Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 30.10.2016.
03:30
Vestionline A

Imate li hrabrosti za Drakulin dvorac?

"Naoružani" hrabrošću, a možda i belim lukom, dvoje ljubitelja horor priča postaće prvi gosti Drakulinog dvorca u Transilvaniji posle skoro 70 godina. Priliku da prenoće u ovom dvorcu imaće na Noć veštica, 31. oktobra.

commons.wikimedia.org/Simbotin
Drakulin dvorac u Transilvaniji

Više od 80.000 ljudi prijavilo se na servis Airbnb kako bi učestvovali u globalnom takmičenju i osvojili priliku da prenoće u tvrđavi smeštenoj na steni iznad kotline u centralnoj Rumuniji. Zvanični naziv dvorca je Bran, a reč je o vili iz 11. veka koja predstavlja turističku atrakciju još od 1897. godine kada je irski pisac Bram Stoker objavio roman "Drakula". 

Noćenje u kovčezima 

Na početku romana stoji da je londonski advokat Džonatan Harker putovao u udaljene šume Transilvanije zbog sklapanja posla sa misterioznim grofom Drakulom. Nekoliko stranica "okupanih krvlju" kasnije, aristokrata postaje drevni vampir sa velikim apetitom za arterije mladih žena. Iako Stoker nikada nije posetio Rumuniju, njegov opis sablasnih dešavanja u dvorcu Bran stvorio je mit. 

Pobednici Airbnbovog takmičenja će, baš kao i mladi Harker u romanu, 31. oktobra krenuti na put prema Branu, a u dvorcu će ih dočekati Stokerov potomak kao domaćin večeri. Posle večere uz sveće posetioci će biti upućeni na mesto gde će provesti noć - sobu sa dva ogromna obložena kovčega. 

- Želimo da ulijemo osećaj straha na autentičan način, da ovo ne bude samo atraktivno odredište - kazao je za AFP Dakre Stoker, samoproglašeni vampirski stručnjak i autor. 

Mnogi od 500.000 turista koji godišnje posete ovu lokaciju istražuju dvorac i njegove brojne sablasne kutke i pukotine. 

- Dvorac ima 57 soba na četiri sprata, ali vam ne mogu reći koliko ima vampira - rekla je turistički vodič Anemona Todor. Svi koji su zainteresovani za duhove prošlosti ovde ih mogu istraživati. 

Dvorac je izgrađen 1212. godine i bio je sedište brojnih aristokrata pre nego što je postao letnja rezidencija kraljice Marije od Rumunije. Komunistički režim zauzeo je rezidenciju na kraju Drugog svetskog rata, a kraljičinom unuku vraćen je tek 2006. godine. U međuvremenu je pretvoren u profitabilni privatni muzej. 

Priče kažu da je zatvorske ćelije dvorca u 15. veku držao okrutni princ Vlad Cepeš koji je ostao poznat po tome što je probadao svoje žrtve i bio inspirisan Drakulinim likom. 

- Označavanje zamagljenih granica između fikcije i činjenica zahteva "hiruršku preciznost" - kaže direktor marketinga zamka Aleksandru Priscu. Ipak, dodaje da tvrđava nudi upravo ono što se od nje očekuje: romantiku i misteriju u jednakim dozama.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.10.2016. 04:11
nije to pravi dvorac vlada III dracule, nego samo glupost namenjena turistima.
Nedelja 30.10.2016. 07:45
nije to pravi dvorac vlada III dracule, nego samo glupost namenjena turistima.
Nedelja 30.10.2016. 13:43
Mene je mnogo vise strah spavati u Srbiji dok su ludaci na vlasti. Izmedju ostalog Vlad Tepes je bio Pravoslavni hriscanin koi je macem posjekao katolicke emisare jer su mu pokrstavali narod iza ledja dok se on sa vojskom borio protiv Turaka. Iz toga razloga je ocrnjen na zapadu i izmisljena je prica o vampirizmu na osnovu Srbske mitologije. Zbog zapadnjacke propagande danas Srbsku rijec vampirkoristi skoro citav svijet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online