Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.10.2016.
03:30
Vestionline A

Bizarna kletva plaši posetioce ovog ostrva

Turisti koji su posetili Havaje i tom prilikom kao suvenir poneli kamenje već 20 godina ih vraćaju poštom tvrdeći da ih je zbog kamenja stigla "Pelina kletva" i donela im nesreću.

pixabay.com
Havaji su za mnoge rajsko ostrvo, ali za mnoge i izvor pakla

U lokalnoj pošti u gradu Hilo na Havajima, pošiljke ispunjene kamenjem pune sobu za prijem paketa. Pošiljke su poslali nekadašnji turisti koji su posetili Havaje, a koji su ilegalno poneli kamenje, pesak, školjke i ostale minerale kao suvenire, iz nacionalnih parkova. Oni hitno žele da ih vrate.

Na nekim paketima piše i “Molim vas, vratite ovo na plažu“ ili, još bizarnije "Recite Peli da mi je žao“.

Naime, navodna kletva povezana sa Pelom, havajskom boginjom vatre i vulkana, navodi turiste da vrate suvenire koje su poneli kao znak podsećanja na odmor na Havajima. Ova bizarna praksa dešava se već godinama.

Poštari u Hilu primaju ovakve pošiljke već 20 godina, koliko rade u lokalnoj pošti, i veruju da je ovo neobično ponašanje turista povezano s misterioznom kletvom boginje Pele, kako prenosi “Hafington post“.

Veruje se da Pela baci kletvu na svakoga ko pomeri kamenje sa stene od lave sa ostrva i da ga zbog toga tokom života prati teška nesreća. Ljudi koji tvrde da ih je pogodila Pelina kletva kažu da su godinama imali nesreću u ljubavi, kao i da su bili protivzakonito hapšeni. A kako bi se iskupili boginji i razbili kletvu, turisti masovno poštom vraćaju kamenje tamo gde i pripada.

- Nakon što pročitamo ova pisma i pokušamo da ih razumemo, shvatimo da te ljude zaista prati neka vrsta loše sreće - kaže poštar Alton Ujetake.

- Oni se trude da pošalju nazad kamenje zato što vremenom počinju stvarno da veruju da su uradili nešto loše - kaže on.

Jedna turistkinja, koja je želela da ostane anonimna, izjavila je za “Hafington post“ da je ponela sa odmora u Mauiju kamenje, a nakon što se vratila kući, uginula su joj oba ljubimca, razvela se i bila je primorana da napusti svoju kuću. Ona dodaje da je osetila veliko olakšanje kada je vratila kamenje i “kletva kao da je nestala“.

Džesika Ferakejn iz nacionalnog parka “Havajski vulkani“ kaže da, iako je iznošenje kamenja iz države ilegalno, Pelina kletva je samo mit.

- Ovaj mit je u rangu sa onim da je nesreća ako vam crna mačka pređe ulicu, ili da razbijeno ogledalo donosi nesreću. U usmenim tradicijama se ne spominje da bi Pela proklela kamenje, tako da je to samo mit koji se baš proširio - kaže ona.

A šta poštari rade sa svim tim kamenjem koje pristiže?

- Kamenje se pažljivo uvija u crveni list, koji je povezan sa srećom i koji daje Peli do znanja da je kamenje vraćeno. Zatim se vraća na posebne lokacije nacionalnog parka Havaji, blizu Pelinog doma - piše na sajtu Pelescure.com.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online