Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.06.2010.
11:29
Vestionline A

Kušadasi i njegovih sedam plaža

Za kratko vreme Kušadasi je postao najveće i najpoznatije tursko letovalište na Egeju i omiljena destinacija turista iz celog sveta, pa i Srba. Stari deo grada predstavlja splet neobičnih, uzanih ulica, prepun malih restorana i turskih barova, a glavni ukras grada čini sedam peščanih plaža.

Pogled na Kušadasi

Efes

 

Nadomak Kušadasija (14 kilometara), nalazilo se jedno od sedam svetskih čuda starog sveta - Artemidin hram u Efesu. Iako je hram bio skoro četiri puta veći od čuvenog Partenona, danas je na tom mestu ostao samo jedan jedini stub. Zabeleženo je da je neki ludak podmetnuo požar i da je hram totalno uništen u noći kada je rođen Aleksandar Veliki. Po rečima Plutarha, poznatog istoričara tog vremena, hram je izgoreo jer je boginja u tom trenutku morala da bude na drugom mestu, prisustvovala je rođenju budućeg vojskovođe. Po starim legendama, grad Efes su osnovale žene ratnice, poznate Amazonke, krajem bronzanog doba. Grad je menjao lokacije i vladare. Efes je bio organizovan bolje od mnogih gradova današnjice, što se može zaključiti po ostacima ulica, javnih toaleta, kupatila, kanalizacije, vodovoda, tržnica, bordela i okolnih kuća. Da bi se grad redovno snabdevao vodom, napravljeni su akvadukti dužine 100 km. Najveći deo ulica je u ono vreme bio pokriven, kako sunce i kiša ne bi ometali šetače.

 


 

Kušadasi je veoma živo, moderno letovalište, smešteno na severnoj obali Egejskog mora, udaljeno oko 90 kilometara od Izmira, trećeg po veličini grada u Turskoj. U prevodu njegovo ime znači ostrvo ptica, a dobio je naziv po malom ostrvu koje je povezano sa kopnom uzanim nasipom. Kamena tvrđava iz 15. veka, izgrađena na sredini ostrva i okružena zidinama, postala je tako zaštitni znak Kušadasija.

Od malog ribarskog sela, Kušadasi se, gotovo preko noći, razvio u mesto sa velikom lukom u koju neprestano uplovljavaju ogromni prekookeanski brodovi. I ne samo to. Za kratko vreme postao je najveće i najpoznatije tursko letovalište na Egeju i omiljena destinacija turista iz celog sveta, pa i Srba. To je grad sa popločanim pešačkim ulicama punim prodavnica suvenira, kože, nakita i tepiha.

Sve kuće se stepenasto spuštaju do zaliva, pa imate utisak da će svakog trenutka upasti u more. Stari deo grada predstavlja čudan splet neobičnih, uzanih i kaldrmisanih ulica sa kućama u otomanskom stilu, prepun malih restorana i turskih barova, odakle se često može čuti i srpska muzika, a najčešće Ceca i Željko Joksimović. Ukoliko shvate da ste iz Srbije, dovitljivi konobari će vam, ako je potrebno, na uvce otpevati neku našu pesmu. Što bi oni rekli, sve za “komšije” i “zemljake”.

Kušadasi je verovatno jedino mesto na svetu gde "zemljaci" i “komšije” imaju ekstrapopust i mogu u svako doba dobiti meni na srpskom, i to po značajno nižim cenama. Za Srbe iznose čak i posebnu garderobu, po posebnim cenama i sa manje uočljivim propustima.

"Lejdis bič"

Pamukale

 

Čarobno: Pamukale

 

Na dva-tri sata vožnje od Kušadasija nalaze se čuvene “pamučne tvrđave” ili “dvorci od pamuka”. Kaskadne stene od belog krečnjaka, sa termalnim izvorima i bazenima, nastajale su hiljadama godina. Da vlasti nisu reagovale na vreme, kada su Pamukale proglasile nacionalnim blagom i zatvorile sve hotele koji su za svoje bazene koristili prirodom datu toplu vodu, svi izvori bi presušili i samo bi fotografije podsećale da je tu nekada postojao predeo iz snova.
U cilju zaštite ove prirodne lepote, broj turista je ograničen i nije dozvoljeno ići obuven po stenama. Kažu da je ova termalna voda, bogata solima, jako zdrava za kožu, jedino što nije baš sigurno je da je deset minuta u ovoj vodi dovoljno da se podmladite pet godina.
Za ovo bajkovito mesto znala je i čuvena Kleopatra, pa se u blizini nalazi njeno kupatilo, sa predivnim bazenom u mozaiku, gde je ona dodatno negovala svoju lepu kožu.

Ipak, glavni ukras ovog lepog, čistog i relativno bezbednog grada čini sedam predivnih peščanih plaža, od kojih su najpoznatije "Long bič", "Lejdis bič", "Kustur bič" i "Pamucak bič", koje posebno privlače turiste. Ne bi trebalo zaobići ni Nacionalni park “Mili”, 30 km južno od Kušadasija, gde možete pronaći na drugim mestima davno zaboravljeni mir, nedirnute prirodne plaže i kristalno čistu vodu. Tu su plaže polupeščane polušljunkovite, i vrlo prijatne: s jedne strane more, s druge gusta borova šuma.

Po vedrom danu odatle je moguće videti grčko ostrvo Samos, udaljeno nešto više od sat vremena vožnje brodom, koje bi, zahvaljujući postojećoj viznoj liberalizaciji, neizostavno trebalo posetiti.

U okolini grada nalaze se i četiri akvaparka, od kojih je “Akva fantazi” jedan od najvećih u Evropi. Sagrađen u Diznijevom stilu, sa raznovrsnom ponudom, uključujući i ostrvo sa blagom, podmornicom za decu i preko 30 različitih tobogana, od kojih prilikom spuštanja većini zastaje dah. Poseban specijalitet čine veštački talasi i ples sa vodenim prskalicama uz ritam muzike.

Na prvi pogled, zajedno sa okolinom, Kušadasi predstavlja specifičnu kulturnu, versku i mitološku riznicu. Nije ni čudo, s obzirom na to da su kroz istoriju gradom prodefilovali Grci, Persijanci, Rimljani, Vizantijci, krstaši i gusari, o čemu i danas svedoče mnogi arheološki ostaci u blizini grada. Čitav grad se prostire na više od 10 kilometara, ali je zato izvanredno povezan mini-busevima, takozvanim dolmušima koji će vas za samo nekoliko evra prevesti do bilo koje destinacije u gradu i van njega.

Drevni Efes

Za vreme Otomanskog carstva, u gradu je sagrađen Karavansaraj, gde se i danas odvija trgovina, a ujedno i bogat noćni život. Građevina je zadržala svoj prvobitni orijentalni izgled i predstavlja nezaobilazan deo u dnevnim ili večernjim šetnjama gradom.

Bogorodica


Jedno od najinteresantnijih mesta u okolini Kušadasija je kuća Bogorodice, koja se nalazi na vrhu planine Bulbul, devet kilometara udaljena od drevnog Efesa. Veruje se da je Devica Marija baš tu provela svoje poslednje dane. Kuća je izrađena od kamena, a originalna dvospratna građevina sastojala se od predvorja, spavaće sobe i sobe za molitve, kao i sobe sa kaminom. Za turiste je otvoren samo centralni deo, kao i soba desno od oltara. U blizini kuće nalazi se izvor sa pijaćom vodom za koji se veruje da je čudotvoran. Ispred Bogorodičine kuće nalazi se zid molitvi na kojem je okačeno na hiljade belih maramica i papirića vezanih u čvor, sa različitim željama i molitvama koje bi trebalo da budu uslišene. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online