Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.11.2016.
01:30
ruskarec.ru A

Evo zbog čega treba da posetite Moskvu

U Atini je 26. i 27. oktobra održan Rusko-grčki forum međuregionalne i međuopštinske humanističke saradnje u okviru obeležavanja godine rusko-grčkog prijateljstva. Između ostalog, Kancelarija za spoljnoekonomske i međunarodne veze grada Moskve prikazala je prezentaciju o tome kako se menja glavni grad Rusije i kakve promene predstoje u najskorijoj budućnosti.

pixabay.com
Grad nestvarne lepote nikako ne smete zaobići

Pred vama je nekoliko činjenica i brojki koje će kod mnogih pobuditi želju da posete Moskvu.

Rast muzeja

Sudeći po rang-listi međunarodne agencije ATKearney, Moskva je 2015. godine dospela na 14. mesto na spisku najvećih gradova sveta (za 6 godina se popela na toj listi za 11 mesta), i postala je međunarodni lider po broju muzeja (danas ih u Moskvi ima preko 400).

Ubrzan razvoj

Moskva je 2016. godine, prvi put otkako Pricewaterhousecoopers Rating sastavlja rang-listu, dospela na prvo mesto među 7 svetskih megapolisa koji se najdinamičnije razvijaju, potisnuvši Peking na drugo mesto. Ruska prestonica je imala 5 najboljih pokazatelja (od ukupno 10, koliko se uzima u obzir prilikom rangiranja), i to su saobraćaj, infrastruktura, prirodna sredina, nivo razvoja tehnologija i komfor.

Metro

Moskovski metro za 24 časa preveze 9 miliona putnika, što najviše doprinosi rasterećenju saobraćaja na ulicama. Do 2025. godine Moskovski metro treba da postane duži za 50%. Sada su njegove pruge duge ukupno 329 km, a u planu je izgradnja još 183 kilometra.

pixabay.com
 

Park Zarjadje

Planirano je da se na Dan grada 2017. godine otvori ogroman park Zarjadje (130.000 kvadratnih metara) preko puta Moskovskog kremlja. Park će moći da primi 12 miliona posetilaca godišnje. Dugo je na tom mestu stajala „najružnija zgrada u Moskvi“, tj. hotel „Rossiя“. Smatralo se da taj hotel svojim izgledom kvari arhitektonski ansambl Kremlja i da u celini gledano nanosi štetu centru grada. Zarjadje treba da odrazi raznolikost biljnih vrsta zastupljenih u sve četiri klimatske zone Rusije. Park će imati vidikovac sa izlaskom na reku Moskvu („viseći most“), filharmoniju pod staklenom kupolom, „ledenu pećinu“, izložbeni kulturni kompleks, patrijaraški metoh, hotel i podzemni parking za 430 automobila, kafe-barove i restorane i prodavnicu suvenira.

Ostrvo snova

U planu je da se 2018. godine u Moskvi otvori „Ostrvo snova“. To će biti najveći pokriveni tematski zabavni park na svetu. Nalaziće se nedaleko od centra grada, u Nagatinskoj Pojmi, na površini od oko 100 hektara, i imaće klizalište, bioskop, luna-park Dreamworks, dečije tematske kafe-barove, park filmskog studija „Soюzmulьtfilьm“, dečije robne kuće i prodavnice odela i igračaka. Moći će da primi 10 miliona posetilaca godišnje.

Obnova olimpijskog kompleksa

U Moskvi je u toku kompletna rekonstrukcija i razvoj olimpijskog kompleksa Lužnjiki. Cilj rekonstrukcije je izgradnja stadiona na kome će biti održano finale Svetskog fudbalskog prvenstva 2018. godine, a to će ujedno biti i glavna multifunkcionalna arena u zemlji na kojoj će moći da se organizuju važni sportski, ali i kulturni događaji, s tim što će biti sačuvan istorijski oblik stadiona otvorenog 1956. godine.

pixabay.com
 

Zelene površine

Za proteklih 5 godina u parkovima Moskve posađeno je 1,4 miliona novih ukrasnih grmova i stabala, obnovljeno je i stvoreno 450 uređenih zelenih površina. Među njima je i veliki park VDNH, koji zauzima teritoriju od preko 600 hektara i jedan je od najznačajnijih objekata građevinske i pejzažne arhitekture. To je nekadašnji prostor izložbe privrednih dostignuća svih republika Sovjetskog Saveza. Izložbeni paviljoni su arhitektonski spomenici. Pored toga, ovde je na 53.000 kvadratnih metara smešten i Moskvarijum, najveći akvarijum u Evropi. U njemu se može videti preko 8.000 vrsta riba i drugih životinja.

Uređenje grada

U gradskim četvrtima je za protekle 4 godine preuređeno 140 ulica, uređeno je 200 km biciklističkih staza i povećan je broj pešačkih zona u centru grada, tako da se pešaci sada slobodno mogu šetati i takvim ulicama kao što su Kuznjecki most i Nikoljska, ili Trijumfalnim trgom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online