Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.06.2010.
13:11
Vestionline A

Lekovi koje treba poneti na putovanje

Na putovanjima se često događaju nepredviđene situacije pa bi zato, kada krenete na letovanje, uz ostale stvari, u koferu trebalo da se nađe i priručna apoteka.

Na putovanje je najvažnije da ponesete lekove koje svakodnevno koristite, ukoliko bolujete od neke hronične bolesti. Osim njih, obezbedite i preparate i materijal za prvu pomoć kod povreda, kao i lekove koji će vam pomoći u slučaju bolova, stomačnih problema, prehlade, alergije ili opekotina od sunca.

Čim stignete na odredište, lekove bi trebalo da sklonite na tamno i hladno mesto, što dalje od sunca.

Ako niste sigurni šta sve treba da sadrži vaša priručna apoteka, potražite savet apotekara. Pri kupovini je važno napomenuti da li lekove kupujete za decu ili za trudnice, da li ste alergični na neke lekove ili već uzimate određenu terapiju.

Ako ste se uputili u inostranstvo, najvažnije lekove i preparate obavezno ponesite sa sobom, da vam se ne bi dogodilo da morate da kupujete one koji su vam nepoznati, a uputstvo im je na stranom jeziku.

Ako ste prilikom putovanja skloni mučninama i povraćanju, nemojte piti alkohol ni jesti tešku hranu, a pola sata pre polaska popijte tablete ili kapi protiv mučnine. Umesto lekova dobro će vam doći i čaj od đumbira.

Promena okruženja i načina ishrane često izaziva stomačne tegobe, zbog čega bi pri ruci uvek trebalo da imati probiotičke preparate koji regulišu crevnu floru.

U torbici sa lekovima trebalo bi da se nađu i lekovi protiv zatvora, tablete protiv dijareje, kao i prah za rehidrataciju, koji ćete rastvoriti u vodi kako biste nadoknadili elektrolite izgubljene usled proliva ili povraćanja.

Ako dobijete proliv, pored lekova, pomoći će vam i rendana jabuka ili mešavina indijskog čaja i čaja od nane. Umesto tabletama, pokušajte da se protiv zatvora izborite tako što ćete piti što više tečnosti i jesti hranu bogatu vlaknastim materijama. Rad creva podstiču i smokve i šljive.

Ponesite i tablete ili suspenziju za ublažavanje gorušice, kao i granule medicinskog uglja, koji će vam pomoći u slučaju trovanja hranom. Preporučljivo je poneti i tablete za prečišćavanje vode. Ako vas muče bolovi u želucu i gorušica, tegobe će olakšati topao čaj od nane ili kamilice, pa ga uvek treba imati pri ruci.

Neophodni su vam i lekovi protiv bolova, temperature i upala. Oni mogu da budu na bazi paracetamola, acetilsalicilne kiseline ili ibuprofena.

U slučaju uboda insekata može doći do svraba, crvenila, pa čak i do alergijske reakcije. Pomoći će vam dvoipoprocentna hidrokortizonska mast, koju treba naneti na mesto uboda. Najjednostavniji prirodni lek je hladna voda: pustite je da teče preko bolnog mesta ili privijajte hladne obloge.

U slučaju težih alergija potrebno je da se piju i antihistaminici – tablete protiv alergije. Umirujuće će delovati i tablete kalcijuma sa vitaminom C.

U priručnu apoteku trebalo bi spakovati i nekoliko zavoja, sterilnu gazu, elastični zavoj, flaster, hanzaplast i antibakterijski sprej ili mast, kao i kremu protiv opekotina.

Ponesite i papirne i vlažne maramice, pincetu, makazice i toplomer. Posekotine, rane i opekotine pre previjanja obavezno treba dezinfikovati alkoholom ili troprocentnim hidrogenom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online