Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.11.2017.
04:30
nezavisne.com, Vestionline A

10 gradova sa najviše nebodera na svetu

Od 128 zgrada viših od 200 metara, izgrađenih u svetu u proteklih godinu dana, u Kini se nalazi gotovo 70 odsto.

pixabay.com
Njujork je grad "divova" - zgradama nema kraja

Neboderi mogu biti pokazatelji bogatstva, modernizacije ili jednostavno guste naseljenosti, ali i biti kombinacija sva tri.

Predstavljamo vam gradove sa najviše visokih građevina na svetu:

Singapur, Kina, 81

Singapur broji čak 81 nebodera viših od 150 metara. Većina njih locirana je u samom centru gada, a iskorišćeni su mahom za poslovne prostore.

Prva zgrada viša od 150 metra izgrađena je davne 1973. godine, a najviša građevina trenutno iznosi 280 metara.

Šendžen, Kina, 83

Šendžen je moderna metropola, koja je za samo 40 godina izrasla od malenog ribaraskog naselja u finansijsko i tehnološko središte sa 12 miliona stanovnika. I ovaj grad je, kao i mnogi drugi u Kini, lud za neboderima.

Kada se putnik približava ovom gradu, ima utisak da izdaleka gleda u zid nebodera. Naime, Šendžen se može pohvaliti sa 83 nebodera viših od 150 metara, a još 40 njih je u izgradnji.

Završetak radova planiran je do sredine 2018. godine. Trenutno najviša građevina u ovom gradu dostiže vrtoglavih 441 metar.

Guangdžou, Kina, 93

Smešten na jugu Narodne Republike Kine, Guangdžou je treći po veličini grad ove azijske zemlje.

Jedan od vodećih tehnoloških i ekonomskih centara broji neverovatnih 93 građevina viših od 150 metara, a većina njih su kancelarijski prostori.

Čungking, Kina, 94

Čungking je moderan grad na poluostrvu koje je nastalo na ušću reke Đaling u Jangce. Čungking je jedan od četiri grada u Kini koji imaju status u rangu pokrajine.

Grad je industrijski, transportni i kulturni centar regiona sa univerzitetima, muzejima, pozorištem i galerijama. Osim toga, Čungking je i veliki industrijski centar sa 94 nebodera viših od 150 metara, od kojih 12 dostiže visinu i preko 200 metara.

Izgradnja najviše zgrade u ovom gradu očekuje se krajem 2017. godine, a biće visoka čak 468 metara.

Tokio, Japan, 114

Glavni grad Japana je najmnogoljudniji grad na svetu sa populacijom od 13.30 miliona. U modernom delu grada danas se može videti 2390 visokih građevina, od čega su 114 neboderi.

Ipak, do 1963. godine, zbog čestih zemljotresa, visina zgrada bila je limitirana na 31 metar. Veliki broj nebodera u poslednjih nekoliko decenija rezultat je savremenih inženjerskih tehnika.

Čikago, SAD, 117

Čikago je po broju stanovnika treći najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama sa bogatom arhitektonskom istorijom.

Naime, Čikago je nekada bio grad u kome se nalazio najviši neboder na svetu - desetospratnica "Home Insurance Building" sagrađena 1884. godine.

Danas, u ovom američkom gradu može se videti 117 fascinantnih nebodera, a najviši od njih je Vilis tauer (442m), zgrada izrađena davne 1970. godine.

Šangaj, Kina, 126

Šangaj je grad podeljen na dva dela koja deli reka Huangpu. Na istočnoj strani poznatoj pod nazivom Pudong, nalaze se najlegendarniji neboderi.

Međutim, do pre nekih tridesetak godina, Pudong je bio nevažan deo Šangaja prekriven poljoprivrednim zemljištem i niskim rastinjem u odnosu na njegov drugi deo Puxi.

Od kada je Kina doživela ekonomski bum, ovaj deo grada je postao finansijski centar, zanimljiv po modernom životu i bogatstvu.

Neboderi Pudonga, građeni od 90-ih pa nadalje su futuristički, a područje je zapanjujuća kolekcija svetlucavih stakala mega kula. Nedavno završena kula "Shanghai Tower" (632m) je trenutno najviša zgrada u Kini, a druga najviša na svetu.

Dubai, UAE, 148

Još jedan grad koji je od nedavno postao brzo rastući u vertikali je Dubai. On je bio mali pustinjski grad pre otkrića nafte i naknadnog stvaranja Ujedinjenih Arapskih Emirata 1971. godine.

Čak je i 90-ih godina Dubai bio gotovo u potpunosti neprepoznatljiv posmatrano iz arhitektonskog ugla "zemlje snova", kako je danas opisan. Kule u Dubaiju i urbanističko planiranje rezultat su ogromnog investiranja u nove tehnologije a njegova dva najpoznatija objekta su upravo dokaz toga.

"Burj al Arab" je offshore hotel od 320 metara, a "Burj Khalifa" je najviša zgrada na svetu od 828 metara.

Njujork, SAD, 237

Njujork je još jedan grad u Americi gde neboderi datiraju još s kraja 19. veka, kada su visoke zgrade migrirale na istok iz Čikaga. Nakon povećanja broja stanovnika tj. "populacionog buma" započeta je potreba za izgradnjom u visinu.

Posleratni ekonomski bum 1920-ih godina omogućio je izgradnju građevina viših nego ikada do tada.

U ovom periodu izgrađene su "Chrysler Building“ i "Empire State Building“. Danas, je to grad u kom se nalazi najviša zgrada u SAD-u "One World Trade Center" (416m).

Hong Kong, Kina, 303

Vertikalnost je u arhitektonskom smislu obeležje Hong Konga, ali i neophodnost. Još početkom 1900. godine, geografski položaj Hong Konga je nagoveštavao da će on postati jedan od najgušće naseljenih urbanih centara na planeti.

Poznat je po izvanrednim arhitektonskim delima kao što su zgrada Norman Fostera "HSBC building" i "Bank of China Tower", ali pored toga poznat je i po visokim zgradama i neboderima koji nisu zvučni po imenima već postoje isključivo iz razloga velike gustine naseljenosti.

Ukupno ima 7687 visokih zgrada, od čega su 303 neboderi koji stvaraju urbanu sliku koja je postala kultna sama po sebi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online