Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.07.2018.
03:30
Ž. Marković - Vesti A

Dunavske čarolije

U potrazi za atraktivnim odmorom, na obalu Dunava, na Kusjačku plažu, desetak kilometara udaljenu od Negotina, sredinom jula, izašao je veliki broj Krajinaca, ljubitelja reke, Sunca, ribljih specijaliteta, rekreacije, odmora i zabave.

D. Kožiković
Vožnja katamaranom

Naime, Turistička organizacija opštine Negotin pobrinula se da i ove godine, zajedno sa zaljubljenicima u sportove na vodi i samu reku, brojnim programima osmisli celodnevno obeležavanje jubilarnog, desetog po redu, Dana Dunava, međunarodne manifestacije.
Početak dunavskih čarolija je bio u znaku mladih.

Regata do regate

Učesnicima je u popodnevnim satima stigla poruka da se ljubitelji Dunava pripreme za naredne velike rečne događaje. Biće to doček Đerdapske regate na Kusjaku, 29. jula, a već 1. avgusta Turistička organizacija, u saradnji sa Mesnom zajednicom Prahovo, prirediće i doček Regate reka, koja kreće iz Stare Pazove i biće završena upravo na obali Dunava u Prahovu, nedaleko od Negotina.

Svetkovinu su otvorili najmlađi ribolovci takmičenjem u pecanju ribe na plovak. Za dodatnu stimulaciju pobrinuli su se članovi opštinske organizacije sportskih ribolovaca Timok, koji su za najbolje plasirane takmičare obezbedili pehare i medalje. Prvo mesto je pripalo Mihajlu Raduloviću, drugo Stefanu Vagajiću, dok je treću poziciju zauzeo Lazar Popović.

Da pecanje ribe na plovak, kao rekreativno-sportska disciplina ima veliki broj pristalica, potvrdile su i mlade pripadnice lepšeg pola. Najbolja je bila Vanja Petković, odmah za njom, na drugom mestu, našla se Dunja Petković, a Jovana Radulović je bila treća. Timok je, osim nagrada, obezbedio i diplome i štapove, kao i hranu za pecanje za sve učesnike.

Ove, kao i svih ranijih godina na Danu Dunava, jedna od najatraktivnijih disciplina bilo je nadmetanje u spremanju riblje čorbe Kusjački kotlić, koje je okupilo čak 18 takmičarskih ekipa. Sve je proteklo u lepoj atmosferi, u žamoru i smehu. Iz kotlića su se širili primamljivi miris, a žiri je imao veoma težak zadatak da uz mirise proceni i kvalitet.

Na kraju su presekli. Najbolju riblju čorbu pripremila je ekipa Mindazuki Aleksandra Janevskog iz Vražogrnca kod Zaječara. Drugom nagradom se okitila ekipa Perke Milana Perovića iz Negotina, a trećom Tasa, još jednog Negotinca, Darka Tasića. Tako je glasila odluka žirija u kome su ove godine bili Miroljub Ilić, vlasnik restorana Mikis iz Landskrona u Švedskoj, Slađan Cvetković, kuvar iz Vranja i Toza Andrić iz Negotina.

- Mi smo rekli svoje, ali su zato i svi posetioci Kusjačke plaže mogli da iznesu svoju ocenu, s obzirom na to da je u velikoj završnici gotovo tročasovnog kuvanja, riblja čorba iz kotlića svih ekipa ponuđena na svojevrsnu jedinstvenu degustaciju - rekli su članovi žirija.
Nagrađenim ekipama organizatori su uz diplome dodelili i i pehare.

Organizovana je i tradicionalna Dunavska regata na relaciji Mihajlovac-Kusjak. Za najveseliju posadu proglašena je ekipa Rubi iz Knjaževca, dok je titula najšarmantnije ekipe pripala posadi Ristići - Dunavske sirene iz Zaječara.

Neki su na obalu reke stigli svojim plovilima, a neki su sa nje išli u vožnju katamaranom. I ove godine brojni gosti su bili u prilici da uživaju u besplatnoj vožnji katamaranom.

Opuštanje uz domaće bendove

Organizatori TOON, opštinska organizacija sportskih ribolovaca Timok i Sportski savez, pod pokroviteljstvom Opštine Negotin, potrudili su se da se na prelepom izletničkom danu na obali evropske lepotice, koja protiče i svojom lepotom povezuje deset evropskih zemalja, diše punim plućima i uživa svim čulima, te su tako za ljubitelje dobre svirke priredili nastupe bendova Pladž On iz Negotina i Honkedž Dordž iz Majdanpeka.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online