe – kraća suknja.

I? Da li biste se latili ovog posla?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online